Sudan Yakıt Elde Etmek Hayal Değil

Günümüzdeki savaşların, çatışmaların en büyük sebebi petrol. En çok kullanılan enerji kaynaklarından biri olan petrolsüz bir hayat düşünemeyiz, her ne kadar alternatif enerji kaynakları aramaya devam edilse de. Petrol çıkarmak, rafine etmek, işlemek ne kadar zor ve pahalı hepimiz biliyoruz. Bilim adamları tüm bu zorlukları aşarak sadece su ve karbondioksit gazı kullanarak petrol elde etmeyi başardı.
SilikonVadisi-Haber-Almanlar_Su_Yakit_1
Dünyanın en pahalı benzinine sahip bir ülke olarak, bunun bize ne kadar fazla yarar sağlayacağını hayal bile edemiyorum. Alman firma Sunfire tarafından üretilen sudan petrol üretme aracının en önemli noktası: Fischer-Tropsch işlemi. Bu işlem sayesinde karbonmonoksit ve hidrojeni, sıvı hidrokarbonlara dönüştürebiliyorsunuz. Bundan önce su ve karbondioksitten birkaç adımda hidrojen ve karbonmonoksit elde ediliyor. Tüm işlemlerin sonunda sıvı bir yakıt elde ediliyor ve bu yakıt aynı zamanda dizel, jet yakıtı veya bunun gibi kimyasal maddelere çevrilebiliyor.

Yalnız her şey göründüğü kadar güzel değil. Bu işlem büyük oranda elektriğe ihtiyaç duyuyor. İşlemin en büyük dezavantajı petrol veya benzeri diğer kaynaklardan elde edilen yakıtlardan daha pahalıya mal edilmesi. Ama en büyük avantajlarından biri de üretilen yakıtın, bu makine sayesinde direk olarak kullanılacağı yerde üretilebilmesi. Yani yakıtın taşınması sırasında oluşan lojistik masraflar ortadan kalkıyor. Makinenin fiyatı ise milyonlarla ifade ediliyor.
Eğer bu proje hayata geçirilebilirse tüm dünyada büyük ses getireceği kesin. Belki tüm dünyayı saran petrol savaşlarından ve yüksek yakıt fiyatlarından kurtuluruz.

[box_light]Kaynaklar [/box_light]

ChipOnline

Silikon Vadisi

Leave a Reply