IMG_9615Merhaba Merve. Öncelikle bize biraz kendinden bahsedebilir misin?

Merhaba Lale, adım Meri Merve Miettinen, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 3. Sınıf öğrencisiyim.

Nerede ve ne zaman staj yaptın?

2016 Haziran ayında Kiwa Meyer Belgelendirme Hizmetleri A.Ş. ‘de staj yaptım

Bilkent Üniversitesi’nin staj için gerekli koşulları var mıydı ve staja başlamana kadar olan süreç senin için nasıl geçti?

Staja başlama sürecim benim için stresli geçti, ilk defa staj yapacaktım ve o nedenle neler yapacağım konusunda endişeliydim. Fakat bu endişelerimi bölüm sektreterliği ve öğrenci işleri ile yaptığım görüşmeler sonrası hafiflettim. O nedenle Bilkent Üniversitesi staj öncesi ve hatta staj sırasında bile öğrencilerle yeteri kadar ilgileniyor, ve her türlü sıkıntıda öğrencilere destek oluyorlar.

Staj yaptığın kurumu ve neden bu kurumu tercih ettiğini bizle paylaşabilir misin?

Staj yapmak aklımda yoktu çünkü daha 2. Sınıftaydım bu kararı aldığımda, o nedenle bu kararı almam biraz ani gelişti. Ben de zamanın darlığı nedeniyle öncelikle özel şirketlere başvuru yapmayı tercih ettim. Araştırmalarım sonucunda bazı şirketlerle mail yoluya iletişime geçtim ve olumlu dönüş aldığım Kiwa Meyer’de stajımı yapmaya karar verdim.

Sence bu firmaya staja kabul edilmende neler etkili oldu? Yeterlilik koşulları nelerdi ve bu koşullardan hangilerinin daha önemli olduğunu düşünüyorsun?

Uluslararası bir firmanın Ankara temsilciliğinde stajımı yaptım. Bu yüzden ilk önce firmanın aradığı özellik dil ve ikinci olarak bilgisayar becerileriydi. Ön planda bu iki koşulun etkili olduğunu ama elbette sosyal aktivitelerin de kişisel becerileri geliştirdiği için firmalarda göz önünde tutulduğunu düşünüyorum.

Firmada staj yapmadan önce ne gibi beklentilerin vardı? Firma bu beklentilerini karşıladı mı?

En önemli beklentim insan ilişkileri üzerineydi, gerçekten bir iş yerinde olan ciddiyeti ve yeri geldiğinde arkadaşlığı görüp ona göre tecrübe kazanmak başlıca edinimlerim arasındaydı. Bir diğeri ise, okulda kazandığım teorik bilgileri staj süresi boyunca uygulayıp hayata geçirebilmekti. Elbette kısa bir sürede tüm beklentilerimin tam anlamyla gerçekleşmesini beklemiyordum ancak gerçekten güzel bir tecrübe kazandığıma inanıyorum.

Senden sonra staj yapacak olan arkadaşlarına firmayı önerir misin?

Benden sonra staj yapacak arkadaşlarıma firmayı öneririm çünkü hem tecrübe kazanabilecekleri hem de kendilerini güvende hissedip, bir aile sıcaklığını yakalayabilecekleri bir firma. Aynı zamanda bu firmada staj yapmanın, farklı iş olanaklarının da görülmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum.

Stajının sana neler kattığını düşünüyorsun?

Kendimi yinelemiş gibi olacağım ancak kısaca şunu söyleyebilirim, bir iş ortamının ciddiyetini ve davranış şeklini öğrenmemi sağladı. Belli saatler içerisinde yapılması gereken işler, uyulması gereken kurallarla öğrencilik hayatındaki disiplinle iş hayatındaki disiplinin ne kadar farklı olduğunu görmüş oldum.

Staj yapmanın bölümün hakkında teoriden öte pratik bilgiler edinmekte önemli bir rolü olduğunu düşünüyor musun?

Kesinlikle düşünüyorum. Okulda öğrendiklerimin bir iş ortamına yansımasını keşfettim. Ayrıca teorik bilgileri pratiğe sadece yazarak ya da uygulayarak değil konuşarakta hayata geçirdiğimi düşünüyorum. Derslerde öğrendiğim konuları o firmada çalışanlar ile paylaşma ve tartışma imkanına sahip oldum.

Sence Siyaset Bilimi bölümü öğrencileri staj yapacakları yerleri seçerken hangi koşullara dikkat etmeliler?

Öncelikle insan ilişkilerinin yoğun olduğu, konuşabilecekleri kendilerinden bir şeyler katabilecekleri fikirlerini dile getirebilecekleri yerlere odaklanmaları gerektiğini düşünüyorum.

Staj yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları bizimle paylaşabilir misin?

Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur zamanı iyi değerlendirmek, çünkü staj süresi sınırlı olduğu için kişinin kendine katabileceği şeyler de aynı orantıda sınırlı kalıyor. Yapılması gereken olduğundan fazla şeyler kazanmaya çalışmak.

Stajını tamamladıktan sonra okula nasıl bir geri dönüşte bulundun?

Stajımı tamamladığımda mutluydum, güzel bir firmada yeni bilgilerle okula geri döndüm ve hazırladığım staj raporunu okula götürdüm. Bu raporda staj yaptığım süre boyunca hafta hafta yaptığım şeyleri yazdım, okulun belirlediği soruları cevaplayarak bir rapor oluşturdum.

Genel olarak hem kendi bölümünden hem de diğer bölümlerde olan öğrencilere bir tavsiyen var mı?

Ben 2. Sınıfın yaz tatilinde stajımı yapmaya karar verdim ve içten içe bunun erken olduğunu düşündüm. Ancak şu an kesinlikle doğru bir karar verdiğime inanıyorum. İş hayatı için staj tecrübelerinin ilk adım olduğunu ve mümkün olduğunca bu imkanlardan faydalanılması gerektiğine inanıyorum.

Röportaj teklifimi kabul ettiğin ve sorularımı ayrıntılı bir şekilde yanıtladığın için çok teşekkür ederim.

Röportaj için ben teşekkür ederim.

Leave a Reply