Vikingler tarihte Kuzey Deniz’inden Karadeniz’e uzanan geniş bir coğrafyanın hakimiydi. Hatta usta denizci ve muhteşem savaşçı barbarlar olarak da bilinirlerdi. Hatta öldürdükleri düşmanlarının kafataslarından şarap içtikleri bile söylenen bu İskandinavyalı insanlar, bugün turistik açıdan büyük önem taşıyor. Peki, kim bu Vikingler?

Gittikleri yere kültürlerini de taşıyan, yayılmacı bir politika izlerken bir yandan da kültürleri entegre ederek, aynı zamanda kendi kültürlerinde onları eriten; 8 ile 11. yüzyıllar arasında Manş Denizi’nden Rusya nehirlerine kadar yayılan; soluk tenli, soğuk kanlı insanlara Viking deniyor. Hatta Kızıl Erik lakaplı Leif Ericson’ın, Amerika kıtasını Kristof Kolomb’dan tam 500 yıl önce keşfettiği de söylenenler arasında.

Kızıl Erik’in Grönland’tan Amerika’nın doğu kıyılarındaki Newfoundland’a yaptığı yolculuk, 10. yüzyılda hangi koşullar ve hangi zorluklar altında yapıldı bilinmez ama bugün bu güzergah turistik seyahat rotası olarak kullanılıyor. Bu tur Viking Voyage adını alırken, bazı organizatörler bir adım daha ileri gidip, bu macera dolu yolculuğu orjinale yakın Viking gemileriyle yapmaya cesaret ediyor.

İstanbul’un da Viking’ler için önemli olduğunu vurgulamamak olmaz tabii. Tüm ihtişamıyla çağlar boyunca önemli bir merkez olan ve herkesin nadide bir elmas gibi düşündüğü İstanbul, Viking’lerin verdikleri ismiyle Miklagard (büyük şehir), göz alıcı bir yer olarak görülüyordu. Birçok kez İstanbul’u işgal etme girişiminde bulunmuş; fakat başarılı olamamış Vikingler, buradan aldıkları ipek ve baharat karşılığında esirlerini vererek burayı aynı zamanda bir ticaret merkezi olarak da kullanıyorlardı.

Vikinglerin denizciliği nereden geliyor diye sorulacak olursa; eski Mısır’da olduğu gibi vikingler de bulut ve yıldızları denizde yön bulmak ve haritalar çıkartmak için kullanıyorlardı. Avrupa denizlerinin her bir koordinatını adı gibi bilen bu denizciler, yine eski bir taktiği kullanarak yuva yapan kuşlardan ve yosun kokularından kıyıya yakın olduklarını anlıyorlardı.

Bugün Vikingler tarihi önemi büyük olan turistik bir millet olarak sayfalarda yer alsa da; geçmişte denizcilik ve hakimiyet alanında çok başarılı oldukları yadsınamaz bir gerçek.

Leave a Reply