Ukrayna’daki Rusya İşgalinin Futbola Yansımaları

Herkesin farkında olduğu üzere, şu an dünyaca en önemli gündem maddemiz savaş; kısaca Ukrayna’nın Rusya işgali altında olması. Gelin hep birlikte bu krizin yeşil sahalara nasıl yansıdığına göz atalım.

Öncelikle futbola bakalım. Savaşın başlamasıyla beraber ilk olarak St. Petersburg’da yapılacak olan 2022 Şampiyonlar Ligi finali derhal iptal edildi ve maç Fransa’nın Paris kentine alındı. Rusya Milli Futbol Takımı eleme turlarından menedilirken, Avrupa’da maç oynayacak Spartak Moskova da aynı şekilde elendi ve RB Leipzig UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek finale çıkmış oldu. FIFA ve UEFA’nın bu kararları alırken zorlandığını söylemek mümkün, çünkü önceden (yine Rusya’nın yaşadığı) olimpik seri doping skandalı ardından ‘bayraksız ve marşsız’ şekilde Rus sporcuların katılımı sağlanmıştı ve önce bu formülü öne sürüldü. Fakat diğer devletlerin tepkisi ve oluşan kamuoyu neticesinde Pekin’deki paralimpik olimpiyatlarından dahi menedilmiş olan Ruslar, uluslararası futboldan da böylece şimdilik takım seviyesinde ihraç edilmiş oldular.

Rusya’dan CAS’a yapılan itiraz başvurusunun sonuçlanmasıyla süreç tamamlanacak gibi görünüyor, şahsen savaş bitene kadar Rus takımlarının geri dönmesinin sürpriz olacağını düşünüyorum. Bizim açımızdan durum şu: Bu halde bile lig şampiyonumuz Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılamıyor, ama artık sadece 1 turluk bir ön elemeyle dünya futbolunun en yüksek sahnesinde tekrar yerimizi alabiliriz. Bununla birlikte, diğer liglerde bulunan Rus sporcular Mart başı itibarıyla henüz futbol oynamaktan menedilmiş değiller. Buna ek olarak, Lille’den CSKA Moskova’ya kiralanan milli oyuncumuz Yusuf Yazıcı’nın da akıbeti belirsizliğini korumakta. Neler olacağını bize zaman gösterecek diyerek devam edelim.

Lider Trabzonspor’un teknik direktörü Abdullah Avcı, söz konusu durumun neticelenmesini bekliyor.

Ukrayna ise mağdur devlet olarak, takım seviyesindeki karşılaşmalarda tarafsız sahada ve seyircisiz şekilde maçlarını oynayacak. Yine de, şehirleri ve taraftarları her gün bombalanan ekiplerin hangi moralle futbol oynayacakları da malum. Halihazırda Ukrayna yerel ligleri, savaş durumu için önceden planladıkları 1 aylık tatil periyodu içerisindeler, ancak elbette savaşın gidişatına göre bu aranın uzaması mümkün olabilir. Yurtdışında oynayan Oleksandr Zinchenko gibi oyuncuların gördükleri destek ve maçlarda verilen taraftar mesajları ise tüm durumu açıklar nitelikte, savaşta ölen futbolcuların haberleri bile gelmeye başladı artık.

Ülkeleri işgal altında olan Manchester City’li Zinchenko ve Everton forması giyen Mykolenko, sol alttaki resimde birlikteler. İki takım da Ukrayna bayraklarıyla birlikte Premier Lig maçına çıktı ve futbol dünyasında büyük yankı uyandırdılar.

Kapanışı yaparken tekrar söylememiz gerek, savaş kötüdür – hele sadece bir insanın gafleti yüzünden çıkıyorsa. Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır elbet, lakin Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk “Harp zorunlu ve kaçınılmaz olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça harp bir cinayettir” demiştir. Bu acımasız savaş ve haksız işgalin de bir an evvel bitmesini umuyor, herkesin sağlıklı ve barış içerisinde yaşamasını dileyerek yazıyı tamamlıyorum.

*Kapak resmi cumhuriyet.com.tr sitesinden, diğer fotoğraflar sırasıyla ajansspor.com (ajssarimg2.mediatriple.net) ve pbs.twimg.com (twitter.com/_JoseBuitrago/status/1497634116862365699) adreslerinden alınmıştır.

Leave a Reply