1936 yılında Adana’da gözlerini dünyaya açmıştı ve 79 yıllık hayatına, hepimizi içine alan büyük bir müzik kariyeri sığdırdı. Adanalı bir ailenin 10 yıl sonra gelen üçüncü çocuğu olan büyük usta, lise yıllarında müziğe büyük ilgi duymaya başladı; fakat babasının, tüccar olmasına dair ısrarları üzerine ticaret lisesine verildi. İkinci senesinde daha fazla dayanamayan sanatçı, gizlice konservatuar sınavlarına girip başarıyla kazanınca gece eğitimlere gitmeye başladı. Evin altında bulunan kömürlükte nota çalışan Erol Büyükburç, babası geldiğinde birkaç parça kömürle yukarı gelir; ona müzikle uğraştığını belli etmemeye çalışırdı. Fakat babası, ani ölümü dolayısıyla, oğlunu sahnede hiç göremeden göçüp gitmiş.

 

“Las Vegas ve Hollywood’un pırıltısını sahne şovlarıma uyguladım. Zeki Müren’i de etkiledi kıyafetlerim, o da siyah smokini çıkardı. Hanımların ve erkeklerin renkli giyinme ortamını oluşturdum.”

Evet, gerçekten de o pırıltılı sahne şovları ve kıyafetler, Türk müziğine Erol Büyükburç’un katkısıydı. Onun farklı olma çabası, bizi bu pırıltılarla karşılaştırdı. Ünlü tüccar terzisi Sabahattin Bey’e gidip, modelleri ve rengarenk kumaşları göstermiş ve aldığı tepki “Bunları mı giyeceksin? Ne derler biliyor musun?” olmuş; fakat Büyükburç hiç kulak asmamış ve yaptırdığı kıyafetleri sahnede giymeye başlamış. O andan sonra, Zeki Müren’i bile etkilemeyi başarmış ve insanlar siyah smokinlerden vazgeçip renkli şov dünyasına adım atmışlar.

“Benim hayatımın en büyük acısı kızım Ajlan’ın ölümüdür.”

1999 yılında kızını kaybeden Erol Büyükburç; akabinde panik atak, tansiyon ve şeker hastası oldu.

Sanatçı, 1960’larda hayatımıza girdi ve bugünlere kadar severek dinledik, her zaman saygı duyduk. Şarkılarıyla sadece kulağımıza değil, gönlümüze de hitap etti onca yıl boyunca, büyük usta Erol Büyükburç. Açıkça söylemek gerekirse, ‘Bir Başka Sevgiliyi Sevemem’ isimli şarkısı Erol Büyükburç’un en iyi seslendirdiği şarkıydı bana sorarsanız. Biliyorum ki, herkesin mutlaka gönlünde yatan bir Erol Büyükburç şarkısı vardır.  Bundan sonra, sadece kayıtları dinlemekle yetineceğiz maalesef.

Toplam üç albüme imza atan sanatçıyı, sadece şarkılarıyla değil, yirmiyi aşkın filmiyle de hatırlayacağız. Tüm Türk halkının başı sağolsun, büyük bir ustayı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mekanı cennet olsun.

 

[box_light]

Kaynakça:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Erol_B%C3%BCy%C3%BCkbur%C3%A7

http://www.radikal.com.tr/kultur/erol_buyukburc_kimdir_buyukburcun_agzindan_kendi_hayat_hikayesi-1311954

http://www.milliyet.com.tr/erol-buyukburc-kimdir–magazin-2027216/

[/box_light]

 

Leave a Reply