Herkese merhaba. Bugün en sevdiğim ilgi alanlarından biri olan PlayStation’la ilgili son çıkan önemli haberleri paylaşmak istedim. Bu aralar sık sık hakkında haberler gördüğümüz PlayStation hakkında üç ana başlıktan bahsedeceğim. Önem sırasına baktığımda ilk olarak PlayStation 5’ten bahsetmek doğru olacaktır diye düşünüyorum. Bilindiği üzere bir PlayStation konsolunun ömrü yaklaşık 6-7 sene olur. Bu süre geçtiğinde yenisi çıkar. Şu ana kadar hep böyle oldu. Mesela en son çıkmış olan PlayStation 4, 2013 yılından beri bizimle. Yani, çıkması beklenen bir sonraki konsol PlayStation 5’in 2019 veya 2020 yıllarında çıkması gerektiğini düşünebiliriz. Bir süredir PlayStation 5’in 2020 yılından önce çıkmayacağı hakkında dedikodular dolanıyordu fakat yakın zamanda Sony CEO’su Kenichiro Yoshida’nın yakın zamanda Financial Times’a yaptığı konuşmayla bu dedikoduların yüksek ihtimalle doğru çıkacağını anlamış olduk. Kendisi konuşmasında, “Geldiğimiz noktada söyleyebileceğim tek şey artık yeni jenerasyon bir konsola ihtiyaç duyduğumuz olacaktır” diyerek önümüzdeki 1-2 yıl içinde PlayStation 5’in çıkacağını resmi ağızdan doğrulamış oldu. PlayStation 5’i bekleyecek olan oyuncuların ufak bir isteği var. O da “backwards compatibility” özelliği. Yani, önceki PlayStation oyunlarını (PlayStation 1,2,3 ve 4) çalıştırma desteği. Bu özelliği barındırırsa, Sony biz oyuncuları çok mesut eder. Şu an piyasada yeni çıkan oyunların fiyatları artık 900 Lira civarına ulaşmaya başlamışken yeni çıkacak bir konsol haberine ne yazık ki çok sevinemesek de insan yine de bir heyecanlanıyor (PS3 ve PS4 sahibi birisi olarak söylüyorum).

Kenichiro Yoshida

Bir diğer yeni haber ise yine çıkacak olan bir PlayStation’la ilgili. Şimdi diyebilirsiniz, “E zaten PS5 çıkacakmış işte daha ne?” diye. Bu sefer karşımıza daha retro bir konsol çıkacak. İsmi ise PlayStation Classic. Adı üstünde, bizleri geçmişe götürecek bir konsol olacak. Çünkü PlayStation 1’le %95 aynı görünüme sahip. Sadece daha küçük boyutlu ve normal televizyon bağlantısı yerine HDMI bağlantıyla beraber geliyor. Kumandaları yine gri renkli ve sisteme Bluetooth’la değil kabloyla bağlanıyor. İçinde hazır yüklü olarak 20 tane oyunla beraber geliyor. Bu 20 oyununun 5 tanesi; Final Fantasy VII, Jumping Flash, Ridge Racer Type 4, Tekken 3 ve Wild Arms olarak açıklandı. PlayStation Classic’in çıkış tarihi ise 3 Aralık 2018 olarak belirlenmiş. Fiyatı ise 99 Dolar olacakmış fakat bizim ülkemizde, günümüz koşullarından dolayı fahiş bir fiyattan satılacaktır. Eskileri özleyen oyuncular veya eskileri hiç deneyimleyememiş oyuncular için güzel bir fırsat niteliğinde olacak PlayStation Classic.

Solda yeni çıkacak PlayStation Classic (kumandaları kendinden büyük, dikkatinizi çekerim), sağda da dedesi PlayStation 1

Bahsedeceğim son önemli nokta ise ben dahil binlerce oyuncunun 7 senedir beklediği bir özelliğin PlayStation Network’e eklenmesinin gündeme gelmesiyle ilgili. Bahsettiğim özellik, PlayStation hesabı açarken kendimize belirlediğimiz çevrimiçi kimliğimizin belirlendikten sonra değiştirilebilmesiyle ilgili. İnsanlar kaç yıldır aynı isimle oyun oynamak zorunda. İsim değiştirmenin tek yolu yeni hesap açmak. Ben de 5-6 senedir ismimi değiştirmek istiyorum aslında ama yeni hesap açsam, oyunlarda açtığım yüzlerce kupayı çöpe atmış olacaktım. Neyse ki dün bizleri mutlu eden haberi aldık. 2019 yılının başlarında çevrimiçi kimliğimizi değiştirme imkanına sahip olacağız. İlk değiştirme hakkı bedava olacakmış ancak sonraki her değiştirme başına 9,99 Dolar vermemiz gerekiyormuş. Bana 1 hak da kafi. Basit bir isim değiştirme olayının da global bir sorun haline gelmesi de ayrı bir ilginç olay. Evet bugünlük bu kadar. Bol oyunlu günler dilerim.

KAYNAKÇA

https://www.donanimhaber.com/oyun-konsollari/haberleri/Sony-CEO-su-dogruladi-Yeni-nesil-PlayStation-yolda.htm

https://shiftdelete.net/playstation-classic-satisa-sunuluyor

https://www.merlininkazani.com/kullanici-adi-degistirme-ozelligi-sony-tarafindan-duyuruldu-haber-103946

https://www.gamestar.de/artikel/playstation-sony-tweet-ueber-abkehr-von-games-as-a-service-stellt-sich-als-fake-heraus,3324590.html

https://www.webtekno.com/sony-playstation-classic-ile-agabeyi-playstation-karsi-karsiya-h53666.html

https://www.webtekno.com/sony-resmen-onayladi-playstation-5-geliyor-h54727.html

Leave a Reply