Electronic Arts oyun dünyasının en etkili markalarından biri. Hatta 2005 yılından beri toplam geliriyle oyun sektörünün en büyük şirketi. Spor oyunlarında uzun yıllardır egemenliğini sürdüren FIFA’dan tutun, bir çoğumuzun çocukluğunun kahraman oyunu The Sims sersine kadar birçok oyuna sahip bir firmadan bahsediyoruz. Tabii ki Battelfield serisini, Need for Speed serisini ve daha birçok oyunu da unutmamak lazım. Bünyesinde 20’ye yakın stüdyo bulunduruyor. Ama bu kadar güzel oyuna karşılık EA aynı zamanda sektörün en sevilmeyen firması. Aldığı stüdyoları oyun geliştirme aşamasında kapatmasıyla, oyun içi satın alımlarıyla ve para gözlülüğüyle çok kötü bir üne sahip. Bu kadar çelişkili bir firma son zamanlarda farklı bir konuyla tekrar karşımıza çıktı: Battlefront 2.

Star Wars filmlerinin oyun hali olan bu serinin oyunu yakın zamanda piyasaya sunuldu ve beraberinde bir sürü tartışmayı da getirdi. Dünyanın en önemli internet oluşumlarından “Reddit” de başlayan bu tartışma çığ gibi büyümeye devam ediyor. Peki sorun ne? Hani eskiden özellikle mobil platformda karşılaşılan bedava ve paralı versiyon hikayesi vardı, hatırlar mısınız? Oyunun tüm özelliklerine ulaşmak için paralı sürümünü alırdınız ve her içeriğe erişim sağlardınız. Tabii bu günümüzde çok fazla kazanç sağlamıyor. O yüzden günümüzün popüler politikası oyun içi satın alımlara geçildi. Oyunu belli bir ücret karşılığında alıyorsunuz, rekabetçi bir şekilde çevrimiçi oynamak isterseniz, oyunun fiyatından daha az bir miktarla farklı özellikler açıyorsunuz. Sıkıntı da tam burada başlıyor. Battlefront 2 oyununda, fazladan alacağınız içeriklere erişebilmek için günlük yaşamınızın birçoğunu oyuna harcamanız lazım veya çok yüksek miktarlarda para harcamanız lazım. EA bu paranın miktarının abartmış olsa gerek ki Reddit sitesinde ciddi bir ayaklanma yaşandı. Bu ayaklanmaya Star Wars filmlerinin stüdyosu Disney de kayıtsız kalmadı ve markalarının lekelendiğini gerekçe göstererek EA i uyardı. EA bu baskılar karşısında daha fazla dayanamadı ve geçtiğimiz günlerde oyun içi alımları geçici bir süreyle durdurduklarını ve konuyu incelediklerini açıkladı. Fakat oyun dünyasında tansiyon düşmedi. EA’in korunaklı kalesi FIFA serisine isyan akımı sıçradı.

FIFA serisinde çevrimiçi oyun oynarken para ile içinden futbolcuların çıktığı paketler açabiliyorsunuz. Paketin içeriğine göre size dünya futbolunun en iyileri de çıkabilir en kötüleri de. Bu kutulara oyun dünyasında “Para Kutusu (LOOTBOX)” deniyor. Bir FIFA oyuncusu olarak, bu sene ilk defa şans kutuları bu kadar verimsiz. Aynı zamanda oyun bu sene ilk defa çok hata içeren bir sürümle piyasaya çıktı. Oyunun mekanikleri oyuna çok etki ediyor ve kazananı belirlemeye başlıyor. FIFA oyuncuları Battlefront olaylarından etkilenerek #FIXFIFA etiketiyle EA’i boykot etmeye başladı. Asıl darbe ise Belçika Oyun Komitesinden geldi. Belçika Oyun Komisyonu şans kutularını kumar olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Sebep olarak ise kutulardan çıkan içeriklerin rastgele olmasında ve parayla satılmasından dolayı, şans kutularının; para ve bağımlılığın bir karışımı olarak karşımıza çıktığını gösterdi. Daha sonra ise Belçika Adalet Bakanı Koen Geens’in açıklaması geldi. Geens oyuncuların kutu açmanın doğasını tam bilemedikleri için, bu kutuların kumar olduğunu ve yasaklanmaları gerektiğini açıkladı. Bu konuyu Avrupa Birliğine taşıyacaklarını ve para kutlularını tamamen kaldırmak istediklerini dile getirdi.

 

Benim fikrim şans kutularının tamamen kaldırılmasının oyunları çok sıkıcı bir hale getireceği yönünde. O yüzden bu kutulardan çıkan iyi ve kötü öğelerin dengeli bir şekilde dağıtıldığından emin olmak lazım. Bu uluslararası bir komitenin gözetiminde yapılabilir. Bu komitede, oyunlardan anlayan insanlar kadar çocukların, gençlerin psikolojilerinden de anlayan insanlar bulunmalı. Böylece şans kutuları konusunda bir dengeye kavuşabiliriz. Oyun içi satım alımlarda da uygulamalar bu komitenin değerlendirmesinden geçebilir.

Evet, bugün oyun dünyasının en hareketli firmalarından biri olan Electronic Arts’ı tartıştık. Siz ne düşünüyorsunuz? şans kutuları açmak kumar mıdır değil midir?

Leave a Reply

7 comments

  1. Berke Sandalcı

    Bu konuda yazdığın yazı için teşekkürler gerçekten bu konudaki bilgi dağarcağımın artmasına çok yardımcı oldu. Yeniden ellerine sağlık.

  2. Batuhan Nemutlu

    Çok güzel olmuş sayın Akın Aydoğan. Bir sonra ki yazılarını sabırsızlıkla beklerken başarılarının devamını dilerim

  3. Yarkin

    Oyun sektorunun gunumuzde geldigi durumla ilgili cok bilgilendirici guzel bir yazi olmus.

  4. Güneş Üstünalp

    Bu EA denen firmanın açgözlü, pislik bi oluşum olduğunu bilirdik de, bu seneki durum daha da vahim gibi. Sadece yazıda bahsedilenlerle sınırlı değil firmanın terbiyesizlikleri arkadaşlar. Aynı zamanda etkisiz, baştan savmacı ve hatta müşteriye karşı kötü kalpli bir müşteri hizmetleri ve bilgisayar oyuncularının korkulu rüyası, hatalarla dolu Origin denen bi bilgisayar oyunu platformu da var bu heriflerin. Başımdan geçen olayı anlatarak ne demek istediğimi açıklamak istiyorum;
    Birgün Origin hesabıma giremediğimi farkettim. Ne kadar şifre değiştirsem de olmuyordu. Müşteri hizmetlerine başvurdum, hesabımın sıfırlanması gerektiğini söyledi görevli. Ben zannediyorum ki sadece şifremi sıfırlayacak. Halbuki hesabıma giriş yaptığımda bütün oyunların da hesaptan kaldırılmış olduğunu gördüm. Müşteri hizmetlerine tekrar başvurdum ama heyhat. Benden oyunların satın alma kodunu istediler ısrarla fakat ben o maili bir dikkatsizlikle silmiştim maalesef. Sonuç olarak benle alakalı olmayan, Origin’le ilgili bir hata sonucu müşteri hizmetlerine başvurmak zorunda kaldım, oradaki görevli de beni uyarmadan toplam 300 civarı liralık oyunu hesabımdan sildi sonrasında aynı müşteri hizmetleri yapabilecekleri hiç birşeyin olmadığını, benim o kodları saklamış olmam gerektiğini söyledi. Arkadaşlar ben yaklaşık 9 senedir internette farklı platformlardan(Steam, Uplay, Origin) oyun alıyorum. Oyunu satın aldıktan sonra çıkan kodlara daha önce hiç ihtiyaç duymamış olduğumdan platformlara karşı oluşmuş bir güvenim vardı. Bu güveni EA’in hak etmediği açık. Ben bir daha EA’in hiçbir ürününü almayacağıma dair kendi kendime söz verdim, sizi de buna davet ediyorum. Ne de olsa boykot tüketiciler olarak en büyük silahımız.

  5. Faik Emre Yaver

    Ben de şanş kutularının ortadan kaldırılırsa oyundaki zevkin yarıya düşeceği görüşündeyim.çünkü oyunun cazip kısımlarından bir tanesi de kutulardan ne çıkacağının heyecanı.Fakat bu konuda bir standardın olmayışı ve kaliteli oyuncuların nadir çıkması insanları daha cok kutu acmaya surukluyor bu da kumar olmaya dogru gidiyor.Bu konudaki goruslerin hakkinda sana katılıyorum.

  6. Caner

    Günümüz oyunlarında en büyük sorun oyun içi satın alımlar bence.EA bunu (yanlış hatırlamıyorsam) Battlefield 3 oyunununa premium özellik getirerek başladı.Premium özelliğini oyunla aynı fiyata sattılar. Sonra bir şekilde diğer oyun şirketleri buna benzer yöntemlere başvurdular.Mesala Paradox stüdyolarından çıkmış olan Europa Universalis 4 oyunu.Oyun gayet güzel ama DLClerin hepsini almaya kalkarsanız cebinizden yaklaşık 400 lirayı çıkarmaya göze almanız gerekir.Oyun geliştiricileri oyun içi satın alımlarda bi düzenlemeye gitmeliler.Bir de kutu olayı var.Yazıda da anlatıldığı gibi bir yenlieme yapılabilir ve galiba Çin bu konuda ilk adımı atan ülke.

  7. Can Özdal

    Bence de