Galatasaray’a Serum Takviyesi: Bir Doz Mancini Lütfen !

fatih terim 2

Galatasaray’da üçüncü Fatih Terim dönemi sona erdi. İki sezona iki şampiyonluk, iki süper kupa ve uzun bir aradan sonra Avrupa’da çeyrek final başarısı sığdıran tecrübeli teknik direktör “kurumsallaşma” nın gerekleri çerçevesinde Galatasaray’dan gönderildi.  Eğer siz, bu sezon ligde istediği başarıyı yakalayamamış, Avrupa’daki ilk maçında Real Madrid’ e 6-1 yenilmiş bir takımsanız ve birkaç gün sonra oynanacak bir lig maçı ile kritik bir Juventus karşılaşmanız varsa kimse Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyi teknik direktörlerinden biri olan Fatih Terim’in takımdan gönderilmesini hoş karşılamaz. Derdinizi ne taraftara ne de futbolculara anlatabilirsiniz. Çünkü sanılanın aksine “kurumsallaşmak” her zaman iyi bir şey değildir.  Eğer siz, “Ne ben, ne bir başka antrenör, ne oyuncular, ne yöneticiler, ne başkan hiçbiri Galatasaray’dan büyük değildir. Olamaz da. Tek gerçek vardır;  aslolan Galatasaray’dır.” diyen bir teknik direktörle yollarınızı, takımın menfaatlerini düşündüğünüz için ayırdığınızı iddia ediyorsanız büyük bir risk almayı da göze alıyorsunuz demektir. Çünkü ne siz ne de bir başkası son haftalarda yerinde sayan Galatasaray’ daki ani teknik direktör değişikliğinin takımı kurtaracağı garantisini veremez. Hatta takımın durumu daha da kötüye giderse bütün eleştiri oklarının tek hedefi olursunuz. Çünkü tarihi Real Madrid hezimetinden sonra Beşiktaş derbisini 2-1 galip tamamlamak sıradan bir teknik direktörün yapabileceği bir iş değildir. Bunun ışığında Terim’in takımdan gönderilme süreci sırasında herkesin hemfikir olduğu bir konu vardı : “Demek ki Galatasaray’ın yeni teknik direktörü çoktan hazır. Yönetim bu riski aldığına göre Terim’den daha iyisi hazır belki de.”  Ne taraftarlar yanıldı ne de yorumcular. Terim’den daha iyi olup olmadığı tartışılacak olsa da Galatasaray’ın yangına gidişini önleyecek “kurtarıcı” belirlenmişti : Roberto Mancini.

mancini

Fatih Terim’in takımdan ayrılışının ardından yalnızca birkaç gün sonra takımla bir araya gelen Mancini’nin yaşadığı aslında alışık olmadığı bir durum değil. 2001‘de Fiorentina’ya ilk teknik direktörlük imzasını atan Mancini, yine Fatih Terim’in yerine göreve gelmiş İtalya Kupası’nda finale yükselen bir takımı devralıp teknik direktör olarak kariyerindeki ilk kupasını kaldırmıştı.

Şu an bulunduğumuz noktada ise Mancini’yi çok daha zorlu bir süreç bekliyor. Çünkü yönetimin şu anda  Mancini’ye yüklediği sorumluluk, teknik adamın yanında “sihirli bir değnek” bulundurmasını gerektiriyor ne yazık ki. “Üzerimde baskı hissetmiyorum, Fatih Terim Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyi antrenörlerinden.Ancak futbolda böyle değişiklikler oluyor.Ben onun yaptığı işi devam ettireceğim.” diyen Mancini ise umutsuz değil. Tüm Galatasaraylılardan daha umutlu hatta.

mancini 2

İtalyan teknik direktör takımla bir araya geldikten yalnızca bir gün sonra ilk karşılaşmasına çıktı.  Galatasaray’ı henüz tanımadığını ama Juventus’ u çok iyi tanıdığını maçtan önce belirten Mancini,  kritik Juventus deplasmanından 2-2’lik bir beraberlikle dönünce taraftarın içine su serpti : “Daha her şey bitmedi.”

Mancini’ye göre Madrid’e herkes yenilenebilir. Amaç; gruptan çıkmak ve  Galatasaray, Juventus deplasmanı sayesinde umutlarını hala koruyor. Çalışkan ve disiplinli olduğunu şimdiden hissettirmeye başlayan deneyimli teknik adam, antrenmanlar sırasında samimi, ilgili ve neşeli tavırlarıyla dikkat çekiyor. Futbolcularla iyi bir iletişim kurduğu gözlenen Mancini’nin planları ise hiçbir futbolcuyu “kenarda oturtmamak” üzerine. Defansta büyük sıkıntılar yaşayan Galatasaray’da çözümün ofansif yapının tamamen değişmesiyle değil,  savunma ve hücum arasında denge kurulmasıyla sağlanacağına inanan Aslan’ın yeni hocası, Akhisar yenilgisini de soğukkanlılıkla karşılayıp bu tarz mağlubiyetlerin ligde telafi edilebilir yenilgiler olduğunu belirtiyor. Takımı tanıdıkça taktik ve sistemi oturtacağını vurgulayan Mancini, camiaya güven verme konusunda da adeta emin adımlarla ilerliyor.

Tüm bunlar ışığında ligde şu an 13.sırada yer alan Galatasaray’ın toparlanması imkansız gibi gözükse de kim bilir belki de Mancini gelirken yanında gerçekten de sihirli bir değnek getirmiştir. Belki de şu an İmparator’un gidişinin bıraktığı hasarı da Mancini’nin Galatasaray’a getireceklerini de tartışmak için çok erken. O yüzden biz şimdi yine hep yaptığımız şeyi yapalım, önümüzdeki maçlara bakalım.

 

Kaynak : www.galatasaray.org

Leave a Reply