Fransa’nın Hırvatistan’ı 4-2 mağlup etmesiyle bir dünya kupasını daha geride bıraktık. 14 Haziran’da başlayan ve 1 ay süren bu muhteşem futbol şöleni akıllarda birçok iz bıraktı. Olaylarıyla, kurallarıyla, yıldızlarıyla ve sürprizleriyle futbol severleri adeta futbola doyurdu.

Devir Değişir
Dünya kupasının artık yeni bir laneti var Avrupa takımları adına. Bir önceki turnuvayı kazanan son 3 Avrupa takımı bir sonraki dünya kupasında grupları aşamamıştı ve bu dünya kupasında buna Almanya da eklendi hem de tarihlerinde ilk defa gruplarda elenerek. Bundan önce 1938 yılında turnuva eleme usulüne göre oynanırken elenmişlerdi.

Kurallara Yenilmek
Rusya’da düzenlenen bu Dünya Kupası’nda ilk defa fair-play puanı devreye girdi ve ilk talihsiz Senegal oldu. H grubunda 3 maç sonucunda oluşan puan durumu iki takım için her şeyin eşit olduğunu söylüyordu. Japonya ve Senegal 1 kez kazanıp, 1 kez yenilirken 1 kez de berabere kalmışlardı. Aynı zamanda iki takımda 4 gol atıp, 4 golü kendi ağlarında görmüşlerdi. Durum böyle olunca fair-play puanı, çıkan takımı belirledi. 3 maç sonunda daha az kart gören Japonya, Senegal’i turnuvanın dışına itmiş oldu.

Çok Penaltı VAR Hocam
VAR sistemi (video assistant referee) hakemlerin süzemediği pozisyonlarda, hakemlere yardımcı olmak maksadıyla kullanılan sistemdir. İlk olarak 2010 Dünya Kupası’nda olaylı Almanya-İngiltere maçından sonra başlayan gol çizgisi teknolojisinin, diğer pozisyonlarda da kullanılabilen halidir diyebiliriz kısaca. Bu yardımcı sistem hiç kuşkusuz turnuvanın kaderini belirledi. Birçok kez başvurulan Var, penaltı sayısının da rekor kırmasına sebep oldu. Daha önce 1990,1998 ve 2002 kupalarında 18’er penaltı verilmişti ve bu rekordu. Fakat 2018 Dünya Kupası bir milat oldu ve rekor penaltı sayısı 29 oldu. Finalde de Fransa’nın ikinci golü Var sisteminin yardımı sayesinde penaltıdan geldi.

Fransa Kazandı Ama Kazananlar Fransız Mı?
Fransa yıldızlarla dolu kadrosuyla, uzun bir yolun sonunda kupaya uzandı. Ama gelin görün ki Fransa’yı zafere taşıyan bu isimlerin neredeyse hepsi Fransız asıllı değil. Fransa’nın en etkili hücum silahı Mbappe Kamerunlu. Takımın adeta her şeyi olan merkez orta saha ikilisinden Pogba Gineli, Kante Mali asıllı. Defansın merkezindeki iki önemli isim Umtiti Kamerun, Varane Martinik kökenli. Çıkardığımız sonuç şu ki, bu kupa aslında Afrika’nın Fransızlara hediyesi.

Gelenek Değişmedi
Dünya Kupası’nın ilginç bir geleneği var. Turnuvanın en değerli oyuncusu ödülü, kazanan takımdan birine verilmiyor yıllardır. 2014’te Lionel Messi, 2010’da Diego Forlan, 2006’da Zinedine Zidane ödülün sahibi olmuştu. Bu yıl da ödülün sahibi finalde kaybeden Hırvatistan’ın lideri Luka Modric oldu.

 

Modric ve Mbappe

Turnuvanın En’leri
Daha önce dediğimiz gibi en iyi oyuncu ödülü Luka Modric’in olmuştu. En iyi genç oyuncu ödülü de şüphesiz turnuvanın en iyilerinden olan 1999 doğumlu Kylian Mbappe’nin oldu. Birbirinden güzel gollerin atıldığı turnuvanın en iyi golüne gelirsek şuan 18 aday var bu ödül için. Pavard’ın Arjantin’e, Ronaldo’nun İspanya’ya ve Quaresma’nın İran’a attığı goller bir adım önde sayılabilir. Turnuvanın en büyük sürprizi de kuşkusuz finale çıkan Hırvatistan. Tarihlerinde ilk defa final gören Hırvatlar, turnuvanın favorilerinin elenmesiyle kendini adeta finalde buldu. Danimarka ve turnuvanın ev sahibi Rusya’yı penaltılarla elediler ve İngiltere’yi de uzatmalarda turnuvanın dışına ittiler.
Yaz aylarında oynanan son 32 takımlı turnuva diyebiliriz bu turnuva için. Zira önümüzdeki 2022 Dünya Kupası Katar’da kış aylarında oynanacak ve 2026’da Dünya Kupası’nda 48 takım mücadele edecek. Birçok olaya, yeniliğe, yıldıza ev sahipliği yapan Rusya 2018 Fifa Dünya Kupası bitmiştir. Kulaklarımızda şarkısı pek kalmamış olsa da…

Kaynakça

https://www.fotomac.com.tr/dunya-kupasi/2018/07/16/2018-dunya-kupasi-fransanin

https://www.cnnturk.com/spor/dunya-kupasi/dunya-kupasina-var-ve-penalti-damgasi

 

https://www.superhaber.tv/dunya-kupasinda-japonya-nasil-tur-atladi-senegal-sari-kart-olayi-nedir-haber-119962

Leave a Reply