Hibrit Çağı, bazıları için Formula 1’nin en karanlık çağı, bazıları içinse gelmiş geçmiş en parlak dönemi . Mercedes takımın inanılamayacak başarısı ve dominasyonu. Mercedes bu çağdaki başarısını özetleyebilecek tek kelime varsa o da “mükemmel” olurdu. Kazanılmış 8 takımlar şampiyonluğu ve de 7 pilotlar şampiyonluğu. 5 kez aynı sezon içinde hem takımlar hem de pilotlar şampiyonu olabilmiş tek takım F1’nin kırmızı atlı kralı Ferrari olmuştur. Bu rekoru 7’ye taşıyan ise F1’nin gri atlı prensi Mercedes. Kusursuz takım Mercedes ve kusursuz pilotu Lewis Hamilton. 2021 sezonu Hamilton’un kariyeri açısından en önemli sezon olabilir. Formula tarihinin en iyisi olarak anılan Micheal Schuamer’in sahip olduğu 7 kez pilotlar şampiyonluğu rekorunu geçmesi için gereken sezon, o imkansız gibi görülen 8. pilotlar şampiyonluğun sezonu ama Hamilton’ın önünü kesen bir Redbull pilotu Max” The Lion” Verstappen.

Max Verstappen, Redbull’un Sebastian Vettel sonrası altın çocuğu. 30 Eylül 1997’de Belçika’da dünyaya gelen Max, yarışcı olacağı vücundunda akan yarışçı kanından belliydi. Babası da Formula 1 pilotu olan Joe Verstappen ve kartingde iyi bir başarı yakalan annesi Sophie. Ailesinden gelen yarış tutkusu ile yarışmaya 6 yaşında başlayan Max ilk yarışmaya başladığı yıldan 11 yıl sonra kendisi F1’de buldu. Ne F2’de yarışmış ne de F3’te şampiyonluğu var. 17 yaşında Redbull’un alt takımı Torro Rosso ile F1 kariyerine başlıyor. Formula 1’e geçen en genç yarış pilotu olma unvanını alıyor. Belki F1 için eksik bir kariyer ama inanılmayacak bir sürüş yeteneği. Torro Roso’nun 2015’teki bazı pistlerde traktör gibi giden arabasıyla 49 puan ve 2 kez dördüncülük alarak F1’e ait olduğunu kanıtladı. Şampiyon olabileceğini daha 17 yaşında aslan gibi korkusuz olan sürüş yeteneğiyle gösteren Max 1 yıl Redbull’un alt takımında kaldıktan sonra ana takıma Redbull Racing’e geçerek F1 tarihine adını yazmayı başardı.

Tarihler 2016’yı gösterirken aslan sonunda hak ettiği takıma yani Redbull’un ana takımına tarih yazmak için geçti, herkesin ağızını açık bırakacak İspanya yarışı performansı ile Buz Adam Kimi’li Ferrari’yi arkasında bırakarak kazandığı grand prix. Böylece F1 tarihinin GP kazanmış en genç pilotu oldu. 2016-2020′ e kadar arabanın getirdiği yavaşlıkla şampiyonada üçüncülük ve dördüncülük ile yetindi ama kendisini asıl göstereceği o imkansızların yaşandığı 2021 sezonu ile ağızları öyle bir açık bırakacaktı ki F1 izleyenler çenelerini sürüklemek zorunda kalacaktı.

Takvimler 28 Mart 2021 gösteriyordu, sezon ve Bahreyn GP’inin başlama günü. 2013’ten beri şampiyonluklara hasret kalmış ve şampiyonluklara aç olan bir kırmızı boğa ve onu süren kendini kanıtlamak için can atan bir aslan, 2021 sezonu için ilk yarışa çıkar çıkmaz en hızlı olarak pol pozisyonunu aldı. Mükemmel takım Mercedes’i korkutan bir açılış ama kusursuz takım cevap vermeye hazır olup yarışın başlarında Max’i geçmesiyle yarışı kazanan Mercedes’in esas oğlanı Lewis Hamilton. İlk yarışta o Formula’nın unuttuğu rekabet duygusu geri gelmişti. Mercedes ve esas oğlan, Redbull ve uçan aslana karşı sezonun son yarışına hatta son turuna uzanacak bir rekabete kapıldılar. Sezon boyunca sıralama turlarının da hep hızlı gitmeyi başaran uçan Hollandalı Max, 22 yarışlık takvimde 10 yarışı polden başladı (Hamilton ise 5 kez polü aldı.). Nerdeyse her yarışta birbirini kovalayan ikili, ne zaman yan yana gelseler hep bir drama yaşandı ve kimin kazanacağı yarış boyunca hiçbir zaman belli olmayan, izleyene kalp krizi geçiriyormuş gibi hissettiren o son yarış. Uçan Hollandalı son yarışa pilotlar şampiyonasında önde olarak geldi 1 puan arkasında ise belki de gelmiş geçmiş en iyi pilot F1’in esas oğlanı Hamilton vardı. Polden başlayan Max arkasında ise Hamilton. 53. tur kaza yapmış bir Williams yüzünden gelen güvenlik aracı, Hamiltonun arkasında kalmış uçan Hollandalı pitlerde, Hamilton ise pite girmeden devam ediyor. Son tur güvenlik aracı pitlere girmiş, yarış bir daha başlayacak yeni lastiklerle gelen e Hamilton’ın 44 turluk tekerlekli Mercedes’ini kovalayan Hollandalı ve yaptığı kolay ama bu çağdaki F1 tarihinin belki en iyi geçişi ve damalı bayrağı esas oğlanın önünde geçerek şampiyon olmayı başaran kırmızı boğanın üstündeki aslan.

Leave a Reply