Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan “Halktan Biri”

“Bazen herkesi kandırabilirsiniz, bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz, ama herkesi her zaman kandıramazsınız.”

                                                                                                                                                                                                      Abraham Lincoln

Arif Akkaya'nın yönettiği oyunun başrollerini Mehmet Atay ve Mahir İpek paylaşıyor.

Arif Akkaya’nın yönettiği oyunun başrollerini Mehmet Atay ve Mahir İpek paylaşıyor.

51. yılında da seyircilerini birbirinden güzel oyunlarla buluşturmaya devam eden Ankara Sanat Tiyatrosu bu sefer karşımıza Sam Bobrick’in yazdığı, Arif Akkaya’nın yönettiği “Halktan Biri” isimli oyunla çıkıyor. İki kişilik bu oyunun başrollerini Mehmet Atay (Travis Pine) ve Mahir İpek (Tom Walker) paylaşıyor.

Travis Pine; kutu fabrikasında çalıştığı işinden atılmış, bu sebeple karısı tarafından terk edilmiş, açlık sınırında, harabeye dönmüş evinde yapayalnız yaşayan bir Amerikalı. Tek eğlencesi ise başkana yazdığı nefret dolu mektuplar. Bir gün kapısı çalınır ve FBI ajanı Tom Walker’la yolları böylece kesişmiş olur. Travis Pine gibi sıradan, halktan birinin mektuplarıyla nasıl da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nı rahatsız ettiğini anlatmaya ve bunları yazmaya bir son vermesi için bir anlaşma teklifinde bulunmaya gelmiştir ajan Walker.

Herhangi bir beklentim olmadan gittiğim oyunu, şahsen çok beğendim. Amerika’da geçen oyunun birçok bölümü, hatta tümüne bakıldığında Türkiye’nin nasıl da küçük bir Amerika’ya dönüştüğünü anlıyoruz. Yüzde ellinin verdiği oylarla başkanın nasıl da krala dönüştüğünü, “halledilmesi” gereken sanatçıları, tüm eski dostlarına düşman bir ülke görüyoruz oyunda. Politikacıların kısır bir döngü içerisinde düzeltmeye yeltendikleri (en azından düzeltme vaadinde bulundukları) ancak daha da berbat ettikleri eğitim, sağlık sistemini, refah düzeyini görüyoruz ve sık sık ağlanacak halimize gülüyoruz.

Oyun bitiminde Mehmet Atay ve Mahir İpek ayakta alkışlanıyorlar.

Oyun bitiminde Mehmet Atay ve Mahir İpek ayakta alkışlanıyorlar.

En yakın oyun tarihleri 20 ve 27 Aralık olan oyunu izlemek istiyorsanız biletlerinizi bir an önce alın. Bence kesinlikle zaman kaybı olmayacak. Türkiye’de de birçok kez faklı oyuncular tarafından oynanan “Halktan Biri”, Mehmet Atay ve Mahir İpek’in başarılı oyunculuklarıyla Ankara Sanat Tiyatrosu’nun bir politik güldürüsü olarak izlenmeye değer.

Leave a Reply