Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ile Röportaj

Türkiye 2019 Yerel Seçimlerine giderken GazeteBilkent olarak seçim atmosferini takip ediyoruz. Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Millet İttifakı’nın adayı olan Sn. Mansur Yavaş, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’ni ziyaret etti. Kendisi ile yaptığımız röportajda yerel seçimler, siyasi atmosfer ve Ankara için düşündüğü önemli projeleri konuştuk.

GazeteBilkent: 2014 Mahalli İdareler Seçiminin ardından 2019’da tekrar aday olmanızı sağlayan nedir?

Ben iki defa aday olduktan sonra bir daha aday olmayı düşünmüyordum. Ancak ülkenin durumu ortada. AK Parti’nin bile yaptırdığı anketlerde birinci hep ben çıktım. Böyle bir talep gelince ben de vatandaşlarıma olan sorumluluğumla teklifi geri çevirmedim. Zaten sokağa çıktığımız zaman da bu ilgiyi çok net görüyoruz.

GazeteBilkent: 2014 Yerel Seçimlerinde Ankara hakkındaki şaibe iddialarının ardından 2019 Seçimlerinde seçim güvenliği konusunda ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

Geçen seçimde sandıklarda sadece CHP vardı. Biz de müdahale edememiştik. Bu seçimde hem CHP hem İYİ Parti var. Ayrıca Mansur Yavaş Gönüllüleri diye bir platform oluşturduk. Bu seçimde en azından Ankara bazında seçmenlerimizin gönül rahatlığı ile güven ortamında oy kullanmasını sağlayacağız.

GazeteBilkent: Şu an ne gibi seçim faaliyetleri yürütmektesiniz? İlçelerde konuşma ve mitingleriniz nasıl gidiyor?

Seçime az bir zaman kaldı. Programlarımız her geçen gün daha da yoğunlaşıyor. Sabah erken saatlerde başlıyor, geç saatlere kadar devam ediyor. Salon toplantılarını çok tercih etmiyoruz. Biz daha çok sahada vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz, onları dinliyoruz. Esnaflarımızı, taksi duraklarımızı ziyaret ediyoruz. Seçim koordinasyon merkezi açılışlarımız bile artık miting havasında geçiyor. Sokağa çıktığımızda görüyoruz ki, bu sefer halkımız bize inşallah bir beş yıl Ankara’yı yönetme fırsatı verecek. Biz de bu görevi alnımızın akı ile yerine getireceğiz.

GazeteBilkent: Beypazarı’nda turizmin gelişmesiyle öne çıktınız. Ankara genelinde turizmi nasıl geliştirmeyi düşünüyorsunuz?

Ankara’da turizmin gelişmesi için çok farklı projelerimiz var. Yerel değerlerin ortaya çıkartıldığı, kültür miraslarının korunduğu projeler. Ankara’ya kültür turisti getirmeyi planlıyoruz. Sadece Anıtkabir’i ziyaret etmek için yılda 6 milyona yakın turist Başkent’e geliyor. Bu insanları Ankara’da konaklatıp, gezebilecekleri yerleri yaratacağız. 81 İl Kültür Bahçesi Projemiz var, 81 ili temsil eden evlerin ve yöresel yemeklerinin sergileneceği, kültürlerini anlatabileceği bir proje hazırladık. Aynı zamanda termal turizmi destekleyeceğiz. Ankara’yı 24 saat ışıl ışıl olan bir kent haline getireceğiz.

GazeteBilkent: Bilkent Şehir Hastanesi projesini geçen sene üniversitemizde yaptığınız bir konuşmada trafik açısından eleştirmiştiniz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmanız halinde projede değişiklikler yapılmasını savunacak mısınız?

Bu konuda, dünyada örneklerinin kalmadığını okuyorum. Şehir Hastanelerinin yeri çok yanlış. Ambulansta birileri ölecek diye korkuyorum. Trafiğin durumu şimdiden ortada. Ne yol yapılırsa yapılsın, orada trafiğin düzelmesi çok zor. Bir şekilde trafik başka yerleri de tıkayacak. Ben sadece ulaşımla ilgili yeni alternatifler önerebilirim. En büyük korkum, ambulansların oralara gidememesi.

GazeteBilkent: Şahsınızın ve ilçe belediye başkan adaylarının, seçim kampanyası yürütürken parti kimliğinin önüne geçtiği göze çarpıyor. Bunu, Türkiye’deki kutuplaşma tartışmaları çerçevesinde nasıl yorumluyorsunuz? 

Bir belediye başkanı hizmet verirken, gözünü kör etmelidir. Kimsenin siyasi kimliğine bakmadan, herkese eşit hizmet vermek zorundadır. Belediye başkanları siyaset yapmamalıdır. Biz Millet İttifakı’nın adayıyız. Kimseyi ötekileştirmeden, ayırmadan, kutuplaştırmadan, herkese eşit mesafede hizmet vereceğiz. Sayın Gökçek, 25 yıl boyunca, 25 ilçe belediye başkanlarıyla bir kere aynı masada oturmamış. Biz Ankara’yı bu 25 ilçe başkanlarıyla birlikte yöneteceğiz.

GazeteBilkent: Son zamanlarda artan köpek saldırıları haberlerini göz önüne alırsak, sokak hayvanları ile ilgili projeleriniz var mıdır?

Bizim sokak hayvanlarıyla ilgili, onların rahat edebileceği doğal ortamından kopmadan, bakımlarının da yapılacağı doğal bir barınak projemiz var. Barınak derken, onları kapalı bir alana kapatmak yerine, doğada rahat edebilecekleri aç ve susuz kalmayacağı bir ortam hazırlayacağız. Bu sayede sokak hayvanların insanlara saldırma olasılığı da ortadan kalkmış olacak.

GazeteBilkent: Ankara’nın sorunlarından biri olarak görülen toplu taşıma konusunda ne gibi çalışmalar yapacaksınız? Spesifik olarak, Ulus’ta alışveriş yapmayı çile haline getiren trafik ve park sorunu hakkında bir planınız var mı?

Ankara’nın en önemli sorunlarından biri ulaşım ve trafiğin yoğunluğu. Ankara’daki ulaşımı rahatlatmanın tek yolu vardır, toplu taşıma. Bunu da metro hatları, raylı sistemler ve havadan raylı sistemlerle çözebilirsiniz. 25 yıldır yönetimde olan başkan, ulaşım sorununu alt ve üst geçitlerle çözmeye çalıştı. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları bunun çözüm olmayacağını söyledi ancak dinlemediler. Bizim 58 km uzunluğunda bir metro hattı projemiz var. Bunun kaynağı da mevcut. Ulus’a gelince, bizim bir Ulus projemiz var. Orayı yaya trafiğine açarak adeta bir açık hava AVM’si haline getireceğiz. Bunu yaptığınız zaman otopark ve trafik sorunu da kalmayacak.

GazeteBilkent: Son soru: Sizce bir siyasetçide olması gereken en önemli özellik nedir?

Bir siyasetçi de demeyelim ama bir belediye başkanında olması gereken özellikler, başta siyaset yapmamaktır. Belediye başkanı halka hizmet vermekle yükümlüdür, siyaset yapmakla değil. Şeffaf ve katılımcı bir anlayışı benimsemelidir. Kenti tek başına değil de kent konseyleri, meslek odaları ve üniversitelerin görüşlerini alarak yönetmelidir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay raporlarında, borcunun ne kadar olduğu bilinmiyor. Halktan alınan paralarla başkanın maaşı dahil bütün hizmetlerin ödemesi yapılıyor. O yüzden hesap verebilen bir anlayışı benimsemesi gerek.

GazeteBilkent olarak bu röportaj için Sn. Mansur Yavaş’a ve ekibine teşekkür ediyor, kendilerine seçim çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Leave a Reply