MOTOR SPORLARINDA KADINLAR

Formula pilotları, motosiklet, ralli ve diğer motor sporları yarışçıları, mühendisler ve teknisyenler… Aslında hepsi zihnimizde tek bir cinsiyetle kodlanmış. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Haftasının anlam ve önemine ithafen, bu algının ne kadar yanlış olduğunu herkese inatla kanıtlayan kadınlardan bahsetmek istiyorum sizlere.

Sâmiye Cahid Morkaya

Türkiye’nin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu olan Morkaya, şeyh kızı olarak kaliteli bir eğitim aldıktan sonra ehliyet alarak ilk ehliyetli kadın sürücü olmuş; Turing Kulüp’ün düzenlediği yarışmalara 1930’lu yıllarda katılan tek kadın sürücü olarak 1932’de düzenlenen ralliyi kadın olduğu gerekçesiyle yapılan tüm itirazlara rağmen şampiyonlukla tamamlamıştır.


Susie Wolff

Kariyerine kartingle başlayan Susie Wolff, Formula Renault ve F3’ten mezun olduktan sonra Mercedes-Benz’i DTM’de temsil etmiştir. 2014 yılında ise Williams Formula 1 Takımı’nın test sürücüsü olarak Britanya Grand Prix’sinde antrenman seanslarına çıkmıştır. 2018 yılından bu yana Formula E takımı Venture Racing’te takım kaptanı olarak 3 başarılı sezon geçirmiştir. Şimdi ise aynı takımda CEO ve hissedar olarak bulunmaktadır.


İlayda Yağmur Yılmaz

Avrupa’nın en iyi 24 kadın motosiklet sürücüsünden biri olan İlayda Yılmaz, aktif olarak yarışan tek kadın motosiklet yarışçımızdır. 19 yaşında başladığı motosiklet kariyerini şu an Türkiye ve Avrupa Şampiyonalarında yarışarak sürdürmektedir.


W Serisi

2018 yılında cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların önündeki finansal engelleri kaldırmak için kurulan şampiyona, mekanik açıdan tamamen aynı olan araçlarda kadınların yarışmasını ve sponsorlarıyla değil yetenekleriyle öne çıkmasını sağlıyor. Bu yıl sekiz Formula 1 hafta sonunda gerçekleşecek seri, bize 14 iddialı kadın pilotun yarışlarını izleme fırsatı sunmuş olacak.


Emel Cankaya

2011’de Delft Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden mezun olan Cankaya, MIT ve Delft Teknik Üniversitesinde aerodinamik alanındaki masterlarından sonra McLaren Formula 1 takımında aerodinami bölümünde 3 yıldır çalışmaktadır. Hakkında daha detaylı bilgi için:

https://www.mclaren.com/racing/2019/azerbaijan-grand-prix/azerbaijan-gp-preview/


Birbirinden başarılı ve azimli olan bu kadınların ve ilham verdikleri diğer genç kadınların, zihnimizdeki tüm cinsiyet tabularını yıktığı bir gelecek ümidiyle…

Leave a Reply