Tubitak (Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu) bünyesinde bulunan Bilim ve Toplum Dairesi 6-12 Ağustos tarihleri arasında Efficiency Challenge-Electric Vehicle (Verimlilik Müsabakası-Elektrikli Cihazlar) adı altında geniş kapsamlı bir yarışma düzenleyecek. Yarışma 2005 yılından beri sürdürülen artık gelenekleşmiş bir rekabet atmosferi oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte bu seneye özel olarak Otonom (sürücüsüz) Araç Kategorisi de eklendi. Geçen sene 21-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde katılımcılar tarafından dizayn edilen elektrikli araçlar yarışmıştı. Bu sene de Otonom araçlar piste çıkacak. Yarışmaya başvurmak isteyenler başvurularını en geç 10 Ocak 2018’e kadar yapmalılar. Yarışma Elektromobil (Batarya Elektrik-Elektrikli Araçlar), Hidromobil (Hidrojen Enerjili Araçlar) ve Otonom Araç olarak 3 kategoride gerçekleştiriliyor.

 

 

Efficiency Challenge yarışması genel olarak üniversite öğrencileri için alternatif enerjilere ilgiyi arttırmak yolunda rehberlik etmeyi amaçlıyor. Öğrencileri katma değeri yüksek ürünler üretmeye teşvik eden yarışma, sonucu ne olursa olsun gelecek için öğrencilere önemli bir tecrübe ve vizyon sunuyor. 2005 yılında Formula-G adıyla başlatılan bu yarışmaya 2007 yılında Hidrojen Enerjili Araç kategorisi de eklenmiş. Elektrikli araçların gün geçtikçe gündeme gelmesi, 2014 yılında Elektrikli Araçlar Kategorisin de eklenmesine sebep olmuş. Tubitak tarafından bu yarışma kapsamında endüstriye katkı sağlayabilecek 10.000’in üzerinde üniversite öğrencisinin bulunduğu bir kitle oluştuğu iddia ediliyor. 12. Yılında ilk kez yarışma yurt dışından da katılımcıları kabul etmeye başlamış. 14. Yılında da ilk kez Sürücüsüz (Otonom) Araç Kategorisi eklenmiş.

2005’ten beri süregelen bu gelişmelere baktığımızda Efficiency Challenge’ın güncel ve dönemin koşullarına kendini adapte edebilen bir yarışma olduğunu kavrayabiliriz. Yarışma güzel bir amaç için genç beyinleri bir araya getirip rekabetçi bir atmosfer ile potansiyellerini açığa çıkartmaya çalışıyor. Bu güzel yarışmaya katılmak isteyenler yazının başında da belirtiğim gibi en geç 10 Ocağa kadar başvurularını yapmalılar. Bütün katılımcılara başarılar diliyorum.

Başvuru ve bilgi için

 

Leave a Reply