Ankara Sanat Tiyatrosu 51. yılında seyircilerini Bertolt Brecht’in Üç Kuruşluk Opera’sından Ümit Aydoğdu’nun uyarlayıp yönettiği Beş Para Etmez Varyete ile buluşturuyor.

28 Şubat Cuma günü prömiyerini yapan oyunun konusu kısaca şöyle; Dilenciler Kralı Piçümit (Bülent Yıldıran) örgütlü bir şekilde kendisine gelen dilencileri çalıştırır ve kendini nitekim bir iş adamı olarak görür. Biricik kızı Semiramis’in (Deniz Yılmaz) Bitirimler Kralı Ustura Zeki (Özgürcan Çevik) ile gizlice evlenmesi tüm plan ve çıkarlarına ters düşünce, Ustura Zeki’yi oltaya getirmek için elinden geleni yapacaktır.

Oyunun sonunda selam verilirken

Oyuncular selam vermek için sahneye geliyorlar.

1 Mart’ta oyunu ikinci sahnelenişinde izleyebilme şansı bulan bendeniz, Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan çıkan neredeyse her oyuna koşa koşa gittiğim için Beş Para Etmez Varyete’yi kaçıramazdım. Suçluların karanlık ve uslanmaz dünyasını müzik ve mizahla anlatan oyun, Türkiye’de son yaşanan olaylarına da mizahla değinerek daha da zenginleştirilmiş, bizlere belki biraz da küçük suçluların dünyasından büyük suçluları (asıl malı götürenleri!) anlatmaya çalışmıştı.

Oyunda sık sık Türkiye gündeminden düşmeyen yolsuzluklara göndermeler yapıldı hatta Ustura Zeki ve Semiramis’in düğününe zorla getirilen belediye başkanına ayrılırken; “Eşe dosta ihale vermekten fırsat bulup bizlere de zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz” şeklinde ufak bir söz konduruldu.

Özgürcan Çevik

Özgürcan Çevik

Bol müzikli, yüksek tempolu bir oyun olan Beş Para Etmez Varyete’nin başrol oyuncularından Özgürcan Çevik’i Türkan dizisi veya rol aldığı diğer televizyon ve tiyatro yapıtlarından belki hepiniz tanıyorsunuzdur. Kendisi gurur verici bir Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Tiyatro-Oyunculuk Anasanat dalı mezunumuz. Daha önce AST’de sahnelenen “Kod Adı Keklik” ile X. Lions Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve yine AST’de sahnelenen “Selamün Kavlen Karakolu” ile XIII. Direklerarası Seyirci Jürisi En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini almıştı. Selamün Kavlen Karakolu’nu daha önceden seyrettiğim için sizlere hem Beş Para Etmez Varyete’yi hem de Selamün Kavlen Karakolu’nu ve bu başarılı Bilkentli’yi izlemenizi tavsiye ederim.

Beş Para Etmez Varyete’yi izlemek istiyorsanız en yakın gösteri 7 Mart Cuma günü saat 20.00’da. Eğer bir Brecht hayranıysanız hiç durmayın, AST Brecht uyarlaması sahneliyor kaçar mı? İyi seyirler, bol mizahlı günler…

Leave a Reply