Selam arkadaşlar! 

Bugün sizinle paylaşmak istediğim konu, hayatımızın bir parçası haline getirebileceğimiz harika bir alışkanlık: spor! Özellikle öğrencilik döneminde, yoğun tempoya ayak uydurmak bazen gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Ancak ben kendi deneyimlerimle edindiğim birkaç püf noktasını sizinle paylaşarak bu konuda size bir rehber olmaya çalışacağım. 

İlk olarak, sabahları erken kalkma alışkanlığı edinmek gerçekten işe yarıyor. Telefon bildirimleri azaldığı için daha az distraksiyon var ve arkadaşlarla yapılan eğlenceli planlardan mahrum kalmıyorsunuz. Ben genellikle haftada 3 günü, ikisi hafta sonuna denk gelecek şekilde sabahın erken saatlerine spor eklemeyi tercih ediyorum. Spordan sonra kendimi daha zinde hissettiğim için bir saat ders tekrarı ve e-posta/ödev kontrolü yaparak günü daha verimli hale getirebiliyorum. Bu konuda ilerleyen yazılarda ders ve ödev dengesiyle ilgili daha fazla ipucu bulacaksınız. 

Sporun hayatımıza olumlu etkileri malum. Bu yüzden sporu günlük rutinlerimize eklemek önemli. Ancak unutmayın, en önemlisi size uygun sporu bulmak. Eğer çok yoruluyorsanız veya hareket etmek sizin favoriniz değilse, haftada 2 veya 3 gün, 15-20 dakikalık yoga bile harika bir seçenek olabilir. İlk adımda size yardımcı olabilecek YouTube kanalları arasında Eleni Fit, Akshaya Agnes ve Lidia Mera‘yı öneririm. 

Eğer spor salonuna gitmek sizin için uygun değilse, evde vücut ağırlığıyla yapılan egzersizler aynı etkiyi yaratabilir. Favori YouTube kanallarımdan bazıları ise Holly Dolke, Eylem Abacı (kişisel favorim), Madfit ve Lilly Sabri. Spor yaparken yeme-içme düzeninize de dikkat etmek önemli. Ben genellikle 50-30-20 kuralını takip ediyorum. Yani, tabağın yarısını proteine, %30’unu karbonhidrata ve %20’sini yeşillik-lif içeriğiyle dolduruyorum. Unutmayın, denge her şeydir. Sağlıksız yiyecekleri yemek konusunda sakınca yok, ama miktarı kontrol etmeyi unutmayın. 

Bir diğer önemli alışkanlık da akşam üstü yürüyüşleri. Akşam yemeğinden sonra, saat 18.00-19.00 gibi yapacağınız bir yürüyüş sizi hantallıktan kurtarabilir ve kafanızı temiz hava ile rahatlatabilir. Bu hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza büyük katkı sağlar. 

Gelecek yazımda, size bana akademik hayat ve günlük işlerimi etkili bir şekilde götürmeye yarayan ve Elon Musk da dahil olmak üzere ünlü birçok iş insanının da kullandığı yöntemden yani timeboxing’den bahsediyor olacağım. Takipte kalın! 

Leave a Reply