Ankaralı sinemaseverler olarak, yıllardır her sonbahar internetten filmekimi ’nin programına bakar; tüm filmleri, filmlerin gösterileceği sinemaları ve hatta seanslarını ezberlerdik. Geçen yıl 10 yaşına giren filmekimi, bu yaşında hepimize büyük bir sürpriz yaparak Anadolu’yu gezme kararı almıştı. Bu sene de Ankara’nın yanı sıra İzmir, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır ve Erzurum şehirlerine de uğrayacak, Van ve Batman’da ise ücretsiz gösterimlerle halkı salonlara toplayacak.

Yakından takip edenler bilir, her yıl film festivallerinin önce İstanbul programı açıklanır. Herkes gitmek istediği filmleri not alır, bilmediklerini araştırır ve hatta belki de aylar önce uluslararası bir film festivalinde gösterildiğinden beri beklediği filmlere kavuşmanın sevincini yaşar. Biz Ankaralılar ise festivalin –tabi eğer geliyorsa- Ankara programında, asıl programın yüzde 20’sini görmenin alışıldık üzüntüsünü yaşayarak; buna da şükrederiz. Bu yıl da, maalesef, yıllık ritüelimiz bozulmadı. İstanbul’da 9 gün sürecek festival Ankara’da yalnızca 3 gün ve sadece tek bir sinemada (Kızılay Büyülü Fener) gösterilecek. İstanbul’da yaklaşık 40 film gösterilecekken; Ankara’da 15 uzun ve bir kısa metrajlı toplam 16 filmin gösterimi 12, 13 ve 14 Ekim’de yapılacak.

Her sene kendime, boşu boşuna üzülmemek ve umutlanmamak için programların İstanbul ayağına bakmayı yasaklasam da, bu yıl  –sosyal medyanın da etkisiyle- kendimi alamayıp programı ezberleyiverdim. Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan Passion, Michel Gondry’nin Cannes’da “Yönetmenlerin On Beş Günü” bölümünü açan yeni filmi The We And The I, Rezan Yeşilbaş’ın Cannes’da En İyi Kısa Film dalında Altın Palmiye kazanarak bizi gururlandıran Bé Deng, aralarında Benicio del Toro’nun da bulunduğu 7 yönetmenin, 7 günlük 7 farklı hikayeyi anlatan filmi 7 Días En La Habana şehrimize gelerek bizi sevindirecek olsa da; Gael García Bernal başrollü No, yönetmenliğini Madonna’nın yaptığı ve En İyi Müzik Altın Küresi’ni alan W. E., Bernardo Bertolucci’nin yeni filmi Io E Te başta olmak üzere yirmiye yakın filmi izleme fırsatını bulamayacağız.

Ankaralılar olarak, azla yetinmeyi öğrenmek zorunda kaldığımız için, elimizdeki müthiş 16 filme şükrederek 12 Ekim Cuma günü başlayacak bu 72 saatlik şöleni sabırsızlıkla bekliyoruz.

Biletler Kızılay Büyülü Fener ve Biletix internet sitesi ve gişelerinden bulunabilir. Siz de bir an evvel filmekimi sitesinden kendi programınızı yapın ve iyi koltuklar kapılmadan biletlerinizi hemen alın.

Leave a Reply