FİLM AFİŞLERİ

Bir film izlerken önce filmin konusuna mı yoksa oyuncularına mı bakıyoruz? Hep derler ya bir kitabı kapağına göre yargılama veya iç güzellik daha değerlidir diye… Bence bu klişe sözlerin anlamsızlığı film seçerken de geçerliliğini koruyor. Tabii ki birçok insan önce filmin konusuna baktığını, beğendiği bir konu olmadığı takdirde filmi izlemediğini iddia eder. Fakat durum böyle değil. Bu noktada devreye filmlerin afişleri giriyor. Filmle ilgili bir şeyleri anlatmak, filme dair bir fikir vermek filmlerin afişlerine kalıyor. Bu da benim afişlerinde bir şey anlatmayan veya afişlerine zaman harcanmayan filmlere karşı önyargılı olmama sebep oluyor. Konuya hemen bir örnekle başlayabilirim. Geçtiğimiz yıl, ben de dahil olmak üzere milyonlarca insanın beklediği film “Dune” beyaz perdede seyircilerine kavuştu. Yapım, zengin oyuncu kadrosuyla ilgileri daha da çok üstüne çekmeyi başardı. Buraya kadar hiçbir sıkıntı yok. Fakat bu kadar başarılı oyuncuyu sadece tanıtım aracı gibi kullanmaları benim gözümde filmin değerinin belli bir oranda kaybolmasına sebep oldu. Dediğim durum filmin afişine bakılırsa daha anlaşılır olacaktır:

Tabii filmin farklı afişleri de vardı ama en çok kullanılan, her sinema ekranında gördüğümüz görsel buydu. Gördüğünüz bu afiş bir sürü tanınan kafanın kolajlanmasından olumuş, bu kadar güzel bir filmin haketmediği bir kaliteye sahip. Bu beni ilk başta sorduğum soruya geri götürdü. Konu mu, oyuncular mı? Bu soruyu “Dune” için sormak ne kadar doğrudur bilmiyorum. Çünkü konusu da dahil olmak üzere film, kostümlerinden oyuncularına kadar her şeyiyle benim beklentilerimi karşılayan bir uyarlama film oldu ama bu poster sadece bir pazarlama aracı gibi durmuyor mu sizce de? Bu kadar iyi bir filmin bu şekilde pazarlanmasına gerek var mı peki? Oysa aşağıda da görebileceğiniz gibi birçok seçenek var kullanılabilecek. Mesela “The Worst Person In The World”de olduğu gibi filmin can alıcı sahnelerinden birinden bir kesitle filme göz kırpan, “Truman Show”da olduğu gibi uzaktan basit gözüken ama birçok detayı olan, “Belfast” gibi filme dair ipucu veren ama gözü yormayan… 

Tüm bu filmler de aynı şekilde iyi başarılar elde etmiş ve gerçekten izleyicisine iyi bir şey izleyeceğine dair umut veren filmler. Bunu da tüm oyuncu kadrosunu izleyicisinin gözüne sokmadan yapabiliyorlar gibi duruyor.

Leave a Reply