Staj Günlükleri: Hukukta Yaz Stajı

 

staj-17

Son yıllarda sıkça duyar olduğumuz hukuk yaz stajları özellikle üçüncü sınıfı bitirmiş hukuk fakültesi öğrencileri için neredeyse bir gereklilik olarak görülmeye başlandı. Yoğun bir çalışma temposundan çıkan ve kimilerince fakültenin en zor senesini bitiren öğrenciler üniversite hayatlarının son yaz tatilinin bir bölümünü iş deneyimi edinme adına stajla geçiriyorlar. Birçoğu hukuk bürolarını tercih ediyor kimileri ise devlet kurumlarının ya da bağımsız idari otoritelerin eğitim ve staj programlarını. Bu akımdan önce mezun olmuş, yazlarını hukuk dışında faaliyetlerle zenginleştirmiş, gezmiş ve bol bol dinlenmiş hukukçuların hayli yadırgadığı bu durumun en büyük sebebi hukuk fakültelerinin sayısının artması ile rekabetin öğrencilik yıllarına dek inmesi. Tabii bunun yanında, bazı büroların yasal staj başvuruları arasından daha önce kendilerinde yaz stajı tecrübesi edinmiş adaylara öncelik verdiklerini açıkça dile getirmesi de özellikle avukatlık mesleğinde karar kılmış öğrencilerin yaz stajlarına yönelimini artırıyor.

Screen Shot 2015-06-26 at 9.22.22 PM

Olumlu tarafından bakıldığında yaz stajları okulda teorik dersler üzerinden bilgi edinen öğrencilerin pratikte işlerin nasıl yürüdüğünü görmesi açısından önemli bir deneyim. Aynı zamanda erkenden bu deneyime sahip olan öğrencilerin; staj yaptıkları alanda, kurumda yahut büroda ileride çalışmak isteyip istemediklerine de karar vermeleri kolaylaşıyor.

Diğer taraftan ise özellikle bilinen hukuk büroları aylar önce başvuruları kabul ediyor, kimileri adayları önce mülakata çağırıyor. Yasal zorunluluğu olmayan bir staj için öğrenciler birçok yere başvuruyor ve bir süre mülakattan mülakata koşar oluyor. Bazı yerlerde staj
süresi iki hafta ya da bir ay arasında değişirken, iki ay ve daha fazla staj süresini şart koşarak ya hep ya hiç dayatması yapan yerler de var. Kimileri yaz stajyerine cep harçlığı veya yemek parası verirken yahut sigorta yaptırırken, kimisi bundan hiç bahsetmiyor ve hatta üstüne öğrenciden ücret talep edenlerin bile bulunduğu biliniyor.

Staj Günlükleri yazı dizimizin ilk bölümünde, Hukuk stajları ile ilgili merak edilenlerin bir kısmına yer verdik. İlerleyen günlerde, farklı yerlerde Hukuk stajını yapmış öğrencilerle olan röportajlarımız da siz okuyucularımızın beğenisine sunulmuş olacak.

Bizi takip etmeye devam edin…

 

Leave a Reply