Yeni Turnuva: UEFA Avrupa Konferans Ligi

Türkiye’de maçlar tamamlandı, 42 haftalık sıkı lig temposu ve tek maç oynanan kupa turlarından sonra Beşiktaş duble yapmayı başardı. 2 gol farkla şampiyonluğu kaçıran Galatasaray da Şampiyonlar Ligi davetini alırken, Fenerbahçe de UEFA Avrupa Ligi için tek bileti kaptı. Fakat, iki ekibimiz daha Avrupa’ya gidecek – yeni turnuva UEFA Avrupa Konferans Ligi için Trabzonspor ve Sivasspor ciddiyetle hazırlanmakta. Peki nedir bu turnuva, niye UEFA bu yolu seçti? Bu yazımızda bunu değerlendireceğiz.

UEFA Avrupa Ligi bilindiği gibi, Şampiyonlar Ligi’ne göre daha çok katılımcılı bir turnuva haline gelmişti son zamanlarda. Intertoto Kupası lağvedildikten sonra genelde burada oynayan takımların bu üst seviye organizasyona katılmasının ardından, özellikle grup aşamalarında, bir şekilde elenip UEFA Avrupa Ligi’ne gelen büyük takımların yakınmaları artmıştı. “Kendi kalitemizin çok altında ekiplerle oynuyoruz, piyasa değerimin 1000’de 1’i olan oyuncu gelip süper yıldızımı sakatlıyor” diye ifade edilebilecek bu düşünce silsilesiyle maçlar rekabet bakımından zayıflıyordu, büyük kulüpler as kadrolarını lige saklıyorlardı.

Bu sorunu çözmek adına UEFA, 3. dereceden bir turnuvayı yeni bir isimle başlatıp her iki turnuvada özlenen bu rekabeti geri getirmeyi hedefliyor – zaten UEFA Avrupa Ligi şampiyonunun Şampiyonlar Ligi’ne gitmesi de büyük kulüpler için hala cazip. Daha zayıf olan takımlar UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne giderken, UEFA Avrupa Ligi’nde çoğunlukla kupa şampiyonları bulunacak ve bunun kaliteyi artırması olası; aynı şekilde benzer kalibredeki ekipler de UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde buluşup rekabeti artıracak.

Örneğin, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne giden Trabzonspor ve Sivasspor, geçen sene UEFA Avrupa Ligi katılımcılarıydı; biri lig ikincisi diğeri de lig dördüncüsüydü. Elbette istedikleri başarıyı elde edebildiklerini söylemek güç. Aynı takımlarımız bu sefer UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde boy gösterecek, daha kolay yenebilecekleri takımlarla aynı gruba düşecekleri ise aşikâr. Diğer bir yandan, UEFA Avrupa Ligi grup aşamasında 3. olan ekipleri UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne yollayacak, tıpkı Şampiyonlar Ligi grup üçüncülerinin UEFA Avrupa Ligi’nin play-off ve final turlarına gitmesi gibi. Böylece UEFA Avrupa Ligi katılımcısı Fenerbahçe de -grubunda sonuncu olmadığı takdirde- maç yapmaya devam edecek. Bu şekilde ülke puanı bakımından daha olumlu sonuçlar elde edebilmemiz mümkün, zira ekonomik ve kalite bazında düşen ligimizin temsilcilerinin nazaran zayıf takımlara karşı daha çok galibiyet alabilmesi muhtemel. Böylece UEFA Avrupa Ligi’ndeki üst seviye maçlarla reyting artacak, gittikçe yükselen bir gelir sağlanacak diye düşünüyor. Ayrıca Avrupa Konferans Ligi’nin yayın havuzu için de “daha çok takım, daha çok maç; daha çok gelir” mantığıyla düşünen UEFA’nın bu kararları ne kadar etkili olacak, kısa sürede bunu da net olarak görebileceğimizi düşünüyorum.

Sonuç olarak UEFA, Avrupa Süper Ligi girişime karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam ederken, cepheyi genişletmek adına küçük kulüpler için de yeni fırsatlar sunarak katılımcılığı artırmaya çalışıyor. İleride gerçekleşmesi planlanan UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki format değişimi öncesinde yapılan bu değişikliğin başarılı olup olmayacağını bize zaman gösterecek, fakat şurası kesin: Hiçbir takımımızın Avrupa maçlarını önemsememe lüksü yok. Yeni yılda lig şampiyonumuzun kesin olarak ön eleme oynayacağını düşündüğümüzde, ülke puanımızın başarısız grafiğini bir an önce tersine çevirmemiz şart. UEFA Avrupa Konferans Ligi de bu anlamda bir fırsat olarak kullanabileceğimiz bir organizasyon – umarım bütün kulüplerimiz de bunun farkında olurlar.

*Kapak resmi foottheball.com sitesinden, diğer resimler galatasaray-forma.onrender.com ve trthaber.com adreslerinden alınmıştır.

Leave a Reply