Karşınızda Galaxy Note 4 !

Samsung dün IFA 2014’te düzenlenen Unpacked 2014: Episode 2 etkinliği kapsamında merakla beklenen yeni amiral gemisi Galaxy Note 4’ü tanıttı. Kalabalık bir basın toplantısıyla yapılan toplantı büyük ilgi gördü. Özellikle iş adamlarının, üst düzey yöneticilerin ve Samsung severlerin merakla beklediği Galaxy Note 4, dört farklı renk seçeneği ve yeni özellikleriyle karşımızda.

ekran-resmi-2014-09-03-171529

 

Dış görünüşten başlayacak olursak, Note 4 , Note 3’ün devamı niteliğinde. Metal çerçeve, deri görünümlü plastik kapak, desende farklılık olsa da Note 3’teki gibi aynen devam ediyor. İlk göze çarpan farklılık ise Note 3’ten 2.3 mm daha uzun ve 0.6 mm daha geniş.

Ekran-Kamera

Note 4 beklenildiği özere QHD 2560×1440 çözünürlüklü 5.7 inç Super Amoled ekranla geldi. Bu sayede telefon çok daha keskin, pürüzsüz görüntüler ortaya çıkaracak.  Note 4’ün ön kamerası 3.7 megapiksel çözünürlük sunarken, arka kamera ise 16 megapiksellik bir sensöre sahip. Arka kamerayla 4K video çekim yapabiliyorsunuz. Telefona eklenen “Wide Selfie” modu özçekimlerinizi 120 derece açıyla çekebilmenize yani bir fotoğrafa daha çok kişiyi sığdırmanıza olanak sağlıyor. Ayrıca arka kameranın altındaki kalp ritmi ölçme aracı ile fotoğraf çekebiliyorsunuz. Parmağınızı sensörün üzerinden çektiğinizde deklanşöre basmış gibi oluyorsunuz ve fotoğraf çekiyorsunuz. Söylenene göre Note 4 düşük ışıkta eskiye göre çok daha iyi performans sunuyor.

İşlemci

Note 4, Note 3’teki gibi iki farklı işlemci modeliyle karşımıza çıkıyor. Biri LTE destekli Snapdragon-805 işlemcisini bir diğeri ise Exynos 5433 işlemcisini kullanacak. Snapdragon 805 işlemcili olan sürüm 2.5 GHz hızında çalışan Krait 450 çekirdeğinin 4’ünü kullanacak. Ayrıca grafik tarafında ise cihazda Adreno 420 grafik işlemcisi yer alacak. Modelde, Note 3’teki gibi 3 GB RAM kullanılıyor.

Exynos 5433’e bakacak olduğumuzda ise 64 bit destekli ARM Cortex A57ve A53 işlemci çekirdeklerinin 4+4 olarak bir arada kullanıldığını görüyoruz. Bu işlemci seçeneğinde ARM Mali-T760 grafik işlemci ve yine 3 GB RAM kullanılıyor.

Görünen o ki Exynos işlemcili olan modeli biraz daha güçlü olacak.

Hafıza-Batarya

-16/32/64 GB hafıza seçenekleri sunan Note 4, 64 GB’a kadar da hafıza kartı desteği sunuyor.

-Note 3’teki 3200 mAh’lık kapasite pek değişmemiş. Note 4 3220 mAh kapasiteyle geliyor. Ama geliştirilen işlemci sayesinde batarya ömründe eskisine oranla %7-8 civarında bir artış olacağı öngörülüyor.

Telefon bunlara ek olarak parmak izi okuma, kalp hızı ölçüm sensöre, ultraviyole sensöre sahip. Ayrıca Galaxy Note ailesinde ilk olarak Note 4 suya ve toza karşı dayanıklı. Android 4.4.4 KitKat ve yeni arayüz ile Multi Window özelliği de dikkat çekiyor.

Galaxy Note 4’ün dikkat çeken özelliklerinden biri de kuşkusuz S-Pen kalem. Her seride geliştirilen kalem, Galaxy Note 4’te gerçek bir kalemle yazma seviyesine getirildi. Yazılım tarafında da gelişmeler mevcut. S-Pen için geliştirilen menüyü kullanırken, artık çoklu pencere başka bir ifadeyle ana ekranda birden fazla çalışma yapılabilecek. Devam eden bir çalışmanızı dilerseniz arka plana alarak yeni bir S-Pen çalışma alanı açabilirsiniz.

Note 4 Ekim ayında dünyanın birçok ülkesinde satışta olacak. Türkiye’de telefonun 2500 TL’den satışa çıkması bekleniyor.

Galaxy Edge

samsung-ces-2013-curved-oled-phone-front

Samsung etkinlikte alışılanın aksine ses getirecek bir model olan  Galaxy Edge’i de tanıttı.

Galaxy Note Edge ise Note 4’ten belirgin bir özelliğiyle ayrılıyor. Note Edge’in ekranının sağ kenarı, aşağı doğru kıvrılıyor. Bu sayede kayan yazı bantlarına benzer bir ekrana sahip olmuş oluyorsunuz. Bu ekranda maç sonuçları, uyarılar gibi bilgiler görüntülenebiliyor, ekrandaki 7 farklı menü sayesinde işlerinizi kolayca halledebiliyorsunuz.

Gear VR ile Sanal Gerçeklik

Son yıllarda birçok firma ilgi çeken sanal gerçeklik alanına yatırım yapıyor. Bu firmalar arasına Samsung da katıldı. Firma Berlin’de düzenlediği etkinlikte birçok ürünle beraber yeni sanal gerçeklik gözlük modeli olan Galaxy Gear VR’ı da tanıttı.

gear-vr-gorsel-2

Samsung’un sanal gerçeklik gözlüğü olarak tanımlanabilecek olan ürün, firmanın yine aynı etkinlikte duyurduğu Galaxy Note 4 modeli ile beraber çalışıyor. Note 4’ü Gear VR’ın içine koyarak sanal gerçeklik dünyasına giriş yapılıyor. Google’ın kartondan yapılan ve piyasada 10 dolara satılan sanal gerçeklik gözlüğüne benzeyen Gear VR, Note 4’ün ekranını ikiye bölerek kullanıyor.

Gözlüğe özel içeriklerle 3 boyutlu sanal bir deneyim sunan ürünle beraber Tony Stark’ın laboratuvar gezisi ücretsiz olarak verilecek. Ayrıca 100 bin HD müzik videosu, konser ve benzeri içeriğe erişim sağlanacak.

Arkasına Galaxy Note 4’u takarak kullanabileceğiniz Gear VR, tasarımıyla dikkat çekiyor. Gear VR ve Galaxy Note 4 ikilisinin kullanıcıya sunacağı ekran boyutu ise 96 derece açılı 175 inç ile eşdeğer olacak.

Galaxy Note 4 ile entegre çalışacak olan Gear VR, akıllı telefonda bulunan akselerometre ve jirometre segmentleri ile sizin kafa hareketlerinizi algılayabilecek.

198 x 116 x 90mm boyutlarında ki Gear VR, sahip olduğu özel yazılım sayesinde size eşsiz bir deneyim yaşatacak. Cihazın içerisinde sanal gerçekliğe uyumlu çeşitli filmler ve oyunlar yer alacak.

Şu an için sadece Kuzey Amerika kullanıcıları için duyurulan Gear VR, ülkemize ne zaman gelir henüz bilinmiyor.

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

teknolojioku.com

ChipOnline

ShiftDelete

The Verge

Leave a Reply