Türkiye’nin Katılmadığı Eurovision’da Neler Oldu?

Eurovision 2013

2013 Eurovision’un kazananı Emmelie De Forest’ın seslendirdiği “Only Teardrops” şarkısıyla Danimarka oldu

Bu yıl İsveç’in en güney kentlerinden biri olan Malmö’de 58.si düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali geçtiğimiz cumartesiyi pazara bağlayan gece sonuçlandı. Bu senenin sonuçlarından önce gelin hep birlikte bu senenin öne çıkan noktalarına bir göz atalım.

TRT yetkilileri 2012’nin sonlarına doğru, kendi “gerçek olmayan gerekçelerini” öne sürerek yarışmada yer almayacaklarını açıklamıştı. “Gerçek olmayan gerekçeler” diyorum, çünkü TRT’nin çekilme sebeplerinden biri 2011 yılından bu yana halk oylamasının etkisinin yüzde elliye indirilmiş olması idi. Fakat TRT yetkililerinin fark etmediği bir gerçek vardı ki o olay 2009’dan beri devam etmekteydi. Tamamen yalan bir sebeple halkın önüne çıkmış olmaları bir devletin resmi televizyonu için utanç verici bir durum. Türkiye dışında yarışmaya Bosna-Hersek, Portekiz ve Slovakya da katılmadı bu sene ama onların sebepleri tamamen ekonomikti. Bu ülkeler dışında bu sene toplamda 39 ülke Eurovision’da yer aldı ve birincilik için yarıştı.

safe_image

14 ve 16 Mayıs tarihlerindeki yarı finallerin ardından finalde yarışacak 26 ülke belirlenmişti. Bu ülkelerin temsilcileri arasında Avrupa veya dünya çapında tanınmış isimlerin yanı sıra idol yarışmalarından çıkıp gelen isimler de vardı. Birleşik Krallık’ın temsilcisi Bonnie Tyler ve Almanya’nın temsilcisi Cascada ülkemizde de fazlasıyla tanınan başarılı isimlerdendi. Onlar dışında 90’ların sonunda çıkış yapmış ve yıldızı parlamış bir isim olan, ayrıca günümüze kadar kariyerini başarıyla devam ettiren Anouk da Hollanda temsilcisiydi. Ayrıca İtalyan temsilcisi Marco Mengoni de Adriyatik ülkelerinde sevilen ve popüler olan bir isim. Bunlar dışında dikkat çeken ülkelerin arasında: İskandinav ülkelerinin bu seneki en başarılıları Norveç ve Danimarka; Eski Sovyet Cumhuriyetlerinden, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya; kuzeybatı komşumuz Yunanistan; Akdeniz sıcaklığıyla Malta ve son zamanların en popüler akımlarından hipster bir temsilcisi olan Macaristan da vardı ki bunlar yarışma sonuçlarına da yansıdı

9. Krista Siegfrids, Finland - Marry Me tourism destinations

Krista Siegfrids ülkesi Finlandiya’yı “Marry Me” şarkısıyla temsil etti

Yarışma sonuçlarında beklediğini alamayan ama yine de dikkat çekmeyi başaran temsilcilerin başında ise Finlandiya temsilcisi Krista Siegfrids geliyordu. Geçtiğimiz aylarda ülkesinde eşcinsel evliliğin hükümet tarafından onaylanmamasının ardından ülkede başlayan imza kampanyasının 100 binin üzerinde destekçiye ulaşmasının ardından hükümetin zorunlu olarak yasayı tekrardan gözden geçirmesi gerekiyordu ve bu karar ertelendi. Krista’nın da hem ülkesindeki eşcinsel evlilikleri desteklemek hem de hükümetini protesto etmek için performansının sonunda bayan vokalistlerinden birisiyle öpüşmesi çok konuşuldu.

Bu ayrıntıların haricinde oylama sırasında gerçekleşen birkaç teknik aksaklık dışında gerçekten güzel bir şov izletti bize İsveç. Tabii TRT yayınlamadığı için internetten ya da Azeri/Gürcü/Rus/İngiliz/Alman kanalları aracılığıyla izlemek zorunda kaldık ama izlendi ve bitti sonuçta. Yarışmanın bu seneki galibi Emmelie De Forest ’ın seslendirdiği Only Teardrops şarkısıyla Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden toplamda 281 puan alan Danimarka oldu. Kardeş ülkemiz Azerbaycan 234 puanla 2. olurken, 214 puan toplayan Ukrayna yarışmayı 3. olarak tamamladı.

Yine her zamanki gibi “komşusu en çok olan kazandı” şeklinde yorumlar yapılsa da yarışmaya emek harcayıp harcadığı emeği belli eden ülkeler iyi dereceler alırken baştan savma şarkılar ve performanslarla sahnede yer alan ülkeler tabii ki derece elde edemediler. Seneye Danimarka’da düzenlenecek olan 59. Eurovision Şarkı Yarışması’na umarım ki Türkiye geri dönüş yapıp büyük bir başarı elde eder.

Azerbaycan-2013-Prova-2

2. olan Azerbaycan’ı “Hold Me” şarkısıyla Farid Mammadov temsil etti

Leave a Reply