1 Kasım seçim sonuçlarına göre AK Parti %49.5 ile tek başına iktidar olma görevini 5 aylık bir aradan sonra tekrar devraldı. Her ne kadar 7 Haziran’dan sonra kurulan seçim hükümetinde matematiksel olarak yine tek başına iktidar olmayı sürdürse de tekrardan resmi olarak iş başına geçti.

 

AK Parti %49.5 oy oranı ile yeniden iş başına geçti

AK Parti %49.5 oy oranı ile yeniden iş başına geçti

Sandığa giden her iki seçmenden biri AK Parti’ye oy verdi. Kurulduğu günden beri oy sayısı bakımından da zirve yapan AK Parti, 23 milyondan fazla oy aldı. 7 Haziran seçimlerinde 19 milyona yakın oy alan AK Parti oy sayısını 4.8 milyon arttırdı.

AK Parti’nin 5 milyona yakın yeni oylarının büyük bir çoğunluğu 7 Haziran seçimlerinde MHP’ye oy vermiş seçmenden geldi.

7 Haziran’da iktidarı kaybederek seçimin kaybedeni sayılan AK Parti, 1 Kasım seçimlerinin kazananı oldu, kaybedeni ise MHP.

Sen, Bilirsin Türkiye sloganı ile seçime giren MHP hüsrana uğradı

Sen, Bilirsin Türkiye sloganı ile seçime giren MHP hüsrana uğradı

7 Haziran gecesi muhalefet olmaya hazırız diyen MHP lideri Bahçeli, sonrasında da Meclis Başkanlığı ve koalisyon görüşmelerinde hayır diyerek görüşmeler karşısında en baştan negatif bir tavır sergileyerek bu büyük oy kaybının sorumlusu olmuştur.

Siyaseti kuralına göre oynamayı en iyi beceren AK Parti 7 Haziran seçim sonuçlarından sonraki tutumu ile MHP’li seçmenin oylarına talip olacak şekilde bir politika izleme politikasına bürünmeyi amaçladı. Çözüm süreci bir anda çöpe atıldı. Akıllarındaki düşünceyi hayata geçirmek ise hiç beklemedikleri kadar kolay oldu. Hiçbir parti ile koalisyona yanaşmayan ve meclis başkanlığı seçiminde de daha bir sene öncesine kadar CHP ile cumhurbaşkanlığı seçimi için çatı aday çıkaran MHP, CHP ile meclis başkanlığı için anlaşamadı ve AK Partili vekilin meclis başkanı seçilmesine ön ayak oldu.

MHP’den sonra seçimin diğer kaybedeni ise HDP oldu. Seçime sayılı günler kala televizyon programlarına bile katılmayı reddeden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve partisi sandıklar açılmaya başladıktan sonra kısa bir süreliğine baraj altı kalma korkusu dahi yaşadı. HDP’de ise oy kaybı 1 milyonu buldu. Yine bu oyların büyük bir çoğunluğu AK Parti’ye giderken, az bir kısmı da baraj altındaki sol görüşteki partilere gitti. 7 Haziran’da barajı geçmesi için verilen emanet oylar geri alındı.  Komünist Parti, HAK-PAR ve HKP gibi sol partiler bindelik oy dilimine sahip olsalar da 7 Haziran seçimlerine göre oylarını neredeyse yüzde yüz arttırdılar.

1 Haziran’da 950 bin oy alan SP-BBP ittifakı bu seçimlerde ayrı ayrı seçime girdiler. İki partinin 1 Kasım seçim sonuçları toplam oyları 500 bine kadar düştü.

Barajı geçen 4 parti dışındaki partilerin 7 Haziran seçimlerindeki toplam oy oranı %5 iken 1 Kasım seçimlerinde %2.5’e kadar geriledi.

Son olarak, seçime katılım oranı da 7 Haziran’a göre arttı. 7 Haziran’da seçmenin %83.92’si sandığa giderken, bu oran 1 Kasım’da %85.6’yı buldu. Yine 7 Haziran seçimlerinde geçersiz oy sayısı 1.3 milyon iken bu sayı 7 Kasım’da 680 bine düştü.

Son yazımda koalisyon sürecinde liderlerin tutumunu değerlendirirken Devlet Bahçeli’yi değerlendirmemiştim.  1 Kasım sonuçlarında da CHP’yi değerlendirmiyorum. CHP hep %25.

 

Leave a Reply