Drone ile İnsani Yardım Servisi

Acil durumlarda kan ihtiyacı hayati önem taşırken erişimin zor olduğu dağlık bölgelerde bu ihtiyacın daha da kritik hale geldiği inkar edilemez bir gerçek. Drone’lar günümüzde hobi, keşif veya yarışma gibi birçok amaca hizmet ederken Flirtey drone şirketi inovatif bir çalışma ile bu araçları medikal alanda insanlığın hizmetine sunmayı amaç edinmiş durumda. Hayati ve bir o kadar da hassas olan bu medikal ihtiyacın en hızlı bir şekilde gerekli yere taşınması için Flirtey ve çalışmalarını beraber yürüttüğü Johns Hopkins Tıp Fakültesi 23 Haziran’da test uçuşlarına Cape May’de başlayacaklarını duyurdu.
1._flirtey_-_kitty_hawk_momentBu sistemin acil kan ihtiyacını karşılamak dışında amaç edindiği bir başka görevi daha var. İhbar edilen muhtemel bulaşıcı hastalıkların teşhisinde kullanılması için gereken tahlil örneklerinin, erişimi zor olan bölgelerden merkezi hastanelere hızlı bir şekilde taşınması ve böylece hastalığın o bölgeden yayılmadan tedavi edilmesi. Üniversitenin patoloji uzamanı Dr. Timothy Amukele’nin Popular Science’a verdiği röportaja göre bu konudaki en kritik parametre hız. 2014 yılı Liberya’daki Ebola salgını örnek veren Dr. Amukele, bir hastadan tahlil örneğinin alınıp tesislerde test edilmesini günler sürdüğünü belirterek bu sürecin bir drone ile çok kısa sürede yapılabileceğini vurguluyor.

Testlerin deniz araçları ile kıyı bölgeler arasında yapılması planlanıyor. 2010 yılında Haiti depreminde temiz suyun bulunamaması kolera salgınına yol açmış ve birçok kişiyi insanı yardıma muhtaç durumda bırakmıştı. Drone servisi ile temiz su ve medikal ihtiyaçların karşılanmasının ötesinde salgın hastalıklar kontrolü için kan örnekleri karantinaya alınmış ve erişimi zor olan bölgelerden rahatlıkla toplanabilirdi.

Flirtey CEO’su Matthew Sweeney’e göre bu araçların yaklaşık 2.5 kilogram medikal yükü 45 km/h gibi bir hıza ulaşarak 16 km yol alacak şekilde yani 8 km uzaklıktaki bir hedefe ulaştırabilecek şekilde tasarlandığını belirtiyor. Flirtey daha önce drone ile başarılı bir otonom medikal servis testine imza atmış, aşağıdaki video geçen sene Wise Virginia’da yapılmış bir testin havadan çekimini görebilirsiniz.

[box_light] Kaynaklar [/box_light]

Leave a Reply