Son günlerde Çin’de patlak veren ve her geçen gün dünyaya yayılmaya başlayan Corona virüsü önemli bir dünya meselesi haline geldi. Ben de bu yazıda Corona virüsünün son haberlerini verip ardından eski zamanların salgın hastalıklarını özetle anlatıp bu tür hastalıkların geçmişine bakmak istedim.

30 Ocak tarihinde, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsünün 18 farklı ülkeye yayıldığını ilan etti. Bu süreçte, virüs şimdiye kadar Çin dışından 170 kişinin ölümüne sebep oldu. Çin’in ise 50 milyon insana ev sahipliği yapan karantinaya alınmış şehirlerde yaklaşık 8.000 vaka tespit edildi. Buna ek olarak hastalığın ilk ortaya çıktığı Wuhan kentinde özel sağlık merkezleri hasta insanları tedavi etmek amacıyla kuruldu. Dünya Sağlık Örgütü direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün zayıf sağlık sistemleri olan ülkelere yayılırsa, ne ölçüde bir zarar vereceğinden emin olamadığını söyledi ve bu sebeple uluslararası bir acil durum ilan etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, ilk insandan insana yayılma 30 Ocak tarihinde gözlemlendi. Illinois eyaletinde yaşayan ve Wuhan şehrinden ülkesine dönen bir kadın taşıdığı virüsü kocasına aktardı. Bu vaka ilk insandan insana virüsün geçmesiydi ama genel olarak da Amerika’daki altıncı vaka oldu. Bunun öncesinde Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsünün Çin dışındaki ülkelerde insandan insana geçmesinin düşük ihtimal olduğunu açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütünün bildirisinin hala tavsiyenin olmanın üzerinde bir bağlayıcılığı yok. Fakat virüsün yayılmasıyla birlikte pek çok ülke bu durumu daha ciddiye alıp Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği yapmaya karar verdiler. Örgütün henüz uluslararası seyahat ve ticaret konularında da kısıtlayıcı bir yaptırımı bulunmamakta. Bazı ülkeler ise hastalığı ülkelerine sokmamak için daha sert önlemler almış durumda. Kuzey Kore Çin’den gelecek bütün seyahatleri kısıtlamış durumda ve Kırgızistan ise Çin ile olan bütün sınırlarını kapattı. Pek çok havayolu şirketi ise Çine yaptıkları uçuşları iptal ettiler. Dünya sağlık örgütü başkanı, Ghebreyesus son olarak, en büyük sorunun yanlış bilgilendirme olduğunu söyledi ve Dünya Sağlık Örgütünün bütün üyelerini birlikte çalışıp dezenformasyonda uzak bir iş birliği ile bu virüsle mücadele etmeye çağırdı.

 

Kaynakça

 

 

Leave a Reply