“Yoksula dünyayı sormuşlar eşitmişiz demiş. Babam söylerdi bunu, ezberletmek ister gibi durup durup söylerdi. Eşit olacağız, insandan yana olacağız. İnsan ne için yaşarsa o olur. İnsan, insan için yaşarsa iyi olur. Başkalarına yardım et. Kimse, kimseden üstün değildir. Ve bir sürü palavra… Babam on yıl önce öldü. Dürüst bir insandı ama… Yoksullarla paylaştığımız eşitlikten başka bir şey bırakmadı bana.”

541860986_640

Bu ay İletişim Yayınlarından çıkan, Ankara üçlemesinin son kitabı ‘Uzak Şehir’ raflarda yerini aldı. Levent Cantek’in yazdığı, Berat Pekmezci’nin çizdiği bir Ankara grafik romanı olan ‘Uzak Şehir’,  Ankara’da kenar mahallede geçen bir suç öyküsü. Yakın bir tarihte geçen hikâye, belki her gün yanımızdan yürüyüp geçen silik mahalle figürlerinin daha iyi bir yaşam için çareyi karanlık yollarda arayışını anlatıyor.

Üçlemenin ilk kitabı ‘Dumankara’ farklı çizerler ve farklı öykülerle hazırlanmış kolektif bir kitap, ikinci kitap ‘Emanet Şehir’ ise 1940’lı yıllarda geçen ve yine çizer Barış Pekmezci ile hazırlanmış bir çalışma.

maxresdefault (1)

Çizgi romanla eskisi kadar içli dışlı bir ülke değiliz zaten, peki ama “Nedir grafik roman, çizgi romandan farkı nedir?” diye soracak olursanız yazar Levent Cantek bir röportajında şu şekilde açıklıyor:

 “Çizgi roman üreticilerinin yaptıkları işin niteliğini belirginleştirmek için yaptıkları bir çıkış bu… Grafik roman, çizgi romandan farklı olarak kahramanların ölebildiği ve değişim geçirdiği insani hikâyeler içeriyorlar. Her şeyi başaran, daima kazanan kahramanların hâkimiyetindedir çizgi romanlar. Erkek anlatısıdır, kırılganlığı ve krizi yoktur, çoğunluk değerlerine hitap eder, edebilik ya da sanat gibi bir iddiası yoktur, piyasanın belirlediği kodlara göre yazılır ve çizilir. Bugün ana akım çizgi romanlar bir nebze değiştiyse eğer grafik romanlar sayesinde oldu bu. Çizgi roman, farklı kesimlerce, farklı okurlarca okunuyorsa eğer bunu grafik romanlar başardılar.“

Ankara sokaklarının çok güzel yansıtıldığı serinin ilk kitabı ‘Dumankara’ Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği tarafından üçüncüsü düzenlenen GİO Ödüllerinde Jüri Özel Ödülünü aldı. Seri bitmiş olsa bile Levent Cantek’ten yeni grafik romanları ile geliyor, iyi okumalar…

 

 

 

 

Kaynak: http://www.edebiyathaber.net/levent-cantek-grafik-roman-cizgi-romani-itibarlandirdi/

 

 

Leave a Reply