Modern Zamanların Noel Babası // Johann Wanner

Noel Baba’nın veya diğer adlarıyla Papa Noël, Saint Nicholas ya da Santa Claus’un bir zamanlar Antalya’da ya da şu an Finlandiya’da bir köyde yaşadığını düşünebilirsiniz. Aslında öyle birinin hiç yaşamadığını, sadece bir hikayeden ibaret olduğunu da. Gerçek Noel Baba’nın ikametgahı nerede bilemem ama İsviçre’nin Zürih ve Cenevre’den sonra gelen en büyük üçüncü kenti Basel’ de bir Noel Baba’ nın yaşadığını kesinlikle söyleyebilirim! Bu Noel Baba’ nın adı ise başlıktan tahmin edebileceğiniz gibi Johann Wanner.

 

johann wanner ile ilgili görsel sonucu

Zamanında İstanbul’da antikacılık yapmış olan hatta çat pat Türkçesi bile olan Wanner, dünyaca ünlü bir Noel Mağazasının sahibi. Öyle dükkan deyince sakın aklınıza sıradan bir dükkan gelmesin. Buckingham Sarayından Beyaz Saraya, Lady Diana’dan Michael Jackson’a, Liechtenstein Ailesinden Monako Kraliyet Ailesine hatta Disneyland’e kadar yatların, otellerin ve film setlerinin Noel ve Yılbaşı dekorasyonlarının arkasındaki isim Wanner. Şu ana kadar dekore ettiği en uzun ağaç ise Vatikan’a! Roma’daki Saint Peter Meydanı için tam 25 metrelik bir çam ağacını Papa’nın özel isteği için kuran Wanner sadece bir Noel Mağazası sahibinden öte adeta bir sanatçı!

Basel’in eski şehir kısmının kalbinde bulunan dükkanda yılın 365 günü Noel. Çocukluğunun en hüzünlü günlerinin Noel süslerinin kaldırıldığı gün olduğunu söyleyen Wanner, bu dükkan sayesinde tıpkı Peter Pan gibi sürekli çocuk kalabildiğini belirtiyor büyülü dükkanının tanıtım videosunda.

Bu Kuzey Kutbunun replikası olan dükkanda, baston şeker süslerinden hediye paketleme kağıtlarına kadar hayal edebileceğiniz tüm Yılbaşı süslerini bulabilirsiniz. Aslında bir Pagan ritüeli olan fakat Noel ve Yılbaşı ile özdeşleşmiş ağaç süsleme kültürünü, gelenekselle moderni harmanlayarak bir sanata dönüştüren Johann Wanner ve ekibi mağazadaki tüm üstün kalite ağaç süslerini elleriyle yapıyor. 

green

Süslerin malzemesine ve işçiliğine göre fiyat aralığı 0.53 ile 2150 dolar arası değişen dükkanda hoşunuza gidecek bir Basel anısını kesinlikle bulabilirsiniz çünkü bu dükkanda inanın yok yok! 51 dolara satılan Polonya’daki Swarovski Fabrikasında kristallerin işlendiği Noel yumurtaları da var, makul fiyatlı el yapımı baston şeker süslemeleri de.

 

 

Unutmadan dükkanın özel bir kısmında satışı olmayan Johann Wanner’in kendi vintage koleksiyonu da bulunmakta fakat maalesef ziyarete açık değil. Yolunuz bir gün İsviçre’ye düşerse Basel şehrine uğramanızı ve Spalenberg 14, 4051 adresindeki bu dünyaca ünlü dükkandan birkaç süs almanızı tavsiye ederim. Hatta, vaktiniz varsa çay evi kısmında sıcak şarap ya da bir öğleden sonra çayı bile içmelisiniz!

johann wanner christmas house basel switzerland ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

 

 

 

 

Musmutlu bir 2019 dileğiyle !!!

 

 

 

Görseller:

www.johannwanner.ch/

swissholiday.tripsolutions.co.uk/excursions/christmas-markets/basel-christmas-market.aspx

www.huffingtonpost.com.au/2015/12/08/johann-wanner_n_8734070.html

youtube.com/watch?v=gRKjeTEguJM

zsteger.blogspot.com/2011/12/johann-wanner-swiss-father-christmas.html

 

Leave a Reply