Gelecek ay tüm Türkiye sanata doyacak. Nasıl mı?

Türkiye’nin en geniş yelpazeli ve en ünlü sanat fuarı, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi’nde yapacağı ev sahipliğiyle, 7-10 Kasım tarihleri arasında, gerek ülkemiz gerek tüm dünyadaki sanat severleri bir araya getirmeye hazırlanıyor.  Sponsorluğunu Akbank, Zorlu Center ve Yıldız Holding’in gerçekleştireceği etkinlikteki eserler farklı ülkelere kendilerini tanıtma imkanı sunacak. Balkanlardan Kuzey Afrika’ya, Doğu Akdeniz’den Amerika’ya tam bir harman oluşturacak Contemporary İstanbul,  650 sanatçı ve 3000 eserle bu sene 8. yaşını kutlayacak. Çevre ülkelerin katılımıyla İstanbul merkez yapılacak, şöhretini ve kültür şehri olmasını kutlayacak.

131003_contemporary600.hlarge1

Aralarında aşağıda yer alan dünyanın en seçkin ve tanınmış galerilerinin bulunduğu Marlborough Gallery, New York; Galerie Lelong, Paris; Andipa Gallery, London; Opera Gallery, Cenova; Galeria Filomena Soares, Lizbon; Galeria JavierLopez, Madrid; Senda Gallery, İspanya; Michael Schultz, Almanya; Klaus Steinmetz, Kosta Rika ve Türkiye’den Dirimart, Galerist, Galeri Mana, Galeri Nev, Pi Artworks, Uluslararası Kurumsal Çağdaş Sanat Koleksiyonerleri Derneği IACCCA’nın (International Association of Corporate Collections of Contemporary Art) üyeleri birlikte yerlerini alacaklar.

8. yıla özel düzenlenen bir yenilik ise “Plugin İstanbul” fuarı. Bu yenilikle birlikte robotik tasarımlar, dijital medya, ses ve ışık araçlarıyla dijital sanatı bambaşka boyutlara taşımak hedefleniyor. Böylece yalnızca sanatçıları değil, tasarım, mimari ve yazılım teknoloji alanlarında çalışan herkesin dikkatini çekmek amaçlanıyor. Birçok sanat eserinin ilk kez görücüye çıkacağı fuar boyunca çağdaş sanatın geçirdiği aşamalar  CI Dialogues Konferans Serisi’nde tartışılacak. Contemporary İstanbul sadece sergileriyle değil, yan etkinlik olarak yapacağı partileriyle  gerek sanatseverlere, gerekse sanatçılara eğlenceli anlar yaşatacak.

Galeri-Ilayda-Double-simulation-face

Özcan Uzkur, “Kopma”, 2012, kişisel teknik, 120×100 cm (Galeri İlayda izniyle)

Contemporary İstanbul, ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayarak bu sene bir dış politika aracı olarak karşımıza çıkıyor. Türk-Alman ilişkilerini geliştirmek için Almanya’dan gelecek sanatçılarla iki ülke sanatı arasında bir bağ kurulması hedefleniyor. Ayrıca OMV’nin sponsorluğunda gerçekleşen özel proje “Diyalog: Viyana’dan Sanat” çerçevesinde Avusturyalı sanat eserleri gösterilecek ve böylelikle Avusturya ve Türkiye arasındaki kültürel alışveriş desteklenecek. Lena Knebl, Brigitte Kowanz, Hans Scheirl, Constantin Luser, Gabriele Edlbauer, Rudolf Polanzsky, Rita Nowak bu kapsamda yerlerini alacak sanatçılar arasında.

Kısaca gerek İstanbul’u gerekse tüm dünya ülkelerinin çağdaş sanat eserlerini başta birbirlerine daha sonraysa tüm dünyaya yaymayı, kültürel etkileşimi ve küreselleşmeyi çok doğru bir yönde kullanan ve kullanmayı planlayan bu etkinlik, kişisel gelişimimize sağladığı katkıların yanında, ülkemiz açısından büyük bir önem taşıyor. Bu kadar farklı esere aynı anda, şahane bir konsept eşliğinde ulaşmak istemez misiniz?

Daha fazla detay için: http://www.contemporaryistanbul.com/

Leave a Reply