Sizler için yaz boşluğunda öğrenecek ve düşünecek zamanınızı boşa geçirmemeniz için fikirler vermek istiyorum. Çünkü değerli bir öğretmenimin söylediği gibi, okulun bizden çaldığı en değerli şey belki de sıkılacak zamandır. Sıkılmamız için yeterli alan olduğunda değişik aktiviteler yoluyla kendimizi işe yarar hale getirmeye çalışabiliriz. Mesela yaz stajı tercih edenlerimiz olabilir veyahut spora başlama hevesi birden ortaya çıkabilir. Ancak doğma büyüme bir Ankaralı olarak bu şehrin bana öğrettiği en önemli şey sıkılmak ve en sonunda sıkılmaktan korkmamak, bunu tüm içtenliğimle söylüyorum.

Hoş, şimdi böyle dediğime pek bakmayın, ben de pekâlâ o çok sıkılan ve sürekli şikâyet eden insanlardan birine çok kolay dönüşürüm; ancak olay tam olarak da bu aslında. Bir öğrenci olarak, hele de hukuk gibi bir dalın öğrencisi olarak kolayca söyleyebilirim ki, sıkılmak bir lükstür. Bunun farkına varabilecek noktaya geldiğimizde de aslında zaten sıkılmak bir engel olmaktan çıkıp, bir uyarı gibi oluyor: “Bak zamanını daha değişik bir şekilde geçirebilirsin, bunu yapmak çok da mantıklı değil” diyen bir bilinçsel uyarıya dönüşüyor.

 

Bu noktada eğer ihtiyaçlar piramidindeki alt basamakları tamamlamayı başarıp hep beraber sıkılabildiysek, bu elimize geçen fazla zamanla ne yapabileceğimiz hakkında konuşmaya başlayabilirim.

Zamanı verimli kullanmaya alışmak, listede bulacağınız en önemli madde aslında. Ancak tam olarak neden “yapılacak bir iş” olduğunu, ilk görüşte anlamayabilirsiniz.  Yapılacak bir iş olmasının en önemli nedeni, bunu yapmak için belirli bir bilgi grubu öğrenmenin gerekmesi.

 

Artık öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, herhangi bir seçim yaparken vakit harcamak gerekebiliyor; ancak bu harcadığımız vakit düzgün kullanılmamışsa, hem kötü ve verimsiz seçimlere götürebiliyor bizleri hem de öngörülenden çok daha uzun sürebiliyor. Bu gibi durumlarda seçenekleri filtrelemek öğrenmemiz gereken birincil yetenek.

Bunu aslında zaten birçok alanda yapıyoruz. Örneğin bir filmi izlemeyi düşünürken IMDB’ye bakmamak elde değil. Ancak bu filtrelemenin sadece bir kaynağının olması biraz sıkıntılı, çünkü gerçekten güzel bir film izlemek istiyorsanız yapmanız gereken şey sadece IMDB’ye bakmak da değil, üzerine kısa ve iyi bilgi kaynaklarından yazı okuyup karar vermek örneğin. Çünkü her filtreleme mekanizması sizin zevklerinize uymayabilir. Bu noktada da farklı kaynaklardan gelen bilgileri harmanlayarak sonuca ulaşmak önem arz ediyor.

 

Film seçmek konusunda titiz bir insan olduğum söylenir. Bu konuda hem söylemek istediğim asıl mevzu için bir örnek teşkil etmesi bakımından, hem de film seçmek için verimli bir yöntem olduğunu düşündüğümden, kendi mekanizmamı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bütün bu yöntemin ilk başında kendime sorduğum iki soru oluyor:

 

  1. Nasıl bir ekolün ürününü izlemek istiyorum?
  2. Bu ekolün hangi janrına kayıyor istediğim film?

 

Hollywood filmleri için çok basit aslında mesela, IMDB ve Rotten Tomatoes ikilisine bakılır, sonuna da bir Roger Ebert’e üstün körü bakılır. Ancak avantgard filmler için bu iki adres gerçekten vasat olabiliyor. Buna çare olarak da Roger Ebert’den yola çıkarak “herhangi bir film” olmadığından emin olduğumda izlemeye başlarım. Araştırması daha kısıtlıdır onun basitçe söyleyebileceğim.

 

Bu seçimlerin önemli bir noktası aslında bütün bu sitelerin algoritmalarının  farklı çalışması.  Bu konuda daha fazla bilgi öğrenmek isteyen 4dk 42 saniyeye sahip  meraklı insanlar için de buraya linkini bırakıyorum:

https://www.youtube.com/watch?v=oQyKpOJhUKY

 

Eğer puzzle çözmekten, satranç oynamaktan hoşlanan bir insansanız ve aynı zamanda dizi izlemekten hoşlanıyorsanız (hoşlanmayan birini tanıdığımdan değil), size önerebileceğim en güzel şey, Westworld olacaktır.

Bütün bunlar dışında, sıkılmanın bir lütuf olduğu düşüncesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir şey yapmaktan değil, boşluktan sıkılmak, çoğumuz ilkokula giderken nasıl bunalıyorduysa, işte öyle sıkılmak. Keşke artık tatil gelse, diyerek beklediğimiz günler kapıyı çaldığında da sıkılmaktan korkmayın!

 

Görsel Kaynakça

estos cómics de animales te van a sacar una sonrisa hoy :D

http://www.savvyfalcon.com/2017/03/7-artistic-and-handmade-westworld-products/

 

Leave a Reply