YATAP

Her hafta salı günleri, yakın tarih, siyaset ve toplumsal olaylarla ilgili düzenlediği tartışma toplantılarıyla bilinen Yakın Tarih Araştırmaları Platformu (YATAP); ilk konuk etkinliğini, üstlendiği askeri ve siyasi kimliklerle 20.yüzyıl Türk tarihine damgasını vurmuş Milli Mücadele kahramanı, Atatürk’ün silah arkadaşı, İzmir İktisat Kongresi Başkanı ve Cumhuriyet’i kuran milletvekilleri arasında olan Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Hanımefendi’yi ağırlamaya hazırlanıyor.

Milli Mücadele'nin en önemi isimlerinden Kazım Karabekir

Milli Mücadele’nin en önemi isimlerinden Kazım Karabekir

26 Ocak 1941 tarihinde Ankara’da doğan Timsal Karabekir, Kazım Karabekir’in 59 yaşındayken dünyaya gelen en küçük çocuğudur. Erenköy Zihni Paşa ve İngiliz Lisesi’ni bitiren Timsal Hanım, Sivas’ın Şimkürek köyünde bir süre öğretmenlik yaptı. 1978 yılında Uğur Tenis Tesisleri’ni kurdu ve 1996 yılına kadar tenis ve spor faaliyetleri içinde yer aldı. Daha sonra babası Kazım Karabekir’in hatırasını yaşatmak adına büyük misyon üstlenen Timsal Karabekir, doğu ve güneydoğu illerimizde bir dizi konferans serisine başladı. Milli Mücadele ruhunu yeniden hissettiren konferanslarının en büyük vurgusu, “Silahla değil, kalemle savaşmalıyız.” oldu.

1999 yılında Kazım Karabekir Kültür Merkezi’ni kuran Timsal Hanım, 2003 yılında buna katılan Kazım Karabekir Vakfı ve Müzesi’nin de kurucuları arasında yer aldı. Bu vakıf ile Türkiye Cumhuriyeti’ne ışık tutmak, ulaşabildiği her yere yardım edebilmek ve genç neslimizde tarih bilinci oluşturmak için çalışmaktadır. Özellikle son yıllarda zamanının büyük bölümünü, konusunu Kazım Karabekir arşivinden yararlanılarak oluşturulmuş fotoğraflar ile ‘Çanakkale’den Cumhuriyet’e’, ‘Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun’ başlıkları altında gerçekleştirdiği konferanslarla gençlerle geçirmektedir. Tüm gelirini ve çalışmalarını bu vakıf etkinlikleri ile dolduran Timsal Karabekir, bu asil görevi sağlığı ve ömrü yettikçe sürdürmek istiyor.

Timsal Karabekir, "Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun" konulu konferansta konuşma yaparken

Timsal Karabekir, ‘Dünü Unutma Ki Yarına Hakkın Olsun’ konulu konferansta konuşma yaparken

Yakın Tarih Araştırmaları Platformu, yakın Türk tarihinin en önemli şahsiyetlerden birisinin öz kızını, 28 Mart Perşembe günü, saat 12:40’ta Bilkentlilerle buluşturuyor. C Blok Amfi’de gerçekleştirilecek olan ‘Osmanlı’dan Milli Mücadele’ye Kazım Karabekir’ konulu konferans, GE 250/251 kapsamında 20 puan olarak değerlendirilecektir. Bu tarih şölenine tanık olmak isteyen tüm ilgililer, konferansa katılıp bu konudaki bilgilerini genişletebilirler.

Leave a Reply