06-12 Kasım Basın Bülteni

Bu hafta içerisinde gerek ülkemizin gerekse dünyanın merkezine oturmuş olan ekonomi başlıkları aşağıdaki gibidir:

Dünyada;

Katalonya ve Bağımsızlık Sorunsalı

Katalonya’dan gelen bağımsızlık bildirisinin dünya ekonomisi üzerindeki etkisi daha şimdiden piyasalara yön veriyor. İspanya ile girdiği bağımsızlık mücadelesinde Katalonya tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş fakat 31 Ekim tarihinde bu ilan İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir. Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 19’unu tek başına karşılayan Katalonya Madrid’ten sonra ülkenin en zengin özerk bölgesi. Bağımsızlık mücadelesine taraflar arasındaki diplomatik krizlere karşın hala aktif bir şekilde devam eden Katalonya, ne yazık ki bu seferde isteğini askıya alacak gibi görünüyor. Avrupa birliği de dâhil olmak üzere pek çok uluslar arası kuruluş ve ülke ise Katalonya’dan gelen tanınma isteklerini şu an için göz ardı etmekte. Bağımsızlığını alıp, ayrılması ihtimalinde siyasi dengelerin nasıl değişeceği bilinmez fakat ekonomi üzerinde ki etkileri ,pazarın yaptığı beklenti fiyatlandırması sonucunda, şuan bile göze görülebilir halde. Rüzgârın kimden yana eseceği ise bugün hala bilinmezliğini koruyor.

 

Yeni Fed Başkanı Seçimi

Trump yönetiminde oldukça belirsiz bir yönde ilerleyen Amerika’da, Fed başkanı değişikliği son günlerde en çok konuşulan konular arasında. Amerikan siyasetinden bağımsız olarak görülen ABD’nin merkez bankası Fed’in, yeni başkanı için Trump tarafından 2 Kasım’da bir başkanlık seçimi yapıldı. Fed başkanlığına 4 yıldır devam eden ve Fed’in ilk kadın başkanı olan Jannet Yellen ise yeni seçimde yine potansiyel adaylar arasında gösteriliyordu. Yellen’e rakipleri Fed Guvernörü Jerome Powell ve Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü olan John Taylor olurken bu 3 iddialı adaydan Jerome Powell geçtiğimiz gün ABD devlet başkanı Trump tarafından aday gösterildi. Beyaz sarayda düzenlenen basın toplantısında adayını açıklayan Trump ” Fed başkanlığı için Jerome Powell aday göstermekten mutluluk duruyorum” dedi. Bu tercihin senato tarafından onaylanması halinde Jeremo Powell yeni Fed başkanı olacak. Eski başkan Janet Yellen’nin görev süresinin Şubat 2018’de dolmasının ardından yerine gelecek yeni başkanın ne gibi politikalar izleyeceği ise merak konusu.

Washington doğumlu olan Powell,  Princeton üniversitesinde siyaset bilimi eğitimi gördü, daha sonra da Georgetown Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı. Powell’ın aday olarak gösterilmesinde, Cumhuriyet Parti üyesi olması ve daha önce ABD hazine bakanlığında üst düzey görevlerde bulunması bu seçimde etkileyici rol oynayan faktörler arasında gösteriliyor. Uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi şirketlerde çalışan Powell’in para politikaları bakımından Yellen ile gösterdiği benzerlik piyasalarda sakinleştirici bir etki yarattı. Fed para politikaları yönünden yine aynı istikrarını devam ettirecek gibi görünüyor.

Türkiyede;

Demir İpek Yolu Açılışı

Demir İpek yolu bu aralar gündemi oldukça dolduran projelerden bir tanesi. Proje kapsadığı alan itibariyle iki kıtayı birbirine bağlarken, bu tren hattının pek çok ülkenin turizm ve ihracaat gelirleri için büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Bakü-Tiflis-Kars arasındaki bağlantının tamamlanmasına mütakip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili aralarında bulunduğu bir heyet geçtiğimiz günlerde hattın açılışını yapmıştı. Londra’dan Pekin’e kadar uzayacak olan hattın diğer bölümlerinde ise hala çalışma devam etmekte. 2030’a kadar tamamlanması beklenen bu büyük proje 30 günlük kıtalar arası yolculuğu 15 güne indirecek. Yıllık kullanım beklentileri 30 milyon yolcu ve 17 bin ton yük olan trenin tarihi ipek yolunu yeniden canlandırması bekleniyor. Nede olsa hayat tekerürlerden ibaret.

 

Nihat Zeybekçi’nin Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu konuşmada karşılık maaliyetlerinin sıfıra indirilebileceğini söyledi. Karşılık maliyeti ise paranın satış ve alış maaliyeti arasındaki kamu vergilerine ayrılan kısım. Para’nın üzerinden kalkacak olan bu vergilendirme ise pek çok kişi için ceplerindeki yükü biraz daha rahatlatacak gibi görünüyor. Konuşmasında bankacılık sektörünede değinen Zeybekçi, bankalar üzerinde yapılacak bir düzenlemeylede kar oranlarının azaltılabileceği görüşünde. Uygulamanın öncelik olarak kamu bankalarında uygulanması üzerine bir öneri sürerken, bahsi geçen uygulamaların yasama organlarından geçip, taraflarca yürütülebilirliğiyse şuan bir bilinmezlik taşıyor. Şimdilik bu uygulama önerilerini tahminsel bir ağırlıkta değerlendirip piyasanın tepkilerini beklemek ise akıllıca olacaktır.

 

Güvenlik Yazılımı Sektörü; Türkiye Atılımı

Milestone System Doğu Avrupa Direktörü Anders Johannson’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre, dünyada güvenlik ağları konusunda pek çok piyasada kendini göstermeye başlayan şirketin, şimdiki hedefinde Türkiye var. “Sektörümüzden ve kendi şirketimizin ortalama büyümesinden çok daha hızlı büyümeyi planladığımız birkaç kilit pazar seçtik. Türkiye bu pazarlardan birisi. Pazardaki büyümeyi gördük, son kullanıcılar ve partnerlerle daha yakın ilişkiler kurmak için geldik. Türkiye, sırf güvenlik çözümlerinin ötesinde challenge’lar ile birlikte yüksek büyüme ve çeşitlilik gösteren çok ilginç bir pazar. Bu da Milestone ile mükemmel uyum gösteren bir pazar. Ülke vatandaşlarının güvenliğini daha da artırmayı hedefliyoruz. Milestone’a uyumlu 1200’ün üzerinde haricî entegrasyon ile Türkiye’deki tüm farklı ihtiyaçları karşılayabiliyoruz” diyen Johannson ile Türkiye’nin hızla büyüyen güvenlik yazılım sektöründe güzel bir yer alabileceği görüşü de oldukça yaygın.

 

 

KAYNAKÇA

1-https://www.sondakika.com/haber/haber-katalan-lider-diyalog-cagrisinda-bulundu-10135377/, http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-41497763 , https://www.cnnturk.com/son-dakika-ispanya-katalonyanin-bagimsizlik-ilanini-iptal-etti

2- https://www.cnnturk.com/ekonomi/trump-fed-baskanligi-adayini-acikladi-jerome-powell

3-https://www.ntv.com.tr/galeri/ekonomi/demir-ipek-yolunun-ilk-treni-karsta,EfMwj3S1pkCzfEsOLvji9w , http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/10/30/demir-ipek-yolu-aciliyor

4- https://www.gercekgundem.com/bakan-zeybekciden-ilginc-zam-yaniti-otomatik-olarak-299837h.htm , https://tr.sputniknews.com/turkiye/201710311030826552-helal-akreditasyon-kurumu-ilk-olacak/

5-http://www.okuhaber.com/kobilere-ozel-profesyonel-guvenlik-agi-5011h.htm , https://www.donanimhaber.com/diger-yazilim/haberleri/Milestone-Systems-Turkiye-planlarini-acikladi.htm

 

 

Leave a Reply