2000’ler Modasının Geri Dönüşü

2000’ler modası radikal bir şekilde farklıdır ve dot-com patlaması sırasında internetin daha popüler hale geldiği 90’ların ortaları ve 2000’lerin başlarından esinlenmiştir. Bu tarz, tipik olarak biraz retro, aynı zamanda da fütüristiktir. Parlak malzemeler, kalın spor ayakkabılar, pileli etekler, baget çantalar ve renkli güneş gözlüklerini düşünün. Teknolojideki ilerlemedeki muazzam zirveyle birlikte izleyiciler, hem gelecek hem de bunun hayatlarımızı nasıl değiştirebileceği konusunda iyimser ama temkinli davrandılar. Bu; müzikte, filmlerde, dekorda ve tabii ki modadaki değişikliklerle gerçekleşti. Bu dönemin en büyük etkiyi doğuranlarından bazıları Carrie Bradshaw, Bratz Dolls, The Matrix ve Mean Girls gibi filmlerdir.

Eğer siz de zamanda geri gitmek isterseniz, 90’ların sonlarından ve 2000’lerin başlarından gelen fütüristik ve teknolojiyi seven moda, ikinci bir tur için geri döndü. Gelin hep birlikte tekrar trend olan 2000’ler parçalarını inceleyelim.

Baget Çantalar

Aslında bayadır gündemde olan ve birçok influencer ve ünlünün kombinlerinde gördüğümüz çanta, 2000’li yılların başlarında çok popülerdi. Tabi ki bu bu model çantaların öncüsü olan, o zamanların “IT-bag”i olarak bilinen Fendi Baget çantalar, İtalyan moda şirketi Fendi tarafından 1997 yılında tasarlanan küçük, kompakt el çantalarıdır. 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başlarında Sex and the City dizisinde popüler oldu. Baget ile, Fendi hızla yüzlerce farklı tasarıma indirerek “günde bir çanta satın alma alışkanlığını” ateşledi ve 20 yılda bir milyondan fazla sattı. Tabi ki sadece Fendi ile kalmadı. Louis Vuitton, Prada, Versace gibi bir çok marka da baget çantalarını piyasaya sürdü.

Fendi’nin yani sıra bir çok markada alternatifleri bulunan bu çanta son yıllarda geri döndü ve birçok ünlünün ve influencer’ın üzerinde görmeye başladık.

,

Kadife Eşofmanlar

Kadife eşofmanlar 2000’li yıllarda bir hayli trend idi. Lindsay Lohan, Paris Hilton, Britney Spears gibi isimlerle popülerlik kazanan kadife eşofman takımları, neredeyse her renkte mevcuttu. Ve en çok arzu edilen marka, 2014 yılında mağazalarını kapatan bir Amerikan etiketi olan Juice Couture’du. O zamana kadar, kadife eşofmanlar çoktan gözden düşmüştü ve demode olarak görülüyordu.

Paris Hilton Has A Closet Full Of Juicy Couture Tracksuits - Glam : Glam

Fakat, son zamanlarda, hem Juicy Couture geri dönüşe geçti, hem de Skims markası Paris Hilton ve Kim Kardashian ile yaptığı reklamda, yeni çıkan kadife eşofman takımını tanıttı. Tabi ki 2000’lerdeki hali ile aynı değil. Canlı renkler yerine daha pastel renkler tercih edilmiş ve üst kısım crop ve alt kısım da yüksel bel olacak şekilde tasarlanmış.

Kim Kardashian and Paris Hilton Bring Back Velour Tracksuits | Who What Wear

Hırka

Uygun fiyatlı veya lüks markalarda sürekli gördüğümüz, önü bağlanarak giyilen hırkalar eskiden olduğu gibi son zamanlarda da popülerleşmeye başladı. 2000lerde birçok ünlünün üstünde ve filmlerde çoğu kez gördük. İçine tişörtle veya önü bağlanarak giyiliyordu. Son sezonlarda ise içine ek bir şey giyilmeden kısa, veya uzun tercih ediliyor.

Bella Hadid, hırkalarının altında hiçbir şey giymeden yalnızca bir düğmeyi iliklemeye başladıktan kısa bir süre sonra, “yeni tip hırkalar” her yerde görülmeye başlandı. Modeller ve aktrisler tarafından değişik tarzlarda derlendiler.

9 Best Cardigans for 2019, Inspired by Celebs | PEOPLE.com

Gözüken Tangalar

2000li yıllardaki düşük bel pantolon ve yüksel bel iç çamaşırının yaygın olması sebebiyle, pantolonun üstünden görünen tangalar da bir hayli popülerdi. “Whale tail” isimli bu trend Hailey Bieber ve Alexa Demie gibi ünlüler tarafından son zamanlarda tekrar gündeme geldi.

Exposed Thong Trend – Beyond The Trend: Whale Tails
Alexa Demie

Bu örneklerin yanı sıra, gözüken tanga trendi sadece yan taraflarının gözükmesi haliyle son zamanlarda geri döndü. Bir çok mağazada gördüğümüz gibi pantolona ek bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Kendall Jenner Style - Kendall Jenner's Best Outfits
Bad Gyal x Bershka palazzo pantolon-Mavi-0
Bershka

Logomanya

2000’lerin başında, ünlü kültürünün artan önemi nedeniyle yüksek moda evlerinin “kalabalık içinde” iş modeli değişti. Halk her zaman ünlülerin hayatına çekilmesine rağmen, ünlülerin modasını taklit etme arzusu 2000’lerde katlanarak büyüdü. Paris Hilton, Lagerfeld’in Fendi’si, Britney Spears, Von Dutch… 2000’ler, yeni moda trendlerini ortaya çıkaran bir gösteriş ve yüksek moda çağıydı. Bunlardan biri, Siyahi sanatçılardan alınan bir tasarım stratejisi olan “logomania” idi.

Son zamanlarda gittikçe daha fazla görmeye başladığımız logomanya trendi de geri dönüşünü yaptı ve birçok ünlü tarafından tercih ediliyor.

Kaynakça:

https://www.vogue.co.uk/fashion/gallery/paris-hilton-outfits?image=5f468ee306db693a25e7168d

https://www.bustle.com/style/2000s-fashion-trends-spring-2021

https://www.instyle.com/fashion/sexy-cardigan-trend

https://www.wmagazine.com/gallery/25-reasons-why-were-so-obsessed-with-mariah-carey-style

Logomania, the 2000s and Celebrity Culture

https://www.vogue.com/vogueworld/article/rihanna-logomania-christian-dior-santa-monica

https://www.bershka.com/tr/bad-gyal-x-bershka-palazzo-pantolon-c0p102881048.html?colorId=400

Leave a Reply