Bir zamanlar dünya hâkimi, elini kaldırsa bir ülkenin kaderini değiştirebilecek güçte olan Osmanlı Devleti’nin büyüklüğü gösterilmeye devam ediyor. Üstelik sadece Türkler değil, bütün herkes Osmanlının gücünü, büyüklüğünü ve yardımseverliğini kabul ediyor. Titanic’in yönetmeni James Cameron’un yöneteceği ‘Kıtlık’ adlı film, yine bir Osmanlı yardımseverliğinin göstergesi olacak. Film, Osmanlı Devleti’nin büyük bir kıtlık yaşayan İrlanda’ya gönderdiği yardımı konu alıyor. Osmanlı Devleti’nin 1845’te İrlanda’ya gemilerle gönderdiği yardımı konu alan “Kıtlık” (Famine) filminin çekimlerine önümüzdeki Ekim ayında başlanacak.

Dünyaca ünlü yönetmen James Cameron’un yöneteceği film, İrlanda ve Türkiye’de çekilecek. Tanınmış Hollywood yıldızlarının yanı sıra Türk oyuncular da kamera karşısına geçecek. Yaklaşık 50 milyon dolar bütçeli filmin 2013 yılında gösterime girmesi bekleniyor. Filmin senaristi ve proje müdürü Ömer Sarıkaya, yaptığı açıklamada, Independent Film Development Corporation (IFDC) şirketiyle ön anlaşma imzaladıklarını belirterek, Ekim ayında çekimlerine başlanacak filmin 2013 yılında gösterime gireceğini söyledi.

“Kıtlık” filminde Saoirse Ronan, Sean Bean, Colin Farrell ile birlikte Burak Özcivit ve Kenan İmirzalıoğlu’nun rol alacağını belirten Sarıkaya, senaryosu kendisi tarafından yazılan, “Türk denizci Fatih” ile İrlandalı Mary’nin kıtlık zamanındaki aşklarını anlatacak film için “Titanic’ten daha etkileyici olacak” dedi.

Filmin kadrosu gerçekten de Titanic’i gölgede bırakacağa benziyor. Sarıkaya, “İrlanda’nın çektiği kıtlığı ve Osmanlı’nın büyük bir devlete yakışır şekilde yaptığı yardımı merkeze alarak çekeceğimiz filmle, tarihin bu fazla bilinmeyen yönüne ışık tutmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Mary karakterini İrlanda asıllı yıldız Saoirse Ronan, Fatih karakterini Burak Özçivit’in oynamasının planlandığını belirten Sarıkaya, “Sultan Abdülmecid’in ise Kenan İmirzalıoğlu tarafından canlandırılacağını aktardı.

Sarıkaya, kendisini söz konusu filmin hikâyesini yazmaya İrlanda’ya yaptığı bir seyahatin sevk ettiğini de ekliyor. Dört yıl önce, İrlanda’ya gideceği sırada internet üzerinde araştırma yaparken gözüne çarpan bir ay yıldız ile Osmanlı Hilal’inin dikkatini çektiğini anlatan Ömer Sarıkaya, “Bu beni Dublin Limanı’nın elli kilometre uzağındaki Drogheda’ya kadar götürdü. İki yıl boyunca Türkiye’de ve İrlanda’da arşivleri taradım. Kütüphaneleri bir bir gezdim ve senaryoyu tamamladım. Filme, İrlanda’ya yardım için gelen Osmanlı donanmasındaki Türk denizci Fatih ile İrlandalı Mary’nin aşk öyküsünü de yerleştirdim” diye konuştu.

Türkiye ve İrlanda arasındaki bu tarihi bağın pek bilinmediğini ve en büyük hedefinin “Osmanlı’nın büyüklüğünü ve şefkatini dünyaya tanıtmak olduğunu” ifade eden Ömer Sarıkaya, “Bu filmde Osmanlı’nın ve devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar şefkatli, merhametli olduğunu; Türklerin barbar ve işgalci olmadığını gözler önüne sermek istiyorum” diye konuştu. Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada büyük yankı uyandıracağa benzeyen film, özellikle zengin kadrosuyla akıllardan silinmeyecek. Heyecanla beklenen filmi ancak 2013 yılında izleyebileceğiz. Beklentiler ise bir hayli yüksek; bekleyip göreceğiz.

Leave a Reply