“Geleceğimiz için!”di… ‘Bağımsızlık bayraklarımızın indirildiği bir dönemdeyiz!’ sloganlarıyla seferberliğe çağrılmıştık. Gözlerimizi kapatacak mıyız diye sordular; yüksek seslerle , olabildiğince güçlü HAYIR! diye bağırdık. 29 Ekim günü, Cumhuriyet yarınımızdır demek için yürüdük! Pardon, yürümek için çabaladık.

Konuşmalar bir hafta öncesinden başlamıştı. Bu yürüyüşün yasaklanması, mantıklı gösterilmeye çalışılsa da, Ankara Valiliğinin hiçbir açıklaması halkı tatmin etmeye yetmemişti. Hatta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bu yürüyüşü “Yanlış bir adım, ayrılıklara sebep ve CHP’nin kimliğine yakışmayan bir davranış” olarak nitelemişti. Hatta BBP Lideri Mustafa Derici “Bu resmen bir bölücülüktür, bu resmen bir provokasyondur, bu resmen ayrıcalıktır!” dese de dinlememiştik!

Saat 11.00’dı. Kimi hasta, kimi yorgun ama hepsi orada bulunmaktan dolayı coşkulu yerlerini almışlardı. İnsanların gözlerindeki coşkuyu ve ateşi görmemekse mümkün değildi. Saat 11’de yürüyüşçülere katılacağı söylenen sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 1. Meclis’in bulunduğu Ulus meydanına geldi. İşte tam da o sıralarda çıkan arbedede polis, biber gazıyla saflara müdahale etti. Aynı saniyelerde helikopterlerden de tazyikli sular yağmaya başladı!

Coplar, polisin insanlarla yaşadığı arbede alanında vücutlara vurulan birer darbeydi sadece! Tüm geçen zaman boyunca herkeste aynı düşünce vardı. İster ıslak ister gözü yaşlı! O Anıtkabir’e ulaşılacak! 10-15 dakika sürdü tüm bu yaşananlar. İnsanlara saatler boyunca sürmüş gibi gelse de, o sel gibi kalabalık yine de dağılmadı. Aralarında 40’a yakın da sivil toplum örgütünün olduğu katılımcılara yapılan eziyetten sonra yol açıldı ve Anıtkabir’e yürüyüş şimdilik olaysız geçecekmiş gibi duruyor.

İyi bak Türkiye, bugün, Türk Bayrakları ve Atatürk resimlerine biber gazı ve tazyikli su sıkıldığı gündür. İyi bak Türkiye, bugün yürüyen insanları sanki aşağılık bir kavrammışçasına Atatürk’ün çocukları siyaset yapmaya çalışıyor diye yaftalama günüdür. Bugün, Cumhuriyet yanlısı bir yürüyüşün bölücü olarak nitelendiği, Ata’nın mezarını ziyaret etmek isteyenlerin darp edildiği gündür.

İyi bak Türkiye, bugün Cumhuriyet’e sahip çıkmak isteyenleri aşağılama günüdür.

Coplar, biber gazları, tazyikli su ve arbede eşliğinde; şimdi hep beraber: 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIN KUTLU OLSUN TÜRKİYE! 89. YAŞINDA İYİ UYKULAR TÜRKİYE!

Leave a Reply