Kum tanesi, toplu iğne başı, balık pulu, pirinç, sinek, kelebek kanatları…

011387

Hasan Kale. Ressam. Onu diğer ressamlardan ayırsan ise tuval yerine kullandıkları. İnanması zor ama başlıkta okuduğunuz her şey onun mikroskobik minyatürlerini çizdiği birer alan. Şimdiye kadar 200 mikro objeye ulaşmış durumda. 1959 yılında Sinop`ta dünyaya dünyaya gelen Kale, 6 yaşındayken başlamış bu resim sevdasına, o gün bugündür fırçasını hiç düşürmemiş elinden. 26 yıldır profesyonel olarak resim çalışmalarına devam eden Kale, sanat hayatınınsa son 10 yılını minyatüre ayırmış.

Geçen sene sadece Türkiye’de 11 sergi açan Kale’nin eserleri yurt dışında İsviçre, İtalya, Amerika, Japonya gibi birçok ülkede sanatseverlerle buluşmuş. Eserlerini ilk kez müzeye taşıma fikri ise yüz gülümsetiyor, fikir Türkiye’den çıkmış. Kale, bu vesileyle İzmir’de kendi adına minyatür müzesi açıyor. Özellikle koleksiyonerlerin ilgi gösterdiği bu eserlerin fiyatlar da minyatürler kadar ilginç. Kale “Bu eserime şu fiyatı istiyorum” demiyor. Alıcıların kendi aralarındaki rekabetten fiyatlar artıyor. Örnek olarak pirinç tanesini üzerine yapılan çalışmanın değeri 10 bin lira.”

indir  bocuk

Kale`nin, resim konusunda hiçbir eğitimi yok. Kendisine Nakkaş Osman, Muhammet Siyahkalem, Levni gibi minyatür sanatının ustalarını örnek almış. Levni`den renk ve ahengi, Muhammet Siyahkalem`den fırçanın kıvraklığını, Nakkaş Osman`dan da sultan portrelerinin inceliklerini öğrenmiş. Fırçasının nerelere kadar girebileceğine kafa yoran ve en sonunda sinek, mercimek ve fasulye üzerine minyatürler yapmaya karar veren Kale, bunu ilgi çekmek ya da bir ilki başardığını gösterip tarihin sayfalarına geçmek için yapmadığını ifade ediyor. Ünlü sanatçı, “Ben yok olmaya yüz tutmuş bir sanatı elimden geldiğince yaşatmaya çalışıyorum. Buna sahip çıkmak yetkili kişilere kalmış.” diye konuşuyor.

Türkiye’de Hasan Kale’ye ilgi büyük. Önceleri Pera Güzel Sanatlar Akademisi’nde gelecek nesilleri microart kavramıyla tanıştırmış, yok olmaya yüz tutmuş minyatür sanatını topluma yeniden aşılayarak, bu sayede bu dalın yaygınlaşmasına da önemli katkılarda bulunmuş.

29_d65251_498437830218214_118008243_nkaju

429591_495682010493796_1514327264_n

Usta ressamın son hedefi ise saç teline İstanbul portresi çizmek. Hep birlikte göreceğiz. Heyecanla bekliyoruz. Güzel ülkemizde daha nice sürpriz başarılarla karşılaşmak dileğimle..

Sanatsevere dipnot: İlgilenenler için Hasan Kale röportajı:

http://www.f5haber.com/bugun/hasan-kale-kimdir-haberi-3490560/

 

 

 

 

Leave a Reply