Başbakan ve Orgeneralin kızı Ece Saygun

Başbakan ve Orgeneralin kızı Ece Saygun

Başbakan Erdoğan Balyoz davasından önce 18 yıl hapis yiyen ardından da tahliye olan Orgeneral Ergin Saygun’u ziyaret etti. Aslında son zamanlarda Başbakan’ın söylemleri bu ziyarete olan şaşkınlığı azaltmakta, zira Ergenekon ve Balyoz’un savcısıyım diyen Erdoğan birden “askere terörist denmez”, “savaşacak asker kalmadı” gibi sözler söylemeye ve asker yanlısı bir hava estirmeye başladı. Peki ne oldu da değişti Başbakan? Saygun’u özel kılan ne?

1-) Saygun Mart 2012’de tutuklandı, Eylül 2012’de 18 yıl ceza yedi.(Yıllarca hüküm giymeden tutuklu kalanlara oranla Saygun şanslıydı!?)Bu süreçte AKP ve yandaşları bu davaların ateşli savunucuları oldular. Ta ki 4. Yargı paketine kadar.

2-) Bu paketle beraber KCK ve darbe davaları tutuklularının bir kısmı salıverilecek. Bu davalara özellikle milliyetçi-muhafazakar kesim çok büyük destek vermişti, bu salıvermeler en çok onları kızdıracak. Başbakan bu tepkileri şimdiden yumuşatma çabasında. Tüm kabine asker yanlısı söylemler etmekte zira.

3-) Belki de başbakan destekçilerine tamam tehlike geçti kalanlar bizden mesajı vermek istedi.

4-) Askerler yaklaşık 3 4 yıldır içeride kötü koşullardalar. O zaman niye görmezden gelindiler? Direk darbeci damgası yediler?

5-) Orgenereal Saygun 2000 yılından beri çeşitli kereler kalp ameliyatı geçirdi. Tutuklanınca yine kalbi sorun yarattı ve GATA’ya kaldırıldı. Niye hemen acaba numara yapıyor damgası yedi?

6-) Sağlığı böylesine kötü durumda olan birine hastane neden tutuklu olamaz raporu vermedi?

7-) Sebebi daha önce kimi askerler için sağlık durumları el vermiyor tutuklu olamazlar diye rapor veren doktorların da tutuklanmış olması olabilir mi?

8-) Orgeneralin durumu ceza yediğinde de kötüydü. Ailesi seslerini duyurmaya çok çalıştılar. Ama mahkeme tınmadı. Orgeneral iyice

Başbakan Saygun'un doktoruyla..

Başbakan Saygun’un doktoruyla..

hastalanıp açık kalp ameliyatı olacak duruma gelince aniden salıverdiler. Tesadüfün böylesi.

9-) Sebebi daha önce tutukluyken hayatını kaybeden kimi tutuklular gibi Orgeneralin de tutukluyken ölmesini istemedikleri ve artacak tepkiden korktukları için olabilir mi?

10-) Acaba bu derece ağırlaşmasa Orgeneral Saygun yine salıverilecek miydi?

11-) Salıverilmese Başbakan yine de ziyaret eder miydi?

12-) Başbakan içerideki mağdur kimi askerleri de ziyaret edecek mi? Mesela İlker Başbuğ?

13-) Orgeneral Saygun’un son derece Amerikancı olması, BOP’u desteklemesi ve Beyaz Saray’da üstünün aranmak istenmesi üzerine tereddüt etmeden geri dönmesi üzerine halkta bıraktığı olumlu intiba bu ziyarette etkili oldu mu?

14-) Kimi CHP vekilleri tutuklu askerleri ziyaret ettiğinde bar bar bağıran yandaş medya, acaba bu sefer eleştiri oklarını neden Başbakan’a çevirmedi?

Sorular uzar gider. Hükümetteki bu ani tavır değişikliği, Ergenekon’un gizli tanığı Tuncay Güney’in “Ergenekon bir tezgahtı artık bitmesi gerek” tarzı açıklamaları daha çok komplo teorisine meze olur. Bana kalırsa laçkalaşan bu davaların halkın da tepkisini çekmeye başlaması, arada masum insanların da olduğuna inanılması, uzun tutuklulukların sebep olduğu tepki hükümeti yıpratmakta. Ve başkanlığa oynayan Erdoğan da bu çevrelerle arayı ısıtma turlarına bence bu ziyaretle başlamış bulunmakta, hayırlısı bakalım.

Leave a Reply