Bilkent Senfoni Orkestrası 1 Haziran Cumartesi Günü için yine unutulmayacak bir konsere hazırlanıyor.

Solist olarak efsane sanatçı Pierre-Laurent Aimard’ı ağırlayacak olan konseri konuk şef olarak Gilbert Varga yönetecek.

Aimard, her dönemin piyano repertuvarını özgün bir şekilde yorumladığı geniş kitlelerce kabul edilen, ünü bütün dünyaya yayılmış bir piyanist. Sanatçı BSO ile Brahms’ın Op.15, Re minör 1. Piyano Konçertosunu yorumlayacak.

2012–13 döneminde Londra,  New York, Chicago, Paris ve Tokyo’da resitaller veren Aimard, New York Filarmoni, Osmo Vänskä yönetiminde Budapeşte Festival Orkestrası ve Salzburg’da Viyana Filarmoni Orkestrası ile de konserler verecek. Ayrıca düzenli olarak Avrupa Oda Orkestrası’nın konserlerinde hem şef hem solist olmaktadır. 2013 yazında, Stockhausen’in Kontakte ve Stroppa’nın Traiettoria’sının seslendirileceği etkinliklerde besteci Marco Stroppa ve perküsyoncu Samuel Favre’a katılacaktır.

Pierre Laurent Aimard

Pierre Laurent Aimard

1 Haziran günü Bilkent Senfoni Orkestrası’nı yönetecek olan ünlü şef Gilbert Varga sahnede kararlı ve güvenilir bir kişilik sergilemekte, zarif baton tekniği ile tanınmaktadır. Dünya çapında pek çok orkestrayı yönetmektedir.

Kuzey Amerika’da ünü son 10 yıldır hızla yayılmakta olan Varga; 2012-13 döneminde Baltimore, Houston, Atlanta, St. Louis, Milwaukee, Colorado ve Utah ile diğer bazı senfoni orkestralarını, bu arada her yıl konuk olduğu Minnesota Orkestrası’nı da yönetecek. Varga Avrupa’da Berlin, Leipzig, Frankfurt, Köln, Budapeşte, Lizbon, Brüksel ve Glasgow gibi müziğin merkezlerinde büyük orkestralar ve Mørk, Ehnes, Vinnitskaya, Hamelin ve Gerstein gibi solistlerle düzenli olarak konserler vermektedir.

Orkestranın çok geniş bir yelpazeye yayılmış renklerini ve duygularını ortaya çıkarma yeteneğine sahip olmakla övülen Varga’nın programlarında bale süitleri, senfonik şiirler ve 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarına ait senfoniler sıkça yer almaktadır.

Gilbert Varga

Gilbert Varga

Bilkent Senfoni Orkestrası konserin ikinci yarısında Berlioz‘un La Damnation de Faust adlı eserinin Rakoczy March (Macar Marşı) bölümü ile Roussel’in Bacchus et Ariane Balesi’nin 2. Süitini seslendirecek.

Fransız besteci Albert Roussel, Bacchus et Ariane Balesi’nin konusunu Antik Yunan Mitolojisi’nden almıştır. Genellikle balenin konser versiyonu olarak kullanılan süitin ilk seslendirmesi balenin prömiyerinden üç yıl sonra 1934 yılında Paris’te yapılmıştır. Girişteki solo viyola bölümü Ariane’nin uykuya daldığı bölümdür. Daha sonrasında Ariane’nin uyanıp Thesus’un gidişini fark etmesi, yıkıcı bir düş kırıklığı yaşaması, Bacchus’un gelişi, birlikte yaptıkları dionizyak dans ve son olarak Ariane’nin sonsuzluk tacını giymesi besteci tarafından orkestral renkler ustaca kullanılarak aktarılmıştır.

1 Haziran Cumartesi günü Berlioz, Brahms ve Roussel’in bestelerinin ustaca yorumlarını dünyaca ünlü solist Aimard ve şef Varga’dan dinlemek için, Bilkent Konser Salonu‘nda saat 20.00’de başlayacak olan, konserin biletlerinihttp://www.mybilet.com/event/14049/1-vi-varga-ve-aimard-dan-brahms-berlioz-roussel/ adresinden temin edilebilirsiniz. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Milli Kütüphane’den hareket eden ücretsiz servisler izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na ulaştıracaktır.

Leave a Reply