İnternet Yokken Üretilen Bilgisayarda Web Sörfü Keyfi!

Amerikalı bir mühendis geçtiğimiz günlerde çok ilginç bir projeye imza attı. Adeta teknolojiye bir meydan okuma! İnternetin olmadığı bir dünyada, 1986 yılında üretilen Mac Plus bilgisayarına internet bağlamak için kollarını sıvayan Jeff Keacher bu çılgın projesinde başarıya ulaştı ve yaşlı bilgisayara internette sörf yapmayı öğretti.

[quote]

“ Eski bir bilgisayarı yeniden canlandırmak klasik bir arabayı restore etmek gibidir, bir antikayı modern dünyaya getirmekten gelen bir heyecan vardır burada.”

[/quote]

Bu sözü mühendis Jeff ‘in böyle bir projeye imza atma sebebini açıklar mı bilinmez. Belki eskilere olan bir takıntı, belki de bir boş bulunmuşluk… Fakat blog sitesinde yaptığı açıklamaya göre kendisine programlamayı öğreten makineyi unutmamış ve nihayetinde onu internet ile tanıştırmak istemiş.

1

MAC PLUS SİSTEM ÖZELLİKLERİ:

  • 4 Mb RAM
  • 8 MHz CPU
  • 500 Mb Hard drive
  • 512 x 384 çözünürlüklü siyah-beyaz ekran
  • MacWeb v2.0 İnternet Tarayıcısı
  • Mac OS 7

Jeff Keacher, bu linkteki blog sitesi üzerinde çalışmalarını detaylı bir şekilde anlatıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse, öncelikle internette gezinmeyi sağlayacak olan bir tarayıcının sistemde uygulama olarak var olması gerektiğini düşünen mühendis, MacWeb internet tarayıcısının Mac OS 7 işletim sisteminde çalışabilen sürümünü bilgisayarına kuruyor. Sonra, internet portu olmayan bilgisayarını router ’a bağlamak için Mac Plus ’a birtakım eski adaptörlerle kredi kartı büyüklüğündeki internet portu olan başka bir bilgisayara (Raspberry Pi) bağlıyor. Daha sonra ise, Mac Plus ’ın bağlı olduğu küçük bilgisayarı router ‘a bağlayarak internet erişimini Mac Plus için hazır hale getiriyor. Tabi ki bizim gezindiğimiz siteleri açmak için gerekli altyapıya sahip olmayan MacWeb tarayıcısının işe yarayabilmesini de bir çeşit proxy programı ile mümkün hale getiriyor.

2Mac Plus sahip olduğu sistem özellikleri ile günümüzdeki ortalama bir kişisel bilgisayardan yaklaşık 200.000 kat daha yavaş. E tabi hal böyle olunca bir siteye girmek de 4 dakika sürebiliyor, aşağıdaki videoda görülebildiği gibi.

 

[box_dark]Referanslar[/box_dark]
http://www.keacher.com/

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2522647/Apple-Mac-Plus-5-years-web-launch-connects-internet.html

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Kutay Özen

    Berkay başkan güzel yazı eline sağlık. Birde sana yada arkadaşlarına 8.OEK(odtu evrim konferansı) konusu değinmelerini öneririm. Evrim adına önemli isimler geliyor. Belki 26-27 Nisan gibi geç bir tarihte de olsa yerler şu anda bitmekte üzere. Hazır hala yer varken konuya değinmeniz de yarar var. Bu konunun ardında da Bilim, Özgür Düşünce ve Sekülerizm – Science, Freethinking and Secularism (Ankara & İstanbul) konusunu ele alırsan süper olur.