Yeni Başlayanlar İçin Voleybol 3: Dünyanın En Gözde Voleybol Ligleri ve Şampiyonaları

Kulüp sezonu, biten milli takım sezonunun ardından voleybolseverler arasında en gündemde konulardan biri haline geldi. Bu yazımızda size tüm dünyada takip edilen en prestijli kadın voleybol liglerinden ve şampiyonalarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar!

1. Vodafone Sultanlar Ligi

2022 – 2023 SUltanlar Ligi MVP’si Melissa Vargas ve TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ

Yazımıza yakından tanıdığımız bir ligle başlıyoruz: Vodafone Sultanlar Ligi. Toplamda 14 takımın mücadele ettiği lig, TVF tarafından düzenleniyor. Voleybolseverlerin yakından tanıdığı Vakıfbank, Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit gibi takımların yanı sıra Kuzeyboru, Çukurova Belediye, Nilüfer Belediyesi gibi anadoludan temsilciler de bulunuyor.  Vodafone Sultanlar Ligi’ni en çok kazanan takım ise toplamda 16 şampiyonlukla Eczacıbaşı kadın voleybol takımı. Vakıfbank toplam 13 şampiyonlukla Eczacıbaşı’nı takip ederken Fenerbahçe Opet ise toplam 6 şampiyonlukla ligin son şampiyonu ünvanını elinde bulunduruyor.  Ligin son MVP (En Değerli Oyuncu) ve En İyi Pasör Çaprazı ödüllerinin sahibinin de Fenerbahçe Opet takımından milli voleybolcumuz Melissa Vargas olduğunu belirtmiş olalım.

2. İtalya Serie A1 Kadınlar Voleybol Ligi (Serie A1 italiana di pallavolo femminile)

İtalya’nın ulusal voleybol federasyonu FIPAV tarafından organize edilen lig 1946’dan bu yana organize ediliyor ve dünyanın en prestijli voleybol ligleri arasında gösteriliyor. Toplamda 14 takımın mücadele ettiği ligde en çok şampiyonluğu Teodora Ravenna adlı takım elinde bulunduruyor. Pandemi nedeniyle şampiyon ilan edilememiş sezonun dışındaki son 5 sezonu şampiyon olarak tamamlayan Imoco Volley Conegliano ise ligin en dikkat çeken takımlarından. A Kadın Milli Voleybol takımımızın antrenörü Daniele Santarelli, ve daha önce ülkemizde Vakıfbank’da forma giymiş başarılı pasör çaprazları Paola Egonu ve Isabella Haak gibi önemli isimlerin de mücadele ettiği lig, dünyada en çok takip edilen ligler arasında yer alıyor.

3. CEV Şampiyonlar Ligi

1961 yılından bu yana CEV tarafından düzenlenen turnuva, Avrupa’nın en prestijli takımlarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Kulüplerin oldukça önemsediği bu turnuva, her sene büyük rekabete sahne oluyor. Temsilcilerimizden Eczacıbaşı ve Fenerbahçe’nin birer şampiyonlukları bulunuyor. 2022-2023 sezonunda Eczacıbaşı Dynavit – Vakıfbank takımları arasında gerçekleşen “Türk Finali”nin galibi Vakıfbank ise 6. Kez “Şampyionlar Ligi Şampiyonu” ünvanını alırken aynı zamanda turnuvanın son şampiyonu konumunda. Türkiye, Rusya/Sovyetler Birliği ve İtalya’nın ardından toplam 8 şampiyonlukla Şampiyonlar Ligi’ni en çok kazanan 3. ülke konumunda.

4. Dünya Kulüpler Şampiyonası (FIVB Women’s Club World Championship)

FIVB tarafından 1991 yılından bu yana düzenlenen şampiyonada dünyanın farklı ülkelerinden birçok ülke en başarılı takımlarıyla yer alıyor. 2022’de Antalya’da düzenlenen son şampiyonayı finalde Vakıfbank’ı mağlup ederek kazanan Imoco Volley Conegliano olurken turnuvayı en çok kazanan kulüp ise toplam 4 şampiyonlukla Vakıfbank. Bunun yanı sıra Eczacıbaşı’nın 3, Fenerbahçe’nin ise 1 Dünya Kulüpler Şampiyonluğu bulunuyor.

Eczacıbaşı Dynavit, 17 Aralık 2023

Bu yıl Çin’de düzenlenen Dünya Kadınlar Şampiyonasında Brezilya’dan Gerdau Minas ve Dentil Praia Clube, Vietnam’dan Sports Center 1, Çin’den Tianjin Bohai Bank ve Türkiye’den Eczacıbaşı Dynavit ve Vakıfbank takımları yer aldı. 17 Aralık 2023 tarihinde Vakıfbank ve Eczacıbaşı Dynavit arasında gerçekleşen bir başka “Türk Finali”ni ise Eczcacıbaşı Dynavit 3-2 kazandı ve son “Dünya Kulüpler Şampiyonu” oldu.

Kaynakça:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sultanlar_Ligi
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/CEV_Kad%C4%B1nlar_%C5%9Eampiyonlar_Ligi
  3. https://tr.wikipedia.org/wiki/2023_FIVB_Kad%C4%B1nlar_D%C3%BCnya_Kul%C3%BCpler_%C5%9Eampiyonas%C4%B1
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/FIVB_Volleyball_Women%27s_Club_World_Championship
  5. İtalya Ligi Görseli ve bilgileri: https://www.wikiwand.com/en/Italian_Women’s_Volleyball_League
  6. Melissa Vargas MVP Görseli: https://tvf.org.tr/ligler/misli-com-sultanlar-liginde-madalya-kupa-ve-oduller-sahiplerini-buldu-3/
  7. Dünya Kulüpler Şampiyonası 2023 Şampiyonu Eczacıbaşı Dynavit Görseli: https://tvf.org.tr/avrupa-kupalari/cumhuriyetimizin-100-yilinda-dunyanin-zirvesindeki-turk-finalinde-sampiyon-eczacibasi-dynavit/
  8. CEV Şampiyonlar Ligi Görseli: https://tvf.org.tr/avrupa-kupalari/temsilcilerimizin-2023-cev-sampiyonlar-ligindeki-rakipleri-belli-oldu/

Leave a Reply