başka-sinema-ankarada

Bağımsız film izleyebilmek için film festivallerini beklemenin ne demek olduğunu Ankaralı seyircilerden daha iyi bilen kimse olamaz. Yılda 2-3 defa erişebildiğimiz bu şans da, her seferinde, festivalin asıl programının sadece %30’unun şehrimize gelmesiyle kursağımızda kalır. Biz filmekimi, !f, Ankara Film Festivali, gezici festival ve daha nicelerinin ağızlarımıza birer parmak çaldığı ballarla film meraklarımızı gidermeye çalışaduralım; M3 Film, yenilikçi bir dağıtım kararı alarak şehrimize her hafta bir festival getireceğini müjdeledi.

bs

Projenin adı Başka Sinema. Başka Sinema iddialı: “Yepyeni ve Türkiye’de benzeri olmayan bir sinema deneyimi” olduğunu iddia ediyor. Bu tarz etkinliklerde İstanbullular’ın izlediği film sayısının yaklaşık -çoğu beklediğimiz filmler bile olmayan- üçte birini izleyen biz Ankaralılar’ın da gönüllerini fethedecek bir şey yapıyor Başka Sinema, İstanbullular ne izliyorsa biz de aynı filmleri izleyeceğiz. Ankara’da yalnızca Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleştirilecek de olsa, film festivali takipçilerinin alışık olduğu bu adres bize aşina bir kucak açıyor.

Başka Sinema’nın savunduğu şu: Yavaş yavaş 35 mm filmlerin alınmasının bırakılıp dijitale kaymaya başlayan sinema anlayışımız ve vizyondaki filmlerin çoğunluğunun ticari filmler olması; seyircinin bağımsız filmlerden giderek yabancılaşmasına ve bu filmlere “festival filmi” yaftası konmasına sebep oluyor. Sadece yılda birkaç kere düzenlenen festivallerde ve İstanbul’un kısıtlı salonlarında izlenebilen bağımsız filmlerin hak ettiğine daha yakın değerin gösterilmesi gerekiyor. Şu an yalnızca Beyoğlu Beyoğlu, Altınuzade Capitol, Kadıköy Rexx ve Kızılay Büyülü Fener’in ev sahipliği yapacağı projeye, ileride yeni salonların da eklenmesi bekleniyor.

 

Başka Sinema’nın Kasım programı şöyle:

Leave a Reply