Dünya’nın ilk wikipedia şehri  “Monmouthpedia” 19 Mayıs’ta Monmouth, Wales’de ziyarete açıldı. İnternetin hayatla tamamen bütünleştirildiği bu şehre dünyanın her yerinden ziyaretçiler geliyor.

Projenin fikir sahibi John Cummings. Bristol’daki TEDx konuşması sırasında fikrini dile getiren wikipedia editörü pek fazla destek göremeyince projeyi gerçekleştirmek için memleketi olan Monmouth’a gitti. Burada gönüllülerden oluşan bir ekiple çalışmalara başladı. Şehrin hazırlanması 6 ay sürdü. Monmouthpedia fikrine 200 kadar kurum ve kuruluş, birkaç üniversite ve şehirdeki hemen her okul katkıda bulundu. Şehre her yerden ulaşılabilen ücretsiz wi-fi ağı kuruldu ve 1000’den faza binanın üzerine QR kodlu seramik tabelalar asıldı. Wikipedia gönülleri tarafından 25 dilde 500 kadar makale yazıldı.

Şehre gelen ziyaretçiler QR kodlarını taradıklarında kodun ait olduğu binaya ilişkin wikipedia makalesine yönlendiriliyor. Böylelikle binayla ilgiyi istenilen bilgilere anında ulaşılabiliyor. Wikipedia’ya farklı dillerde yeni makaleler eklenmeye, sitede hali hazırda olan makaleler de güncellenmeye devam ediyor. Bu ilginç proje hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler ise Monmouthpeida sitesini ziyaret edebilir.

Leave a Reply