Hacettepeli Mühendisler Radarda Görünmezlik Teknolojisi Geliştirdi

Hacettepe Teknokent’te faaliyet gösteren Türk mühendisler uzun zamandır üzerinde çalıştıkları “radarda görünmezlik” teknolojisinde başarıya ulaştılar. 

Uzun yıllardır üzerinde çalışılan radarda görünmezlik teknolojisinde mutlu sona ulaşıldı. Hacettepeli Türk mühendisler radarda görünmezlik adına özel bir kumaş geliştirdi. 24-28 Mart 2014 tarihlerinde Katar’da düzenlenen DIMDEX fuarında sergilenen ve büyük ilgi gören bu ürün sayesinde insansız hava araçları, tanklar vs. artık radarlarda ve termal kameralarda görünmeyecek. Ayrıca Türk mühendisler dünyada bir ilk olan,  hava araçlarının gövdelerine uygulandığında radarda görünmezlik sağlayan özel bir kompozit malzeme de geliştirdi.

23989276

Türk savunma sanayi şirketlerinden biri olan TDU teknoloji genel müdürü Ümit Öztürk 10 yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek son 2 yılda “gizleme ağı” prototiplerini başarıyla geliştirdiklerini söyledi. Geliştirdikleri ürünün 2 ayrı şekilde sunulduğunu ifade eden Öztürk, bunlardan birinin kumaş şeklinde olduğunu diğerinin ise radara asla yakalanmayan kompozit malzeme olduğunu belirtti. Dünyada bu kumaşı daha önce üreten İsrail ve ABD var. Biz bu anti-radar özellikli kumaşı yapabilen 3. ülkeyiz. Ama kompozit malzemeyle sağlanan görünmezlik Türk mühendislerimizin eseridir ve dünyada bir ilktir. Öztürk’ün yaptığı açıklamaya göre, kumaş özel geometrik desenler kullanılarak yapılıyor ve örgü desenlerinin tamamı nanoteknolojik temelli. Ayrıca Öztürk şunları da ekledi:

“Ürünümüzü farklı renk ve desenlerde basabiliyoruz. Çöl rengi, orman yeşili ve bozkır iklimi için özel renklerde üretebiliyoruz. Ürün dayanıklı malzemeden üretildi. Kumaş, sabit duran tankların ve zırhlı araçların üzerine örtüldüğünde anti-radar ve anti-termal özellik kazandırıyor. Ayrıca mobil kamuflaj sistemini de geliştirerek, tank ve diğer zırhlı araçların hareket halindeyken de radar ve termal kameralara yakalanmamasını sağladık. TÜBİTAK’ta yaptırılan testlerde özellikle anti-radar özellik için gerekli değerlerin çok üzerinde radar soğurma değerlerinin elde edilmesi başarımızı pekiştirdi. Ürün yüzde yüz yerli imkanlar ve yerli mühendisler tarafından geliştirildi.” 

Kompozit Malzemeyle Görünmez Uçaklar Geliyor

Dünyada bir ilk olan kompozit malzeme sayesinde uçaklar havada da görünmez olabilecek. Daha önce kullanılan normal kompozit malzemeyle yapılan uçaklarda üzerine ek olarak özel bir boya sürülmesi gerekiyordu. Bu da hem uçağın ağırlığını arttırıyor hem de zorlu hava koşullarında aşınıp özelliğini yitirebiliyordu. Ama Türk mühendislerin geliştirdiği bu özel kompozit malzeme sayesinde boyaya gerek kalmadan görünmezlik sağlanıyor ve tüm bu dezavantajlar ortadan kalkıyor.

316680

Ümit Öztürk bu malzemenin yerli savunma sanayisine büyük katkı yapacağını vurgulayarak, yerli üretimle birlikte kara, hava ve deniz rekabetinin iyice artacağını da belirtti. Bu malzemelerin yerli ürünlere uygulanması konusunda  SSM ve TUSAŞ başta olmak üzere büyük sanayi firmaları ile görüştüklerini kaydetti. Ümit Öztürk son olarak şunları ekledi:

“Türk Silahlı Kuvvetlerinin sadece multispektral gizleme ağı ihtiyacının yerli olarak giderilmesi halinde yüz milyon dolardan fazla bir bedelin yurt dışına çıkması engellenecek. Tamamen yerli imkanlarla üretilen anti-radar özellikli kompozit malzemenin TAI yapımı ANKA insansız hava aracında kullanımının gerçekleşmesi durumunda ANKA rakipleri karşısında öne çıkacaktır. Prototiplerini başarıyla hazırladığımız ürünlerimizin üretim iznini aldıktan sonra yatırımcılarla birlikte seri üretime başlayacağız.”

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

AA Haber

TDU Teknoloji

 

Leave a Reply