Eve Dönüş Sarıkamış 1915

Eve Dönü?: Sar?kam?? 1915 Afi?i

-Nerdensin abi?

-Gökova.

-Ben de Keşanlıyım. Nereye gidiyoruz abi?

-Sarıkamış diyolar.

Alphan Eşeli’nin yönettiği filmin başrollerinde Uğur Polat, Nergis Öztürk, Serdar Orçin, Şevket Süha Tezel, Şebnem Hassanisoughi, Muharrem Bayrak ve Myraslava Kostyeva Akay oynuyor.

Öncelikle yavaş ilerleyen bir film olduğunu söylemek gerek. İnsan bir an kendi kendine “Nuri Bilge Ceylan mıydı bu filmin yönetmeni?” diyecek oluyor. Gerçi filmin işlediği konu ve işleyiş tarzı düşünüldüğünde yavaş ilerlemesi bir sorun teşkil etmiyor lakin Sarıkamış kelimesini duyunca fragmanı izlemeden savaş filmi sanıp da izlemeye gittiyseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Filmle ilgili izleyenler tarafından yapılması muhtemel bir diğer eleştiri de şu olabilir:”Vayy efendim Osmanlı askeri dediğin böyle mi olur?”. Vallahi bence olabilir, zira film savaşa odaklanmasa da savaşın insan psikolojisi üzerine etkisini çok güzel yansıtıyor. Hayatta kalmak ve eve dönmek uğruna neler yapabilirdiniz? Cevabı düşünürken sınırlarınızı biraz zorlayın, zira film zorluyor.

7255_5

Ben şahsen 1992 doğumlu biri olarak, yıllardır Vietnam Savaşı, Normandiya Çıkarması, Körfez Savaşı, Irak, Afganistan, Soğuk Savaş ile alakalı bin bir çeşit A.B.D. menşeli film ile ve dahi Rambo Amca, James Bond dayı ile büyüdüğümden ve Yeşilcam’da da Cüneyt Arkın’ın filmlerini saymazsak “Seni seviyorum Necla, Nolamaz biz kardeşiz Fikrîye” modundan çıkılamadığı için son zamanlarda Fetih 1453, Muhteşem Yüzyıl derken yaygınlaşan tarihi filmler ve diziler görmekten son derece memnunum.

120 filmini hatırlayanlar var mı bilmem o filmde de direk savaşı anlatmak yerine çocuklar üzerinden bir anlatım vardı, Eve Dönüş Sarıkamış 1915’de de insan psikolojisine etkileri ve hayatta kalma içgüdüsü üzerinden gidilmiş. Bence iyi de edilmiş zira biz Cüneyt Arkın filmleriyle çok küffar tepeledik, Amerikan savaş filmleriyle de savaş sahnelerine doyduk. Biz böyle farklı yönlerden ele almaya devam edelim, zira güzel filmler çıkıyor. Yine farklı bir hikâye ile Çanakkale’yi anlatan bir film de yolda, hem de başrolde  Gürkan Uygun oynuyor: Çanakkale Yolun Sonu.

248f1f881289ea6

İzlemek isteyenler hem Eve Dönüş Sarıkamış 1915’ün hem de Çanakkale Yolun Sonu’nun fragmanlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirler.

Sarıkamış: http://www.youtube.com/watch?v=zJ0qYN2KhCc

Çanakkale: http://www.youtube.com/watch?v=RM5JeloVjEM

 

Leave a Reply