YATAP

Yakın tarih, siyaset ve toplumsal olaylarla ilgili her hafta düzenlediği etkinliklerle bilinen Bilkent Üniversitesi Yakın Tarih Araştırmaları Platformu, tartışma toplantıları serisine devam ediyor. Geçtiğimiz iki hafta gerçekleştirilen, “68 Kuşağı” ve “12 Mart Süreci” konulu tartışma toplantılarının ardından platform, katılımcılarının yoğun talebi üzerine 12 Eylül öncesi ve sonrasını masaya yatırmaya hazırlanıyor.

Hepimizin bildiği gibi, yurt içi ve uluslararası arenada en çok ses getiren ve etkisi bugünlerde bile hissedilen 12 Eylül askerî müdahalesine giden süreçte, yıllarımızı ve daha da önemlisi genç bir kuşağımızı kurban verdik. Milyonlarca gencimiz, savundukları değerler ve idealler uğruna ya hayatlarını ya da hayata dair beklentilerini kaybettiler. Farklı görüşlere sahip gencecik insanlar sadece kendi düşündüklerini ve inandıklarını gerçekleştirebilmek uğruna ağır bedeller ödedi. Bu jenerasyonun neler uğruna kaybolduğunu ve bu dönemden hangi derslerin çıkartılması gerektiği bu toplantıda tartışılacak.

12eylulTürkiye’yi kasıp kavuran öğrenci olayları, 70’lerin son yıllarında yaşanan trajik gelişmeler, başta Maraş, Çorum, İstanbul olmak üzere ülkenin her noktasında bitip tükenmek bilmeyen katliamların, cinayetlerin, trajik olayların irdeleneceği; darbeye doğru ilerleyen sürecin bilinmeyenlerinin konuşulacağı YATAP tartışma toplantısı; yine bir döneme ışık tutmaya hazırlanıyor. Her hafta olduğu gibi A Binası, H-232 numaralı sınıfta yapılacak olan toplantıya, bu konu hakkında konuşacakları ve fikirleri olan tüm Bilkentliler davetli.

12 Eylül öncesini, 12 Eylül sonrasındaki normale dönme çabalarını ve sonrasında gelen Anavatan Partisi iktidarını içeren 3 haftalık tartışma toplantılarımızın ilk adımı olan “12 Eylül Öncesi Sağ-Sol Olayları” konulu toplantı, 19 Mart Salı günü gerçekleştirilecek. Yakın tarihimizin en sancılı, önemli ve dramatik zamanı olarak kabul edilen 12 Eylül döneminin değerlendirileceği toplantıya, bu konu hakkında bilgilerini geliştirmek ve fikirlerini paylaşmak isteyen herkes katılabilir.

Leave a Reply