Sürücüsüz otomobil teknolojisine büyük önem veren Google’ın geliştirdiği Toyota Prius, ABD’nin Nevada eyaletinin onayını almayı başardı. Yaklaşık 224 bin kilometrelik bir test sürecini ufak bir temas dışında kazasız tamamlayan araç, ilk olarak Nevada’nın Las Vegas kentinde dolaşacak.

Yazılım mühendisi Sebastian Thrun, sürücüsüz otomobilin 224 bin kilometreyi arkadan bir aracın hafifçe çarpması dışında kazasız tamamladığını belirtti. Google’ın aracının tavanında, trafikteki diğer araçları ve yayaları görmesi için kameralar, radar sensörleri ve lazer menzil tespit cihazı bulunuyor.

Google mühendisleri aracı Nevada eyaletinin onayına sunmadan önce California eyaletinde uzun süre test etmiş, otomobil San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü’nden geçmişti.

Nevada eyaleti, otonom araçlara izin vermek için geçtiğimiz Mart ayında bazı kanunlarını değiştirmişti. Otonom araçlara kırmızı plaka verilerek bu araçların trafikte ayırt edilebilmesi hedefleniyor.

Nevada’nın ardından ABD’deki başka eyaletler de bu araçlara onay vermek için kanunlarında benzer değişiklikler yapmayı planlıyor.

Trafik kazalarının önemli bir kısmının insan hatasından kaynaklandığını belirten uzmanlar, bilgisayarlar ve sensörler gibi sistemleri kullanan otonom araçların trafiği daha hızlı analiz edebildiğini ve daha güvenli bir yolculuk sağladığını düşünüyorlar. Google’ın ve Nevada eyaletinin bu hamlesi de yakın gelecekte sürücüsüz otomobillerin otoyollarda boy göstereceğinin bir habercisi olarak görülebilir. Zira başka otomobil firmaları da sürücüsüz otomobillerine Nevada eyaletinden onay alabilmek için çalışmalara başladı.

Leave a Reply