İşte İstediğimiz Klavye “Tambu” Ya!

Herkese merhaba. Uzun bir sınav arasından sonra yeniden yazma fırsatım oldu. Bugün, şu sıralar televizyonda sıkça reklamlarını gördüğümüz “Tambu” isimli telefon uygulamasından bahsedeceğim. Türk Telekom bünyesindeki Argela isimli geliştiriciye ait olan uygulama, hem iOS hem de Android platformlarında mevcut olup; temel olarak klavye sistemi üzerinde duruyor. Eğer telefonunuzun varsayılan klavyesinden memnun değilseniz ve daha “Türk İşi” bir klavye uygulaması arıyorsanız, bu uygulama beklentilerinizi yeterince karşılayacaktır. Uygulama sayesinde klavyenizi istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz. Bu bağlamda öne çıkan özellik, klavye temasını değiştirebilmek. Klavyenizi istediğiniz renklere bürüyebiliyorsunuz. Hareketli çıkartmalar, GIF’ler, arka plan ve temalar, sizin yazdığınız kelimelere alışan klavye, çeviri, atasözleri, haritada konum paylaşma, sesle mesaj yazma, kaydırarak yazma ve kişisel sözlük; uygulamamızın mevcut özelliklerini oluşturuyor. Kim bilir, belki yakın zamanda yeni özellikler de eklenir.

En çok öne çıkan özelliğin klavye temaları olduğunu söylemiştik. Tema olarak; isterseniz trend olan hazır temalardan birini seçebilir, isterseniz de kendi klavye temanızı oluşturabilirsiniz. Kendi temanızı oluştururken kişiselleştirebildiğiniz ayarlar şöyle: tema adı, arka plan rengi, arka plan resmi (varsayılan Tambu Arka Planları veya telefon galerinizden seçebilirsiniz), yazı tipi rengi, tuş arka plan rengi, tuş şekli ve tuş saydamlığı.

Çıkartmalar; Durum, Sohbet, Arkadaşlık, Sevgi, Aile, Çalışırken, Komik ve Çıkartmalar başlıkları altında ayrılıyor. Hepsi eğlenceli ve Türk yaşantısını anlatan çıkartmalar. GIF’lere geldiğimizde sadece futbol maçlarından kesitler olduğunu görüyoruz. Tivibu Spor ekranlarından gelen en güzel maç anlarını arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Bu GIF’lerin başka konularda olan versiyonlarının ilerleyen zamanlarda çıkacağına eminim. Atasözleri ise; Kişilik, İlişkiler, Maneviyat, Para, Yemek ve Sabır başlıkları altında ayrılıyor. Atasözlerini yerinde kullandığınızda çok eğlenceli sohbetler yaşamanız muhtemel. Konum paylaşma özelliği çok hızlı bir şekilde kullanılıyor. Klavye üzerinde kısayolunu eklediğiniz halde tek bir dokunuşla o an bulunduğunuz konumu istediğiniz kişiyle paylaşabilirsiniz.

Fotoğrafların açıklaması pek okunmuyor, kusura bakmayın.

Yazdıklarınıza alışan klavye dememin sebebi ise, uygulama yazdığınız kelimeleri kendi kendine düzeltmiyor. Yani “Otomatik Düzeltme” denen olay, sizin yazma alışkanlıklarınıza göre çalışıyor. Siz bir kelimeyi farklı bir şekilde yazmada ısrarcıysanız, uygulama o kelimeyi düzeltmeye çalışmıyor. Çeviri özelliğinde yazdığınız cümleleri birçok dile anında tercüme edebiliyorsunuz. Yabancı arkadaşlarınızla konuşurken önce Google Translate’den çeviri yapmanıza gerek kalmıyor haliyle.

Sesli mesaj yazmada, siz konuştukça söylediğiniz kelimeler ekrana yazılıyor. Yazı yazmaya müsait olmadığınız zaman kullanabileceğiniz bu özelliğe Whatsapp’tan aşinayız. Kişisel sözlük, oldukça kullanışlı bir özellik. Örneğin siz “Kendine iyi bak.”cümlesini sözlüğünüze “kib” şeklinde kaydediyorsunuz ve o andan sonra her “kib” yazışınızda uygulama onu “Kendine iyi bak.” diye çeviriyor. Yani kendi kısaltmalarınızı oluşturmanız mümkün oluyor. Son özellik ise kaydırarak yazma. Eğer Swiftkey isimli klavye uygulamasını hatırlarsanız, bahsettiğim özelliği direkt tahmin edebilirsiniz. Parmağınızı klavye üzerinde kaydırarak yazı yazmaktan bahsediyorum. Hem eğlenceli hem de iyi kullanıldığında normal yazmaktan daha kolay. Uygulamanın başka küçük ayarları daha var fakat onları size bırakıyorum.

Siz de bu klavye uygulamasını indirip kolaylıklarından faydalanabilir, arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle eğlenceli sohbetler yapabilirsiniz. Aşağıdaki linklerden Tambu Klavye uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz.

Google Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tambu.keyboard&hl=tr

App Store:  https://itunes.apple.com/tr/app/tambu-klavye/id1252008295?l=tr&mt=8

Leave a Reply