Facebook’un kurucusu ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde dünyadaki en varlıklı on Dolar milyarderi listesinden düşmüştür. Bunun sebebi ise 2 Şubat’ta şirketin 230 milyar Dolar market değeri kaybederek tarihte bir tek günde en çok ticari değer kaybeden ABD şirketi olmasıdır.
Meta’nın Pazarlama Problemi
Meta düşük olan çeyrek dönem gelir ve kâr raporunu yayımladıktan sonra hisseleri 2 Şubat tarihinde %23 değer kaybetti. Bu oran yaklaşık olarak şirketin 240 milyar dolar market değeri kaybettiği anlamına geliyor. Meta şirketinin kaybettiği değer çoğu kamu şirketinin toplam değerinden daha fazladır. Yayımlanan rakamlar analistlerin beklentisinin altındaydı. Meta yöneticileri yaşanan bu düşüşün sebebini kısmi olarak Apple şirketinin Ekim ayında başlattığı IOS uygulamasının yeni gizlilik kuralları olarak görmekte oldukları anlaşılıyor. Bu kurallar Facebook uygulamasının reklam gösterme kapasitesini kısıtlamıştır. Bu teknolojik gelişme Meta’nın 10 milyar Dolar kâr kaybetmesine yol açmıştır.
Meta yayımladığı çeyrek dönem raporunda ilk defa günlük aktif kullanıcı seviyesinin düştüğünü belirtti. Bir önceki çeyrek döneme kıyasla aktif kullanıcı sayısı yarım milyon azalmıştı. Bu azalış yatırımcıların Meta’nın sosyal medya uygulamaları arasındaki yerini düşünmelerine yol açmıştı. Meta’nın sosyal medyadaki genç kullanıcı kitleyi rakip uygulamalar olan Snapchat’e ve Tiktok’a kaybettiği görülen bir tablo ortaya çıkmıştır. Bu iki uygulama Z kuşağına hitap eden pazarda lider iki uygulama olarak görülmektedir.
Meta hisselerinin %13’üne sahip olan Zuckerberg, kişisel servetinin şirketine paralel olarak düşüş yaşadığını gördü. 3 Şubat tarihinde Zuckerbeg’in bir önceki gün 120,6 milyar Dolar olan net varlığının 92 milyar Dolara düştüğü görüldü. Bloomberg’e göre 29 milyar dolarlık azalma Zuckerberg’in dünyanın en zengin 10 kişisi listesinden 2015 yılından sonra ilk defa çıkmasına sebep oldu.
Meta yayımladığı çeyrek dönem raporunda bu dönemin en yavaş büyüme gösterdiği dönem olduğunu duyurdu. Büyümedeki azalmanın sebebini ise rakip uygulamalara karşı genç jenerasyonun yarattığı pazarda dezavantajlı durumda olmasına bağlamakta. Yan taraftaki grafikte Financial Times’ın 3 Şubat’ta yayımladığı Facebook’un büyüme hızının zamansal dağılımı ve süreç içinde büyüme hızındaki düşüş gözlemlenebilmektedir.
Meta’nın Projesi: Reality Labs
Yatırımcılar Meta’nın son projesiyle ilk defa 2 Şubat’ta tanıştılar, ancak uygulamanın çalışmasında beklenmedik bir kayıp ortaya çıktı. Şirketin başlangıç planı Metaverse’ün AR ve VR kapasitesini geliştirmek içim milyar Dolarlar yatırmaktı. Ekim ayında Meta’nın yaptığı açıklamada hedefin Metaverse’ü hayata geçirebilmek için Avrupa’da 10.000 çalışan işe almaktı. Reality Lab’ları VR pazarının değeri hakkında bir fikir vermektedir ve Meta’nın VR için gereken araçları tüketicilerin bu pazarda aldıkları ürünlerin çoğunu oluşturmaktadır. Reality Lab’larının Aralık ayının olduğu çeyrek dönemde 877 milyon Dolar kâr getirdi.
Mmhmm kurucu ortağı ve CEO’su Phil Libin, Metaverse’ün ilk ürününü düşündüğü kadar başarısız olmadığı ümidiyle denedi. Libin Insider ile yaptığı röportajda ‘içimdeki çok güçlü bir his projenin başarılı olmayacağını söylüyordu ama olumlu bir açıdan şaşıracağımın ümidiyle bu projeye yaklaştım’ açıklamasını yaptı. Libin’in projeye karşı olan hislerinin doğru çıktığı görüldü. Libin ve Mmhmm şirket çalışanları Metaverse’ün ürünü VR başlık takımı (VR headset) ile video konferans denemesi yaptılar ama ürünlere sadece birkaç dakika dayanabildiklerini eklediler. Detaylı olarak anlatmak gerekirse, gerçekleşen video konferans Meta’nın ‘Horizon Workrooms’ platformu üzerinden VR kafa takımı ile yapılarak çalışma ortamında sanal bir gerçeklik yakalanmaya çalışılmaktadır ve bu sanal ortama ‘Metaverse’ denilmektedir.
Libin’e göre Metaverse aslında ‘eski bir fikir’ ve yaratıcı değildir, son kırk yılda birçok defa hayata geçirilmeye çalışılmış ama hiçbir zaman başarılı olamamıştır ve Meta’nın oluşturduğu sanal gerçeklik projesi de pratik veya sofistike bir teknolojik gelişme değildir. Libin’in yaptığı açıklamada, Zoom üzerinden bir iş görüşmesi yapmanın Metaverse platformu üzerinden kullanıcıların kafasında bir VR kafa takımı varken yapmaktan daha kolay olduğu belirtilmiştir.
Meta kendi global dijital para birimini piyasaya sürme ve ‘Metaverse’ üzerine çalışma hedefini terk etti, çünkü bu teknolojinin şirkete fayda sağlayacak şekilde kâr üretmesi birkaç yıl sürecekmiş gibi görünmektedir, çünkü bu teknolojik girişim 2021 yılında 10 milyar Dolardan fazla değer kaybetmiştir.
Meta yaşanan bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen aylık 3,59 milyar kullanıcısı olan bir şirket olarak operasyonlarına devam etmektedir. Dijital pazarlama büyüme gösteren bir market ve Zuckerberg daha önce bu alanda yüksek kâr üreten değişimler yaratmayı başarmıştır. O yüzden, Meta’nın geçirdiği değişimin başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etmek için henüz çok erken olduğu söylenebilecektir. Bekleyelim, izleyelim ve görelim.
Kaynakça:
Nuttall, Chris. “Meta Suffers Losses.” Financial Times, 3 Şubat. 2022, www.ft.com/content/17bce6a9-dc91-4d46-80aa-e6168224554d.
Duffy, Clare. “Meta shares plummet 20% after posting rare profit decline.” CNN Business, 3 Şubat. 2022, https://edition.cnn.com/2022/02/02/tech/facebook-earnings-q4-2021/index.html
Hamilton, Isobel Asher. “Meta’s vision for the metaverse is an ‘old idea’ that’s ‘never worked,’ tech CEO says.” Insider, 6 Şubat. 2022, https://www.businessinsider.com/meta-metaverse-q4-zuckerberg-old-idea-never-worked-phil-libin-2022-2
Barrett, Eamon. “Meta’s historic stock drop cost Mark Zuckerberg 31$ billion in net worth. Only Elon Musk has lost more.” Fortune, 4 Şubat. 2022, https://fortune.com/2022/02/04/meta-facebook-stock-drop-mark-zuckerberg-net-worth-elon-musk/