Değişen cildimizin ihtiyaçları her yaşta farklılık gösteriyor. Fakat cildimizi kötü etkileyen unsurlar değişmiyor. Peki neler mi bunlar? Yanlış beslenme, uyku düzensizliği, cildimizin güneş ışınlarına maruz kalması vb. Tüm bunların izlerini cildimizde hissetmemek için her yaş dönemine uygun doğru cilt bakımı yapmalıyız. Peki nasıl mı? Bu yazımda, 20-30-40’lı yaşlarda uygulanması gereken cilt bakim rutinlerinden bahsedeceğim.

20’li Yaşlar

20’li yaşlarda cilt bakımımızın amacı var olan cildi korumak ve eğer varsa ergenlikten kalan aknelerden ya da düzensiz yaşamdan kaynaklı cilt sorunlarını ortadan kaldırmaktır.

201403-omag-skincare-essentials-1-600x411

http://www.oprah.com/style/Best-Skincare-Regimen-Skincare-by-Age/1

Cilt Temizliği: Cilt temizliği her yaşta olduğu gibi 20’lerde de oldukça önemlidir. Fazla yağ ve makyaj kalıntılarını mümkünse köpüren cilt ürünleri ile sabah aksam düzenli yıkamak oldukça önemlidir. Cilt temizleme ürünü seçerken sabun içermemesine dikkat edin, aksi halde temizleme ürününüz cildinizi kurutabilir.

Güneş Koruyucu: Zararlı güneş ışınlarının cilde zarar vermesini engellemek için UVA&UVB ışınlarından koruyan nemlendiriciler düzenli olarak kullanılmalıdır.

Nemlendirme: Ödev – sınav stresi ile yeterince uykumuzu alamadığımız bu yıllarda cilde antioksidan desteği vermek oldukça önemlidir. Nar özü, C vitamini ve üzüm çekirdeği ekstresi içeren serum ya da kremler cildimizin yaşlanmasına, ince çizgi oluşumuna ve pigment değişimine sebep olan -serbest radikal- problemi ile başa çıkmamıza yardımcı olur.

Göz Ürünleri: Arkadaşlarımla sıklıkla tartıştığım göz ürünlerinin ise 20’lerde kullanımı tamamen isteğe bağlıdır. Eğer kullanmak istiyorsanız göz çevreniz için nemlendirme özelliği yüksek göz ürünlerini tercih edebilirsiniz.

30’lu Yaşlar

30’lu yaşlarda cilt bakımının temel amacı Güneş ve pek çok sebepten dolayı meydana gelen cilt lekelerini yok etmektir. Ayrıca cildi çok fazla ürünle yormadan yavaş yavaş yaşlanma karşıtı ürünlere başlanılmalıdır. Cildin yağ üretimi yavaşlar, kırışıklıklar belirginleşir.

201403-omag-skincare-essentials-2-600x411

http://www.oprah.com/style/Best-Skincare-Regimen-Skincare-by-Age/2

Cilt Temizliği: Papatya, Aloe Vera gibi bitkisel özlü cilt temizleme ürünleri ile ölü deriyi hafifçe soyarak kaldıran temizleme ürünleri kullanılmalıdır.

Güneş Koruyucu: 20’li yaslardan başlanan Güneş korumasına aynen devam. Yaz-Kış yüksek SPF’li, antioksidan ve mümkünse C ve E vitaminlerini de içeren yüksek faktörlü koruyucuları tercih etmekte fayda var.

Nemlendirme: Gece kremlerinin Retinol (A vitamini) içerikli olmasına özen gösterilmelidir.

Göz Ürünleri: Göz çevresine günde iki defa (sabah-akşam) kremlenmelidir. Gündüz, yoğun Güneş koruma faktörlü ürünler; gece ise, nemlendirme özelliği yüksek ürünler kullanılmalıdır.

40’li Yaşlar

40’li yaşlarda gözeneklerde büyüme, pigmentasyon bozukluğu ve yaşlılık lekeleri görülmeye başlanır. Cilt bakımının bu yaş aralığındaki amacı, tüm bunların yanında bir de kuruluk ve mimik çizgileri ile baş etmektir.

201403-omag-skincare-essentials-3-600x411

http://www.oprah.com/style/Best-Skincare-Regimen-Skincare-by-Age/3

Cilt Temizliği: 40’li yaşlarla birlikte cilt temizleme ürünlerimiz cildimizi kurutmamalı ve 20’lerde kullanılanların aksine köpürmeyen ürünler olmalıdır.

Güneş Koruyucu: Günlük güneş kremi kullanımına ileri yaşlardaki cilt hasarlarını önlemek için aynen devam edilir.

Nemlendirme: 30’lu yaşlarda uygulanan ürünlere aynen devam edilir. Ek olarak, gece nemlendiricilerini uygulamadan önce cilt bakım yağı uygulanmalıdır. Bu sayede cilde sürülen kremden daha başarılı bir sonuç alınır.

Göz Ürünleri: 40’li yaşlarla birlikte cildin kendini yenileme kapasitesi azalır. Bu yüzden göz çevrenize uyguladığınız kremleri sabah aksam düzenli kullanmakta fayda vardır.

Leave a Reply

2 comments

  1. Ayşe

    Bu bilgilendirme için teşekkür ederiz :))

  2. Asli bar

    Bu faydali bilgiler icin teşekkürler. Emeğinize sağlık.