NBA’de 2020-2021 sezonu 22 Aralık itibarı ile başlamış bulunmakta. Geçen sezon COVID-19 sebebiyle lige verilen 4 aylık aradan dolayı, oyuncular çok kısa süreli bir off-season geçirdiler. Geçen seneden bu yana şampiyonluğa aday takımlar arasına Brooklyn Nets dışında bir takım eklenmedi. Fakat Doğu Konferansı’nda da Batı Konferansı’nda da playoff yarışı iyice kızıştı. Batıda durum geçtiğimiz senelerde de karışıktı, ama bu sene hangi takımın playoff yapıp hangisinin yapamayacağını tahmin etmek gerçekten çok zor. Doğuda ise işler geçtiğimiz senelerde daha kolaydı,  geçen sene galibiyet yüzdesi 50’nin altında olan iki takım 7 ve 8. sıralardan playoff yapabildiler fakat bu sene Doğu Konferansı’nda da ekmek aslanın ağzında. Gordon Hayward’ı kaybeden Boston Celtics dışında, “kan kaybetti” diyebileceğimiz bir takım yok, ki Boston Celtics Gordon Hayward’ı ne kadar arar orası da tartışılır.

Bu sezon benim en çok merak ettiğim takım Washington Wizards. 1,5 senedir All-Star oyuncuları John Wall’dan yoksun olan Wizards yönetimi, takımın merkezine Bradley Beal’ı koyduğu için sezon başlamadan John Wall’u takaslama kararı aldılar. Söylentilere göre saha dışında pek uyumlu bir karaktere sahip olmayan John Wall, geçmişte saha içinde de anlaşması kolay bir oyuncu olmadığı için değerli bir takas parçası olarak görülmüyordu. Son 2 yıl içinde en çok değer kaybeden oyunculardan biri olan Russell Westbrook ile John Wall’un takası gerçekleşti ve John Wall Houston Rockets’ın yolunu tutarken Russell Westbrook Washington Wizards ile yeni bir serüvene yelken açtı.

Normal sezon istatistiklerini arka arkaya 2 sezon triple-double yaparak bitiren ve bu sezonların bir tanesinde ligin en değerli oyuncusu seçilen Russell Westbrook, son yıllarda NBA’de en çok eleştirilen isimlerden biri. Normal şartlarda, yaşlanan ve atletizmini yavaş yavaş kaybeden basketbolcular, oyunlarını şuta dayalı oynama eğilimindelerdir. Eskisinden daha iyi şut atan, daha yavaş fakat daha olgun bir oyun oynayan oyunculara dönüşürler. Fakat Russell Westbrook’un şut performansı MVP seçildiği sezondan beri daha kötüye gidiyor. O sezonlarda da kendisinin ne kadar verimli bir oyuncu olduğu, takım arkadaşlarını ne kadar oyuna soktuğu bir soru işaretiydi. Westbrook zamanla oynadığı takım için zarara dönüşmeye başladı. Öyle ki, Los Angeles Lakers – Houston Rockets serisinde şutu riske edilen, karşı takımın şut atmasını istediği oyuncu olmuştu Westbrook ve gösterdiği yetersiz performans Lakers’ın seriyi kazanmasını daha da kolaylaştırdı diyebiliriz.

Eski MVP, geçtiğimiz gün Philadelphia 76ers karşısında 22 sayı 11 ribaund ve 15 asistlik performansıyla Philadelphia 76ers galibiyetine engel olamamıştı. Kağıt üstünde bu performans göz kamaştırıcı gözüküyor fakat Westbrook dün sadece 2 üçlük deneyip 2 atışında da isabet bulamamış ve 6 top kaybı yapmış. %40 saha içi isabet bulmuş fakat bunları hepsi 2 sayılık atışlar. %40 aslında kötü bir yüzde değil fakat bu atışların hepsi 2 sayılık basketler olunca Russell Westbrook kalibresindeki bir oyuncu için göz kamaştırıcı bir performans olmaktan çıkıyor. Bir oyuncu ağırlıklı olarak 2 sayılık basketlerden sayı bulacaksa saha içi isabetinin %50’ye yakın olması gerekiyor, bunu yapabilen oyuncu sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor.  

Problemli bir karakter gibi gözükse de her zaman takım arkadaşlarıyla çok iyi geçindiği bilinen Westbrook, Washington Wizards’ın Bradley Beal ekseninde bir takım olduğunu biliyor. Kevin Durant, Paul George ve James Harden ile oynadığı sezonlardan ikinci adam olmaya alışık. Keza Paul George ile beraber oynadıkları 2. sezon olan 2018-2019 sezonunda topa yön veren ve ipleri Paul George’a bırakan oyunuyla normal sezonda özel sayılabilecek bir performans sergilemişlerdi. Fakat Paul George da Russell Westbrook da son senelerde playoff’larda deyim yerindeyse “küçüldükleri” için bir başarı yakalanmadı ve Oklahoma City Thunder yönetimi de haklı olarak bu çekirdeği bozma kararı aldı.

Sonuç olarak, Russell Westbrook kendisini verimli bir hale getirmek için oyununda yapması gerekenlerin farkında fakat hırçın karakteri oyununun bu yöne evrilmesine müsaade edecek mi ona emin olamıyorum. Eğer performansındaki bu düşüş devam ederse kendisini All-Star oyuncu olarak izleyeceğimiz son yıl olduğunu düşünüyorum. Bana göre Wizards bu sene iyi kötü playoff yapacak fakat Bradley Beal eksenindeki bu genç nüvenin kaderi Beal’dan daha ziyade Russell Westbrook’a bağlı.

Leave a Reply