,JS6yel7Qt0mizM8YEM5sVQ

 

Drone’lar yani insansız hava araçları giderek yaygınlaşıyor. Geçen yıl rekor bir artışla 2.4 milyon rakamına ulaştılar. Sektörün büyüklüğü ise 1 milyar dolara yaklaşıyor. Drone sayısının gelecek yıllarda çok daha fazla artacağı tahmin ediliyor.
Onlar artık teknoloji fuarlarının da ilgi odaklarındalar. ABD’nin Las Vegas kentinde bu yıl 50’ncisi düzenlenen dünyanın en büyük elektronik fuarı CES 2017 (Consumer Electronics Show-Tüketici Elektroniği Fuarı 2017) teknoloji devlerini bir araya getirdi. Elektronik sektöründe faaliyet gösteren 3 bin 800’den fazla markanın yer aldığı fuarda en dikkat çeken ürünlerden biri dronelardı. İnsansız hava araçlarına ait bir holde alandaki son teknolojilere ve son modellere erişmek mümkün. Aralarında DJI, Yuneec, Autel, Parrot ve GoPro’s’un yer aldığı onlarca firma yapıtlarını sergilediler. Bu yazımızda yeni teknoloji droneların  ilginç  yönlerini paylaşacak ve bu çığır açıcı aletin ekonomiye etkilerini değineceğiz.5351035_sd

Hava için tasarlanan dronelar yanında su altı için tasarlananlar da var. CES 2017’de tanıtılan ‘PowerRay’ bunlardan biri. Balıkçılık sektöründe devrim yaratması hedeflenen bu drone, 30 metreye kadar dalabiliyor. 40 metreye kadar derinlikte ise balıkları tespit edebiliyor. Zerotech’in geliştirdiği bir diğer drone modeli olan Dobby ise, cebe girebilecek boyuta sahip. Avuç içine sığabilen Dobby, katlanabiliyor da. 13 MP’lik kamerası ve video çekme yeteneği de ilgi görmesini sağlıyor. Yüz tanıma teknolojisi de bulunan cihaz nereye giderseniz gidin çok kalabalık yerlerde bile sizi takip edebiliyor.

Türkler de bu cihazlara bir hayli meraklı. Çünkü bu alanda dünyadaki en büyük altıncı ithalatçıyız. Daha çok endüstriyel kullanım amaçlı olanlar talep görüyor ama hobi drone’larının satışları da hiç küçümsenecek oranda değil. Pazar her geçen gün büyüyor. Dronmarket Kurucusu Ahmet Eren, Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) kayıtlı kullanıcı sayısının 12 bin, kayıtlı drone sayısının da 9 bin olduğunu söyledi. Onun tahmini bu yıl kayıtlı drone sayısının 20 bine çıkacağı yönünde. Bu da bir hayli büyümeyi ifade ediyor.
Farklı sektörlerde değerlendirilen dronelar, tarıma da el atmış durumda. Birçok tarım uygulamasında kullanılan drone’lar ekim çalışması için de kullanılabiliyor. Biocarbon Engineering adlı şirket Drone kullanarak yılda 1 milyar a1-552ğaç dikmeyi planlıyor.Dakikada 10 tohum ekecek olan drone’lar böylece tarımda ileri teknolojinin kullanımında yeni bir dönemi başlatmış olacak. Haznelere doldurulan tohumların toprağa bırakılmasıyla yapılan ekim çalışması ile dünyanın geleceği için de bir adım atılacak. İsviçre merkezli drone şirketi, Matternet One adlı dronelarla başta ilaç olmak üzere çeşitli belgeleri yerlerine daha çabuk ulaştırmayı hedefliyor.Tek şarj ile 20 kilometre yol alabilen droneların İsviçre posta servisi tarafından kısa mesafelerdeki taşımacılıkta kullanılması planlıyor. İsviçre posta servisi, dronelar ile ilk olarak doküman, belge ve en önemlisi ilaç gibi küçük şeyleri taşıyacak.Bu son teknoloji cihazlar, aynı zamanda doğa olaylarının izlenmesine ve hava durumu ölçümlerine de yardımcı oluyorlar.Yeryüzünün zararlı UV ışınlarını ve stratosferdeki su buharının iklimlere etkilerini gözlemlemede faydası olan insansız hava araçları, fırtınaların içerisinde uçabilecek özelliklere sahip oldukları için hortum oluşumları ve olası fırtınalar hakkında da önemli bilgiler veriyorlar.Drone’ların sunduğu olanaklardan yararlanan bir başka sektör emlakçılık. Örneğin, temel aşamasındaki 30 katlı binanın 25. katından, güney cephede gayrimenkul almayı düşünen bir müşteriye drone kullanarak 25. katın manzarası 6-154gösteriliyor. Böylece, alıcının kafasındaki “Bu katı alırsam manzara nasıl olur?” sorusunu yanıt veriliyor.

Hayatımızın bir çok alanında bize yardımcı olan bu icat aynı zamanda ekonomide bir çok sektörü tehdit ediyor.  PricewaterhouseCoopers, insansız hava araçlarının ekonomiye etkisi üzerine hazırladığı rapora göre insansız hava araçları, önümüzdeki dönemde birçok sektörü etkileyecek ve toplamda 127 milyar dolarlık iş ve işgücü kaybına yol açacak. Bu rapora göre örneğin tarım sektörü 32.4 milyar dolar, ulaştırma sektörü 13 milyar dolar, güvenlik sektörü de 10 milyar dolar kayıp görecek.

Devrim yaratan bu teknoloji harikalarının olumlu ve olumsuz yanlarını gelecek yıllarda hep birlikte göreceğiz.

kaynakça

  • http://www.ces.tech
  • http://www.pwc.com/gx/en/industries/industrial-manufacturing.html
  • http://www.milliyet.com.tr/her-yerde-drone-var–ekonomi-2374489/
  • http://www.ntv.com.tr/video/ekonomi/milyar-dolarlik-drone-ekonomisi,vndFQ2aZgEW2Ts-A1aFPEw

 

 

 

 

Leave a Reply